Hlavní navigace

Kdy se dělají testy na alergie? Ideální čas je teď

6. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Hlavní alergická, pylová sezóna začíná s rozkvétáním dřevin v březnu. Některým druhům alergií se ale nelze vyhnout ani v období zimy, roztoči či plísně totiž v této době nemizí. Koho nějaká alergie trápí, ale neví přesně jaká, má nyní ideální příležitost pro podstoupení alergologického testu. Nejrychlejší metodou je tzv. prick test.

Pro ty, kteří vědí, že je pylová alergie trápí, ale prozatím nemají tušení, které konkrétní alergeny jejich potíže způsobují, je teď ideální čas na podstoupení alergologického vyšetření. Na základě jeho výsledků získá alergik přehled o tom, které alergeny jsou pro něj kritické, a snáze se jim vyhne. Přesná znalost alergenů je nezbytná také pro správné nastavení včasné a vhodné léčby. Proč je právě nyní vhodná doba na test a jaká vyšetření pro odhalení alergií existují, poradí alergoložka Radka Šedivá z ambulance Synlab.

Co se dozvíte v článku
  1. Jaké alergie jsou typické pro zimu
  2. Alergii můžeme mít i na chlad
  3. Potlačení příznaků, prevence a léčba alergie
  4. Před testem na alergie neužívejte antihistaminika
  5. Vpichový kožní rychlotest: prick test
  6. Nejmodernější test odhalí i budoucí vývoj nemoci
  7. Alergii lze řešit již u kojenců

Jaké alergie jsou typické pro zimu

Pro zimu jsou nejtypičtějšími alergeny, které se vyskytují ve vnitřním prostředí. Jedná se například o roztoče, plísně, domácí zvířata nebo peří z lůžkovin.

Přestože se jedná o alergeny celoroční, v zimě, která je specifická pohybem v uzavřených prostorech a nižší potřebou větrání, se mnohem více víří vzduchem a citlivé lidi trápí intenzivněji než v jiném období.

Projevem těchto alergií může být pobolívání v krku a rýma, které si však alergici mnohdy pletou s nachlazením, a potíže si tak nespojí s kritickým alergenem.

Alergii můžeme mít i na chlad

Alergie na chlad se většinou projevuje zrudnutím pokožky, mírným otokem, a někdy dokonce i kopřivkovými pupeny, a to v oblastech nechráněných oděvy, tedy těch přímo vystavených nízkým teplotám.

„Pro odhalení chladové alergie se používá test s ledovou kostkou, při kterém se reakce na chlad sleduje v reálném čase. Vždy je ale zároveň třeba vyloučit jiná možná onemocnění související se stejnými projevy, pacientům s podezřením na tento druh alergie se proto provádějí i krevní odběry pro laboratorní vyšetření,“ říká MUDr. Šedivá.

Potlačení příznaků, prevence a léčba alergie

Pro potlačení akutních příznaků zimních i všech ostatních alergií se užívají takzvaná antihistaminika. Během alergické reakce se totiž v těle uvolňuje hormon histamin, který zánět, a tedy i příznaky nemoci způsobuje. Některá z nich jsou volně dostupná v lékárnách, určité druhy však musí předepsat lékař. Nejčastěji se užívají antihistaminika ve formě tablet, existují ale i v podobě nosních či očních kapek.

Kromě užívání antihistaminik je pro předejití potížím potřeba dodržovat také režimová opatření, jako je pravidelné větrání, převlékání lůžkovin či vytírání.

S úplným vyléčením alergie pomůže dlouhodobá léčba. „Při dlouhodobé léčbě se pacientovi ve formě kapek, tablet nebo injekcí podávají zvyšující se dávky kritických alergenů, díky čemuž začne organismus látky tolerovat a alergie vymizí,“ říká alergoložka. Výjimkou je pouze alergie na chlad, kterou tímto způsobem prozatím léčit nelze.

Pro nastavení adekvátní dlouhodobé léčby či potlačování akutních příznaků alergií je však vždy nutné projít alergologickým testem, který odhalí, nač přesně je alergik citlivý.

Před testem na alergie neužívejte antihistaminika

Zima je ideálním načasováním pro absolvování pylového alergologického testu, a to převážně proto, že pyloví alergici v tomto období neužívají antihistaminika potlačující příznaky.

„Pakliže pacient absolvuje vyšetření v období, kdy často užívá léky potlačující hormon histamin, výsledek vyšetření může být zkreslený, nebo se při něm alergická reakce vůbec neprojeví,“ upozorňuje Radka Šedivá. U testování celoročních nebo také zimních alergií, například na zvířecí srst, je tak potřeba antihistaminika na čas vysadit.

 

Vpichový kožní rychlotest: prick test

Nejrychlejším způsobem odhalení alergie je takzvaný prick test. Jedná se o kožní test, při kterém se konkrétní alergeny nanesou v kapkách na předloktí pacienta a poté se plastovou tyčinkou vpíchnou do vrchní části pokožky.

Po patnácti až dvaceti minutách zkontroluje lékař místa vpichů a zhodnotí, zda a u kterých alergenů proběhla obranná reakce organismu. Ta se většinou projeví zarudnutím, pupínkem či otokem.

Nejmodernější test odhalí i budoucí vývoj nemoci

„K diagnostikování alergie se běžně používají také laboratorní krevní testy. Těch je na českém trhu k dispozici celá řada. Liší se od sebe především v počtu testovaných alergenů. Nejmodernějším alergologickým testem na trhu je aktuálně ALEX,“ popisuje MUDr. Šedivá.

Test ALEX dokáže z jednoho odběru krve rozpoznat reakci na více než 280 potenciálních alergenových zdrojů. Umí ale odhalit i alergie zkřížené a odhadnout závažnost alergické reakce či budoucí vývoj onemocnění, čímž lze předejít například vzniku anafylaktického šoku, a tedy i ohrožení života.

„Požádat o něj lze u alergologa nebo například bez čekání a objednání v odběrových pracovištích Synlab. Test je možné zakoupit i předem z pohodlí domova na novém e-shopu společnosti,“ říká lékařka. Výsledky vyšetření je však vždy nutné konzultovat s lékařem.

Alergii lze řešit již u kojenců

Pokud je jeden z rodičů alergik, riziko vzniku alergie u dítěte je 30–40 %. Jsou-li alergičtí oba rodiče, pravděpodobnost stoupá až na 60 %. Alergie se přitom u dětí může projevit již v kojeneckém věku.

V České republice se na alergologická vyšetření a léčbu alergií u kojenců specializuje prozatím pouze hrstka pracovišť. Pokud u svého miminka zaznamenáváte projevy typické pro alergii, s jejich odhalením a řešením vám pomohou například v ambulanci alergologie a klinické imunologie Synlab v Praze.

Odborná spolupráce:

MUDr. Radka Šedivá

Alergoložka, vedoucí ambulancí Synlab

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).