Hlavní navigace

Zboží na farmářských trzích je kvalitnější, ale také předražené, myslí si zákazníci

29. 8. 2011

Sdílet

Na vlně zájmu o farmářské trhy se vezou také agentury na výzkum trhu. Co zjistil poslední průzkum? Samozřejmě nechybí pravidelný přehled trhů v celé ČR na tento týden.

Zájem o farmářské trhy projevují vedle zákazníků a médií také agentury na výzkum trhu. Nejnovější z nich zpracovala společnost STEM/MARK. Co zjistila?

  1. Známe trhy, nakupujeme na nich?
    • 58 % o nich sice ví, ale nakupovat na ně nechodí
    • 33 % obyvatel trhy nejen zná, ale také na nich nakupuje (z toho 4 % dokonce velmi často)
    • 13 % české populace o farmářských trzích nic neví, tento jev je zcela mimo ně, a ani je nezajímá
  2. Je to české zboží?
    To, že se na farmářských trzích skutečně prodává pouze zboží tuzemských výrobců, pěstitelů a prodejců, si myslí téměř 3/4 populace, a tato skutečnost hovoří i ve prospěch těchto trhů (téměř 2/3 populace se totiž při svých nákupech potravin snaží dávat přednost českým potravinám – častěji tak činí ženy a lidé středního a vyššího věku).
  3. Je zboží na trzích kvalitnější?
    Opět přibližně 3/4 lidí jsou také přesvědčeny, že výrobky, které si mohou koupit na farmářských trzích, jsou kvalitnější než zboží v běžných obchodech a asi 2/3 jsou názoru, že výrobky prodávané na farmářských trzích jsou i zdravější než zboží prodávané jinde.
    V souladu s předchozími názory je postoj 3/5 respondentů, kteří nesouhlasí s myšlenkou, že zboží prodávané na farmářských trzích je stejné jako všude jinde. Celkově tedy platí, že pro většinu českých nakupujících jsou farmářské trhy určitou zárukou potravin, které jsou lepší než jinde a které se dají koupit právě jen na těchto trzích, uvádí společnost STEM/MARK.
  4. Je zboží na trzích drahé?
    Horší je to cenami zboží prodávaného na farmářských trzích, protože 2/3 dotázaných jsou názoru, že výrobky prodávané na farmářských trzích jsou sice kvalitní, ale často také předražené.
  5. Farmářský trh rovná se biotrh?
    Pokud jde o bio potraviny, tak neplatí, že sortiment potravin prodávaných na farmářských trzích, musí být vždy bio a nakupující si to v převážné většině (přes 70 %) ani nemyslí, vyplývá dále z výzkumu.
    Skutečnost, že produkty prodávané na trzích vždy nejsou v bio kvalitě, farmářským trhům na atraktivitě neubírá, protože bio potraviny kupuje 16 % českých spotřebitelů, zatímco 69 % je nekupuje vůbec, i když o jejich existenci ví, a zbývajícím 15 % je to jedno, při nákupu si nevšímají, zda se jedná o biovýrobek či ne, případně o biopotravinách ani neví.

Přečtěte si: Jak zamezit přístup podvodníků na farmářské trhy?

Vše o farmářských trzích najdete u nás:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).