Hlavní navigace

Kocovina: Tohle fakt nezkoušejte…

31. 12. 2010

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Zaručených receptů na zvládnutí kocoviny je víc než dost. Jenže když některé z nich vyzkoušíte, nejen, že se vám neuleví, ale dokonce vám bude ještě hůř. Co opravdu pomáhá?

To, že krušná jsou rána opilcova, ví úplně každý. Jenže se blíží konec roku a s ním i bujaré oslavy doprovázené nadměrnou konzumací alkoholu. Čistě teoreticky je nejlepším lékem kocoviny její prevence, tedy to, že se neopijete. Jenže to na Silvestra nedokáže skoro nikdo krom zapřisáhlých abstinentů. I sebezábavnější večírky tak obvykle končí třeštěním hlavy, rozbouřeným žaludkem, zeleným obličejem a dalšími nepříjemnosti. Možná si i vy každý rok 1. ledna slibujete, že už nebudete tolik pít, ale stejně zase znovu skončíte s kocovinou.

Může být hůř… vážně


Autor: SXC

Kocovina přitom není tím nejhorším, co vás v souvislosti s nadměrnou konzumací alkoholu může potkat. „Alkohol je spojený s celou řadou zdravotních problémů. Konec roku je v tomto směru velmi rizikový,“ popisuje Jiřina Ernestová, mluvčí Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

„Vůbec nejhorší možnou kombinací je zábavná pyrotechnika v rukou opilého člověka. Pod vlivem alkoholu dochází k širokému spektru úrazů, od poranění hlavy, otřesu mozku, přes zlomeniny, pohmožděniny, až po řezná poranění,“ vyjmenovává mluvčí.

Navíc alkohol může způsobit otravu organismu, která může mít fatální následky. „Rychle dochází k podchlazení, které může být smrtelné. Stejně jako může dojít k udušení vlastními zvratky a zástavě krevního oběhu. Pokud není včas zahájena resuscitace, člověk umírá,“ varuje mluvčí.

Čtěte dále: Na Silvestra hořet bude. Třeba zrovna váš balkon

Kvůli drobné chybě či „omylu“ v zákoně, Česká obchodní inspekce letos nemůže kontrolovat, jaká pyrotechnika se u nás prodává.

K otravě alkoholem může dojít velmi snadno a rychle. I poměrně mírná otrava vám pořádně zkomplikuje život, v lepším případě vám bude příšerně zle a v tom horším skončíte v nemocnici na „vypumpování“ žaludku. K otravě a následné kocovině se nejsnáze dopracuje tím, že budete zběsile kombinovat různé druhy alkoholu, pít nalačno a rychle.

Kocovinu podle prestižní americké MAYO Clinic zhoršuje nejen prázdný žaludek, ale také užívání dalších drog spolu s alkoholem včetně nikotinu, mizerný nebo dokonce žádný spánek po probdělé noci a také alkoholik v rodině. „Blízký příbuzný s historií alkoholismu může znamenat, že vaše tělo má vrozený problém se zpracováním alkoholu,“ uvádějí odborníci z MAYO Clinic.

Kocovinu také zhoršuje konzumace tmavě zbarvených alkoholických nápojů například whisky, bourbonu, tmavých silných piv nebo tequily. Automaticky to ale neznamená, že vám po deseti panácích vodky nebo ginu bude míň špatně. Jakýkoliv alkohol v nadměrném množství způsobuje kocovinu.

Přečtěte si: Alkohol a léky, jak se to rýmuje?

Z osm a půl tisíce léků na trhu je jich podle odborníka asi jen patnáct, kde je alkohol v přímé kontraindikaci. 

Lák od okurek, česnečku nebo aspirin?

Opravdu šílených tipů na zvládnutí kocoviny existuje obrovské množství. Posuďte sami: pomoci by vám měla worchestrová omáčka, údajně fungují sleďové zavináče s kysaným zelím i velmi tučná a těžká smažená jídla, a šílené míchané drinky jako coca-cola smíchaná s mlékem nebo směs rajčatového džusu s pivem. Tu osobně doporučoval spisovatel a také alkoholik Ernest Hemingway. Příznivý vliv na alkoholem oslabený organismus by měl mít sex (pokud jej vůbec budete schopni), a také sprcha, při které budete střídat horkou a ledovou vodu.


Autor: Isifa.cz

Mezi další protikocovinové tipy patří panák tvrdého alkoholu a vychlazené pivo, podle teorie, že čím jste se pokazili, tím se máte také napravit. Najdou se ale i tací, kteří sáhnou po sklenici mléka, topince s česnekem, výluhu ze zázvoru, šumivém aspirinu, lécích proti bolesti nebo láku od okurek. Jiní nedají dopustit na kysané zelí. Bohužel žádná z těchto metod není postavena na vědeckém základě, jejich propagátoři se k nim dopracovali metodou pokus-omyl a nelze tedy zaručit výsledek. Můžou vám pomoci, ale také se může stát, že vám bude ještě hůře. „Tyto rady fungují spíš jako šok pro žaludek a celý organismus. Jediná babská rada, která opravdu pomáhá, je polévka. Tělu tak doplníte chybějící tekutiny, ale i minerály,“ radí PharmDr. Petr Horák, vedoucí lékárník lékáren Fakultní nemocnice Motol.

Čtěte téma: Degustace: Jak z obžerství a opilství udělat vědu

Vánoce a Silvestr bývají již tradičně svátky obžerství a opilství. K těmto sympatickým žaludečním aktivitám se přirozeně mnohdy váží i únavné společenské povinnosti, setkání, jimž je těžké se vyhnout.

To chce klid a hodně tekutin

Kocovina se u každého navíc projevuje jinak a v různé intenzitě, obvykle ale po pár hodinách mizí. Zahrnuje bolesti a třeštění hlavy, nevolnost, zvracení, průjem, dehydrataci, únavu, zvýšenou teplotu, poruchy soustředění, světloplachost a těžké snášení hluku, nadýmání a pocity úzkosti. S ohledem na váš konkrétní stav volte metodu „léčby“.

Vzhledem k rozbouřenému žaludku se v prvních chvílích po probuzení nepokoušejte raději nic jíst a hlavně ne nic dráždivého. Začít můžete vodou s trochou cukru, sladkého sirupu nebo džusu. Doplníte tak chybějící tekutiny a srovnáte hladinu cukru v krvi. Pomoci by vám měl i med. Zjistili to britští vědci, podle nichž cukr fruktóza obsažený v medu pomáhá tělu s odbourávání alkoholu.

Pokud vás bolí hlava, zkuste analgetika, ale pozor na to, že mohou ještě více podráždit žaludek. Nevhodné jsou přípravky obsahující paracetamol jako například paralen nebo panadol. Stejně jako alkohol jsou odbourávány játry a mohou zdravotní stav ještě zhoršit. Při bolestech hlavy sáhněte raději po lécích obsahující kyselinu acetylsalicylovou, například aspirin, nebo iboprufenum – třeba ibalgin,“ radí PharmDr. Horák.

Můžete použít také některý z přípravků na kocovinu jako Anti Ethanol 07, Vyprošťovák, Fan Samaritan a podobně. Zklidní žaludek a dodají vám potřebné minerály. Neuškodí vám ani multivitamíny nebo přípravky s antioxidanty. „Nemůžete ale od nich čekat, že vám za půl hodiny bude skvěle. Jen pomohou tělu vyrovnat se zátěží v podobě alkoholu,“ dodává lékárník.

Časem byste mohli zvládnout i svačinu v podobě ovoce, například banánu, toustu s medem nebo vývaru. A když je nejhůř? Vraťte se zpátky do postele. Pokud budete spát dostatečně dlouho, může vaše kocovina zmizet dřív, než se znovu probudíte.

Jaké jsou vaše ověřené vyprošťováky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).