Hlavní navigace

Poporodní deprese: jak ji rozeznat od špatné nálady?

21. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Momentální dopad únavy a několika probdělých nocí, nebo počínající zásadní problém? Jak odlišit příznaky fyziologických změn, které provázejí období po porodu od depresí? Není to jednoduché.

Laicky by se dalo říct, že tzv. poporodní blues – tedy běžné změny nálad – se objevují pár dní po porodu a jak rychle přijdou, tak rychle mizí. Poporodní deprese, nebo dokonce psychóza, může ženu doslova paralyzovat. Národní ústav duševního zdraví serveru Vitalia poskytl podrobné informace i autentické citace pacientek, které těžké chvíle zažívaly a popsaly je ve výzkumu, který probíhal v říjnu r. 2019. Počty případů různých typů duševních potíží jsou stanoveny dle uznávaných odhadů výskytu od The Joint Commissioning Panel for Mental Health ve Velké Británii.

Galerie: Ženy, které zažily poporodní depresi

Co se dozvíte v článku
  1. Poporodní blues, deprese a psychóza
  2. Poporodní blues – nejčastější a krátkodobé
  3. Poruchy přizpůsobení – souvisí se životní situací
  4. Lehká až středně těžká depresivní porucha a úzkostné poruchy – různě obtěžující strachy
  5. Poporodní psychóza, chronické duševní poruchy, těžké depresivní poruchy

Poporodní blues, deprese a psychóza

Poruchy duševního zdraví matky mohou být různého charakteru. Rozlišit jejich příznaky nemusí být úplně snadné, ale určitým vodítkem může být třeba fakt, zda přetrvávají dlouho a zásadně narušují běžné fungování a péči o dítě. Tzv. poporodní blues je vlastně fyziologický stav, který v nějaké formě zažije většina žen po porodu a boří obecně zažitou představu o „absolutním mateřském štěstí“, jak se o něm mluví nebo ho ukazují sociální sítě. Níže přinášíme základní charakteristiku jednotlivých duševních potíží a údaje o tom, kolika žen se týkají.

Poporodní blues – nejčastější a krátkodobé

71 000 případů za rok

Nejedná se o duševní poruchu, ale o stav, který zažije až 80 % žen po porodu. Poporodní blues je zapříčiněno hormonálními změnami, které vzniknou po porodu a dále se postupně upravují. Nejčastějšími příznaky jsou plačtivost, změny nálady v hodinách i minutách, kdy euforie střídá normální a pokleslou náladu. Ženy nemají narušen spánek a schopnost běžného fungování. Poporodní blues je stav fyziologický a trvá maximálně několik dní až pár týdnů. 

Jak to také může vypadat:

„Byla jsem velmi ubrečená, přesto že jsem k tomu neměla očividný důvod. Náhle mě přepadaly pocity smutku a beznaděje, přestože porod proběhl naprosto podle očekávání a máme zdravé děťátko, a i já byla po fyzické stránce v pořádku. Stav po týdnu od porodu odezněl. – žena 28 let, matka jednoho dítěte, vdaná

Poruchy přizpůsobení – souvisí se životní situací

25 000 případů za rok

Poruchy přizpůsobení se objevují, když je žena neschopna z různých důvodů (sociální, partnerské, finanční, psychologické) přizpůsobit se nebo vyrovnat s těžkou událostí, jako je například náročný porod, anebo s tím, že se stala rodičem. U žen se v těchto případech projevují různé formy psychických a tělesných příznaků, pramenících z dlouhodobého distresu.

Jak to také může vypadat:

„Měla jsem ve finále úzkosti a strach úplně ze všeho. Úzkost z pláče dítěte, fobie z obchodu, z MHD, ze společnosti. Nejvíce fobie z jeho pláče – co budu dělat, jak to řešit, co teď, když pláče. Následně strach, co s ním dělat celé dny doma, jak si hrát, jak zabavit, co dělat na jídlo, jak to zvládnu… Úzkosti, že jsem ztratila minulý život a vše mi utíká. Jsem OSVČ a dítě mě vlastně připravilo o můj dosavadní život. – žena 36 let, matka jednoho dítěte, žije s partnerem

Lehká až středně těžká depresivní porucha a úzkostné poruchy – různě obtěžující strachy

14 000 případů za rok

U lehké a středně těžké poruchy jsou depresivní příznaky zastoupeny v menší míře než u těžké deprese. V těchto případech také není každodenní fungování ženy narušeno tak významně jako u těžké deprese. Úzkostné poruchy se projevují jako panické ataky, nekontrolované obavy, celý den trvající psychické napětí a různé silně obtěžující strachy.

Jak to také může vypadat:

„Pár dnů před porodem se mi objevila panická ataka. Následovaly velmi nepříjemné úzkosti. V den porodu mi bylo dobře. Třetí den po porodu se silné úzkosti na několik dní vrátily. Některé dny nemožnost usnout – ve chvíli, když jsem usínala, přicházela úzkostná ataka, která mi nedovolila spát. Měla jsem strach, že se zblázním, že budu muset být hospitalizovaná, že se nedokážu postarat o dítě či mu nějak nechtěně ublížím. Obtíže komplet vymizely po šestinedělí. – žena 29 let, matka dvou dětí, vdaná

Poporodní psychóza, chronické duševní poruchy, těžké depresivní poruchy

stovky až tisíce případů za rok

Jedná se o závažné stavy, které ženám znemožňují běžné fungování. Přestože nejsou nijak časté, vzbuzují velké obavy i u žen, jichž se takto závažné stavy netýkají. Jejich obrázek, známý jako „laktační psychóza“ (dřívější nesprávný název pro poporodní depresi a psychózu) pak znamená obecný strach z návštěvy lékaře, strach z odebrání dítěte a vzájemného odloučení a dlouhodobé hospitalizace.

Jak to také může vypadat:

„Cca dva až tři dny po porodu jsem pociťovala nedostatek spánku, pocity vyčerpání a selhání. Psychotické příznaky se u mě rozvinuly cca čtyři až pět dní po porodu. Na nedostatek spánku navázal třes a obavy z toho, že se nepostarám o dítě. Pak přišlo ‚osvícení‘, kdy jsem si myslela, že jsem svatá a v tom duchu začala jednat. Odborná pomoc mi byla přivolána rodinou; byla jsem odvezena záchrankou na uzavřené psychiatrické oddělení. Po zaléčení stav odezněl. – žena 34 let, matka jednoho dítěte, vdaná

Galerie: Národní ústav duševního zdraví

Odborná spolupráce:

MUDr. Antonín Šebela, Ph.D.

Psychiatr, výzkumník, věnuje se duševnímu zdraví těhotných a žen po porodu, Národní ústav duševního zdraví

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).