Hlavní navigace

Kam zmizel český česnek?

15. 10. 2009

Sdílet

Marně hledáte v obchodech česnek, který nepochází z Číny? Vadí vám, že nemáte na vybranou, a tak musíte koupit nekvalitní česnek, kterému chybí skutečná „česnekovost“? Taky mě to štve, proto jsem pátrala po tom, co se stalo s českým česnekem. Výsledek je více než tristní: supermarkety český česnek neberou.

Český česnek se v běžné obchodní síti nedá koupit. Můžete si nohy uchodit a stejně ho nenajdete. Bez ohledu na to, zda nakupujete potraviny v obřím nákupním centru, menším supermarketu, „socialistické“ samoobsluze nebo večerce na nejbližším rohu. Vždy narazíte na česnek z Číny.

Jak je možné, že se k nám vozí česnek přes polovinu zeměkoule? Není to postavené na hlavu? Proč se nedá český česnek normálně koupit? Pěstuje se u nás vůbec? Kdo za nedostatek českého česneku v obchodech vlastně může?

Made in China

Miluji česnek a zásadně ho přidávám skoro do všech pokrmů. Dokonce zvažuji, že bych začala péct vánoční cukroví s česnekem. Jenže mám obrovský problém, nejsem schopná najít český česnek. Přitom jsem si naprosto jistá, že se česnek dá běžně pěstovat i v našich klimatických podmínkách. Každoroční česneková úroda na láskyplně obhospodařované zahradě mého otce je toho důkazem.

česnek, zelenina

Česká česneková realita je však tristní. Podle informací ekologického Hnutí Duha minimálně dva česneky ze tří pochází z Číny. Statistika Ministerstva zemědělství je ještě depresivnější: česká produkce není schopna pokrýt domácí spotřebu česneku. U nás se vypěstuje jen asi šestina celkové spotřeby. Proto se do Česka každý rok doveze více než 5 tisíc tun česneku, drtivá většina přitom pochází z Číny. Podle oficiálních čísel se k nám dováží ještě česnek z Nizozemska a Španělska. Ten je ovšem také čínský, jen překoupený tamními obchodníky.

Nahlédněte do katalogu o bylinkách na Vitalia.cz: O česneku

Čínský česnek ale není žádný zázrak, byť levnější než český. Jeho kvalita je výrazně nižší. „Čínský česnek „nějak nefunguje“. Když použijete na přípravu bramboráku celou hlavičku česneku z Číny, nemá takové vlastnosti, jako při použití dvou stroužků tuzemského. Odhaduje se velmi střízlivě, že náš česnek má nejméně pětkrát vyšší účinnost, a tak cena by asi neměla hrát takovou roli, pokud nebude více než pětkrát vyšší,“ popisuje Radek Smotlacha, tajemník Zelinářské unie Čech a Moravy. Navíc čínský česnek není v žádném případě čerstvý, právě naopak. Do českých obchodu se běžně dostává česnek, který je starší než jeden rok. Musí být proto chemicky ošetřen proti klíčení. Díky chemikáliím je sice trvanlivější, ale rozhodně není zdraví prospěšný, právě naopak. Ještě pořád chcete kupovat čínský česnek?

Čtěte téma: Potraviny bez „éček“? Na obalu možná, ale…

Kdo za to může?

Pěstování česneku má v Česku dlouholetou tradici, dokonce zde vznikly nové odrůdy česneku jako Dukát, Lukan, Joran, Vekan, Blanin, Anton, Elin, Anin, Benátčan nebo Džambul. V posledních letech se plocha, na které se česnek pěstuje, dramaticky snižuje. Zatímco v roce 2001 se česnek pěstoval na více než 1000 ha, v roce 2008 už to bylo jen 300 ha. S tím i klesá domácí produkce česneku.

„Hlavní příčinou je dlouholetý import česneku (zejména z Číny) výrazně pod cenou tuzemských zemědělských výrobců česneku, tzv. farmářských cen – tyto ceny se pohybovaly v rozmezí 12,80 – 25 Kč/kg a český pěstitel s vlastními náklady na pěstování česneku této ceně nemohl konkurovat,“ vysvětluje Petr Habáň z tiskového odboru Ministerstva zemědělství. „Obchodníci a obchodní řetězce kvůli vyšším ziskům dávají přednost levnému nákupu česneku, i když se českému česneku z hlediska chuťových kvalit nemůže vyrovnat,“ dodává.

Chybí vám v prodejnách český česnek?

Obchodní řetězce se však rozhodují pouze podle ceny. Pro ně je paradoxně výhodnější přivézt česnek z Číny než využít domácí produkci. Nízkým cenám čínského česneku ale domácí pěstitelé nebyli schopni konkurovat. Aby se vůbec dostali na pulty obchodních řetězců, museli by česnek prodávat na poloviční cenu, než jsou jejich vlastní náklady. Což bylo pro mnohé z nich zcela likvidační.

česnek

„Cena českého česneku je cca o 100 % vyšší než u dovážených česneků z Číny. V minulosti jsme prodej tuzemského česneku zkoušeli na vybraných filiálkách, naši zákazníci však nebyli ochotni cenu akceptovat. Proto český česnek v současnosti neprodáváme a dovážíme jej z Číny a Španělska,“ konstatuje Tomáš Prášil z řetězce Kaufland.

Sama jsem kvůli tomuto článku obešla několik blízkých hypermarketů a supermarketů Tesco, Albert, Billa a Penny. Všude byl česnek z Číny, případně jsem jako další volbu měla česnek z Nizozemí, který je ale stejně čínský. Dokonce i pro mě nejbližší Jednota v Milovicích nabízí čínský česnek. „Prostě nám ho sem vozej,“ odpověděla mi stručně prodavačka na dotaz, proč nenabízí česnek z Česka.

Existuje český česnek?

I když je to vzhledem k nabídce obchodů s potravinami k nevíře, český česnek stále existuje a dokonce se pravidelně sklízí. Jeho produkce sice není nijak velká, ale je tu. V roce 2008 dorazilo do českých domácností 1000 tun tuzemského česneku. Kde se ale prodává, když v obchodech se nedá sehnat?

„Vaší možností je najít si „svého“ farmáře, který česnek pěstuje a u něj máte šanci. On ale nebude nabízet svoji produkci do řetězců,“ radí Smotlacha. „U farmáře navíc máte jako bonus, že koupíte zeleninu, která není drasticky ošetřena proti rašení, aby přežila pobyt v teplé prodejně a následně i u vás doma. Z fyziologického hlediska není možné, co je čínský česnek schopen vydržet. Pro potvrzení těchto slov zkuste stroužek čínského česneku zasadit třeba jen do květináče. To už není živá zelenina,“ varuje.

Další možností je vyrazit na nákup českého česneku do malých kamenných prodejen potravin nebo ovoce a zeleniny. Jejich výhodou je, že nenakupujete anonymně a personál si obvykle dává záležet na tom, aby o své zákazníky nepřišel, a tak nabízí kvalitní produkci.

Sázkou na jistotu je při nákupu českého česneku vyrazit na zeleninové tržiště. Ty se postupně vrací do českých měst. V Praze je velké zeleninové tržiště v Holešovické tržnici, v Brně na Zelném trhu. Na obě přiváží svou produkci zemědělci z okolí a dávají si záležet na tom, co prodávají. Český česnek můžete objevit i v malých nenápadných stáncích se zeleninou a ovocem.

Pokud náhodou chcete mít česnek v biokvalitě, nehledejte ho v prodejnách s biopotravinami. Tam se obvykle také setkáte s dovozem, i když z Rakouska, Německa nebo Itálie. „Pokud nemůžete jezdit přímo za farmářem, tak je dobrou volbou zapojit se do bedýnkového systému. Ve své pravidelné dodávce zeleniny a ovoce obvykle najdete i česnek,“ říká Jan Valeška, ředitel organizace PRO-BIO liga.

Čtěte k tématu: Chcete zboží přímo od farmáře? Zapojte se do bedýnkování

Co je špatného na česneku z Číny

  • Je nekvalitní a výrazně slabší. Na ochucení pokrmu potřebujete větší množství stroužků.
  • Je silně chemicky ošetřen. Aby česnek vydržel cestu přes polovinu planety, musí být „vylepšen“ chemikáliemi.
  • Je starý. Na pulty českých obchodů se čínský česnek dostává i rok po sklizni.
  • Je neekologický. Dovoz potravin významně přispívá k produkci skleníkových plynů, příčiny globálních změn klimatu. S kilogramem čínského česneku si kupujete také kilogram oxidu uhličitého.
  • Je neetický. Potraviny dovezené přes půl světa jsou levné díky tomu, že dělníci na plantážích pracují v nelidských podmínkách za minimální mzdu.

Zdroj: Hnutí Duha

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).