Hlavní navigace

Psychoterapii potřebuje stále více dospělých i dětí. Mohou čerpat příspěvek pojišťovny

19. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pandemie přispěla k většímu zájmu o služby terapeutů. Ať už těch, kteří ordinují online, nebo pracují v ordinacích. Pojišťovna na jejich služby nově přispívá a setkává se s velkým zájmem.

Jak už jsme vás informovali, v srpnu začala Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nabízet příspěvek na psychosociální podporu, a to v rámci standardně poskytovaných benefitů nejen pro dospělé, ale pro i děti od sedmi let. Čerpat tak mohou až 5000 Kč ročně na deset terapeutických sezení. Nyní hodnotí zájem klientů, a podle něj i pokračování tohoto benefitu do budoucna.

O příspěvek na psychologickou podporu je enormní zájem

V tuto chvíli už v pojišťovně vědí, že zájem o něj předčil očekávání. „Jsme na trojnásobných číslech oproti zimě, kdy jsme tento benefit nabízeli v pilotním projektu. Během půlročního testování si na přelomu roku pro příspěvek přišly téměř tři tisícovky klientů. Dnes, teprve dva měsíce po zařazení benefitu do stálé nabídky pojišťovny, už jsme na stejných hodnotách,“ popisuje náměstek VZP pro služby klientům Ivan Duškov a dodává:

„Jestli mne něco opravdu těší, je fakt, že se pomoc dostává i k dětským klientům VZP. Mezi žadateli zatím máme dvě stě padesát dětí starších sedmi let. Právě na dětskou psychiku mohla mít pandemie stejně devastující dopad jako u dospělé populace, problém by se ale neměl zametat pod koberec třeba jen proto, že v rodině chybí finanční prostředky na terapeuta.

Průběžný počet vydaných poukazů k návštěvě psychoterapeuta
Autor: VZP

Průběžný počet vydaných poukazů k návštěvě psychoterapeuta

Největší zájem zatím projevili klienti z Moravskoslezského a Středočeského kraje, nejméně klientů se naopak hlásí z krajů Karlovarského a Libereckého.

Začalo to covidem, pomoc bude pokračovat i příští rok

Za zavedením příspěvku stojí zhoršující se psychická kondice lidí v době pandemie. Od začátku srpna 2021 proto VZP nabízí svým klientům příspěvek na psychosociální podporu ve výši pět set korun na jedno sezení, respektive pět tisíc na deset sezení u psychoterapeutů. Příspěvek je určen dospělým a dětským pojištěncům starším sedmi let. Zařazením příspěvků VZP navázala na pilotní projekt, který odstartovala na konci roku 2020 v souvislosti s horšící se psychickou kondicí obyvatel v době pandemie.

Během tohoto zimního testování vyplatila VZP svým klientům v příspěvcích na psychoterapii součtu 14 786 160 korun. Po zařazení benefitu do stálé nabídky, tj. od začátku srpna 2021, pojišťovna zaslala klientům na jejich žádost tři tisíce poukazů, s nimiž mohou navštívit vybrané terapeuty a čerpat nabízený příspěvek. Zažádat o příspěvek pro tento rok mohou klienti VZP do konce listopadu, pojišťovna ale hodlá nabízet tento benefit i v roce příštím.

Jak si zažádat o příspěvek na psychoterapeutickou podporu

Klient si na webové adrese opatrujse@vzp.cz zažádá o poukaz, který poté vytiskne a předloží u vybraného terapeuta. Seznam terapeutů dle kraje či zaměření (včetně jejich obsazenosti) je zveřejněn na webu VZP. Sezení lze absolvovat jak prezenčně, tak i online, záleží na domluvě s konkrétním terapeutem.

Na prvním sezení vyplní klient vstupní dotazník, na jehož základě terapeut rozhodne o dalším postupu. Po ukončení terapie klient všechny výše zmíněné dokumenty, společně se žádostí o příspěvek, musí doručit do VZP nejpozději do 15. prosince poštou, osobně, ale i online.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).