Hlavní navigace

Pomáhá naší psychice rutina, nebo spíše škodí?

24. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Aktuální složité období, které trvá již řadu měsíců, mění naše každodenní zvyky, automatické chování, a hlavně jistoty. Co pro nás tyto změny znamenají a pro koho jsou nejnáročnější?

Návyky, rituály, tradice představují neustále opakující se vzorce chování. Jedná se až o rutinní činnosti, jejichž smysl a průběh si v běžném životě téměř neuvědomujeme. Nyní nám však chybí, jak přibližují odborníci z Modré linky, která poskytuje pomoc v krizi.

Rutina tíží i chrání

Zvyk je železná košile, praví přísloví. Většinou se používá jako konstatování těžkosti změnit něco, co dlouhodobě známe a děláme. Je obtížné své zaběhlé zvyky měnit a mnohdy je potřeba vůle, odhodlání a stále nová zkoušení, aby se to podařilo. V dnešní době mnozí o změně návyků píší knihy a manuály s radami, jak se některých zvyků zbavit a být díky tomu úspěšní, výkonnější a snad i šťastnější.

Ano, na jednu stranu nás naše obvyklá rutina tíží a zbavuje nás flexibility a brzdí v rozletu. Ale na druhou stranu nás chrání, dává pocit jistoty, zklidnění a bezpečí, že vše je tak, jak dobře známe. Chodíme do práce, jdeme pro dítě, dáme si kávu ve stejný čas, koukneme na film, jdeme spát…

„K tomuto přemýšlení nad našimi zvyky a jejich přínosy nás přivedly aktuální příběhy na lince důvěry,“ říká Hana Lukešová Bartáková, zástupce ředitele Modré linky. „Již cca deset měsíců trvá stav, kde mnoho našich každodenních zvyků, automatického chování, a hlavně jistot, najednou není nebo dostalo velkým skokem jinou podobu, možná za tu dobu už i několikátou. Již od března jsme všichni v situaci, kdy jsme vystaveni mnoha změnám, na které musíme nějak reagovat a o kterých se musíme rozhodovat, jak je zakomponujeme do života.“

Změna je život

Ano, další přísloví, které nás k současné době napadá, zní: život je změna. Ale mnoho změn může vyvolat chaos, dezorientaci, a především v nás způsobit frustraci nebo únavu.

Galerie: Antistresové hračky

„Když si čteme nebo slyšíme trápení, se kterým se na nás lidé obracejí, tak ve většině případů je to určité vykolejení z toho, na co jsme zvyklí, z toho, co máme rádi, nebo z toho, co potřebujeme,“ popisuje Hana Lukešová Bartáková. Lidé musejí dávat více energie do každodenních aktivit, znovu si věci přenastavovat, a většinou ne tak, jak by to plně vyhovovalo jim a jejich blízkým, ale na to, aby byli schopni zareagovat, když se zase něco změní.

Vlastně je to takové stěhování, nebo radikální úklid i s přestavbou, každých pár dní. A to je podle odborníků na současné situaci to nejtěžší, znovu a znovu se přizpůsobovat a znovu a znovu měnit, když nevíte, na jak dlouho.

Kdo je nejvíce ohrožen

„S tím, jak náročná tato situace pro lidi je, se potkáváme u všech věkových skupin, ale asi nejvíce viditelné je to u dětí a dospívajících,“ popisuje pracovnice Modré linky.

Děti i rodiče mnohdy brali začátek distanční výuky jako vybočení z rutiny, jako rozptýlení, ale nyní po delší době už to zábavné není. Je to unavující, navíc není jistota, kdy vše skončí. Tato situace nahrává k posouvání hranic, vyvolává pocit nejistoty a nové neočekávané situace jsou zdrojem chaosu, nejistoty.

„Navíc se často kumulují role a chybí přirozené vrstevnické vztahy, možnost realizovat se ve volnočasových aktivitách s vrstevníky a těšit se na prázdniny, kdy budeme mít prázdninový režim doma.“

Mnoho psů – zajícova smrt

Přísloví do třetice. Samozřejmě nelze vše zobecňovat. Někomu současná situace i vyhovuje, nebo se alespoň dokázal přizpůsobit bez větších problémů. Odborníci však  chtějí oslovit ty, kteří se s aktuálními změnami nějak potýkají, buď v sobě, nebo propady vidí u svých blízkých.

„Rádi bychom upozornili, že to opravdu není nic mimořádného a že prostě stojí dost energie ustát takovéto změny. Zvlášť, když se tyto změny potkají ještě se zimním časem, který je energeticky náročnější, existenčními, vztahovými či individuálními životně náročnými událostmi, může být těžké ubránit se psychickým propadům či negativnímu chování,“ říká Hana Lukešová Bartáková.

Podle odborníků z Modré linky je však dobré na to nebýt sám, dát si možnost se ze stresu vypovídat, zvolnit či se vyspat. Postupně hledat možnosti, jak vše ustálit a najít si tu svou cestu základní jistoty a bezpečí.  I pro tyto situace jsou zde naši blízcí, odborníci či linky důvěry.

Galerie: Stopněte stres – 7 aktivit, které vás zabaví

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).