Hlavní navigace

Povánoční očista? Ano, ale rozumně

11. 1. 2010

Sdílet

Diety, výplachy střev, pojídání potravinových doplňků a projímadel. Co všechno jsme schopní udělat pro takzvanou detoxikaci? Lidský organismus jedenadvacátého století je jistě zanesený jedy, ale do jaké míry má smysl se tím zabývat? Máme podstupovat dnes propagované procedury, nebo se spíš držet babských rad?

V průběhu života přijímáme potravou, nápoji a vzduchem do organismu velké množství škodlivin, s nimiž si naše tělo neví rady. Povánoční doba, kdy si většinou musíme povolit opasky, přímo vybízí k tomu, abychom se všech přebytečných tuků a škodlivin zbavili. Dejte si ovšem pozor, abyste si drastickou dietou nebo procedurou spíš neublížili.

ryba

Platí to i o dnes stále více oblíbeném výplachu střev, který se často považuje rovněž za prevenci rakoviny tlustého střeva. „Některé bakterie s námi žijí ve shodě, jiné jsou dokonce potřebné k trávení,“ nabádá k opatrnosti MUDr. Milana Šachlová, gastroenteroložka z Masarykova onkologického ústavu v Brně, a dodává:

„Další tzv. detoxikační metody, jako je pití projímavých čajů a hladovění, rozhodně nedoporučuji. Jako prevence dobře poslouží konzumace typické středozemní stravy. To znamená více ryb, drůbeže, méně tučných omáček a tučných pokrmů, více ovoce a zeleniny. Dále pochopitelně nekouřit a dostatek pohybu.“ 

K tématu: Pochybná detoxikace

Co tedy prospěje našim orgánům?

Střeva

Střeva potřebují dostatek vlákniny v podobě zeleniny, obilovin a lněných semen. „Tady pozor ‒ velké množství syrové zeleniny způsobuje zažívací potíže, potažmo zácpu. Jezte ji tedy pouze jako přílohu nebo tepelně upravenou,“ radí Zlata Kadrabová, specialistka na detoxikaci, Cordeus a. s., a dodává, že střevům výborně prospívá natřásavý pohyb. Ideální je běh či svižná chůze, tanec nebo skákání na trampolíně.

Měníte po vánočních svátcích své stravovací nebo pohybové návyky?

  • Ano, doufám, že trvale.
    28 %
  • Ano, ale jen na čas.
    26 %
  • Ne, i když bych chtěl (nebo měl).
    12 %
  • Ne, nevidím důvod.
    34 %

Ledviny

nohy

Ledviny nemají zimní období zrovna v lásce. Může za to hned několik faktorů. Jednak v tomto období nemíváme zrovna velký přísun minerálů a vitaminů. Příčinou bývá nižší kvalita dostupného ovoce a zeleniny a pochopitelně i jejich vyšší cena. Dále ledvinám neprospívají toxiny všech druhů a virovými infekcemi i bakteriemi se to kolem jen hemží. V neposlední řadě je to i samotný chlad.

„Ledviny udržujte v teple a zakryté, neboť jinak se samy začnou obalovat tukem a pak se zlobíme na viditelné bochánky. Občas je můžete podpořit prohřátím chodidel. Na místě je rada našich babiček: nohy a hlava mají být přes zimu v teple. Vyhnula bych se ledovým nápojům, organismus příliš ochlazují, stejně jako přemíře citrusů. Nepřehánějte to ani s konzumací mléčných výrobků, protože organismus zahleňují,“ doplňuje Zlata Kadrabová.

Tip Vitalie: Jančův ledvinový čaj

  • Celík zlatobýl 3 díly
  • Přeslička rolní 1 díl
  • Truskavec 1 díl
  • Vrbice bílá 1 díl

Pro 1/4 litru čaje budeme potřebovat cca polovinu polévkové lžíce směsi. Byliny smícháme v uvedeném poměru (3:1:1:1) a zalijeme 1/4 litrem vařící vody. Necháme louhovat patnáct minut. Pijeme jednou až třikrát denně. Čaj lze také koupit v lékárnách již připravený v nálevových sáčcích.

Játra

Játra mají dost starostí se zpracováním odpadních látek z těla. Proto je příliš nezatěžujte tučnými a smaženými jídly, mléčnými výrobky, alkoholem či cukrem. Játrům naopak prospívají hořčiny. Například ostropestřec mariánský nebo žluté koření kurkuma.

Kůže

„Kůže souvisí jak s ledvinami, tak s játry. Jsou to naše takzvaně druhé plíce ‒ co nevydýcháme či nevyloučíme kanalizačním potrubím, tlačí se ven přes kůži za cenu vyrážky či ekzému,“ říká specialistka na detoxikaci Zlata Kadrabová a doporučuje saunu, která otevře a pročistí póry. Kůže pak může dýchat, což uleví tělu od toxinů.

Čtěte téma: Saunování: horko, které léčí

 I děti a těhotné se můžou saunovat

Foto: SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).