Hlavní navigace

Pokuta 14 milionů korun prodejci doplňků stravy BEAUTY LINE

23. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Prodejce doplňků stravy BEAUTY LINE s.r.o. klamal spotřebitele. Potravinářská inspekce uložila pokuty za téměř 14 milionů korun a společnosti bylo zrušeno živnostenské oprávnění.

Co má hraní na výherních automatech a objednávání potravinových doplňků nebo kosmetiky, kterou člověk nepotřebuje, společného? Závislost a příslib zbohatnutí, které má přijít při příští hře nebo příštím vyzvednutí zásilky na poště. Jenže ono nepřichází a člověk se dostává do začarovaného kruhu s nadějí, že teď už to určitě vyjde.

Slibovali výhru

A přesně k takovým praktikám se uchýlil prodejce doplňků stravy BEAUTY LINE s.r.o., kdy vytvářel klamný dojem, že spotřebitelé vyhrají peněžitou cenu, pokud si objednají zboží k bezplatnému testování.

Ve skutečnosti museli spotřebitelé vynaložit finanční prostředky, protože obdržení ceny bylo podmíněno odběrem zboží z katalogu kontrolované osoby a zaplacením částky za přepravu a balení.

„Dále se kontrolovaná osoba dopustila užití nekalých obchodních praktik tím, že nabízela zboží prostřednictvím soutěže o ceny v řádu až milionů korun, aniž by tyto ceny byly uděleny,“ uvedl Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Prodejce doplňků stravy BEAUTY LINE s.r.o. také probouzel v zákaznících dojem, že nabízí některé výrobky bezplatně. Spotřebitelé je ovšem museli ve výsledku zaplatit.

Kromě toho při nabízení potravinových doplňků prodejce tvrdil, že tyto produkty mají léčebné účinky. „Doplňky stravy jsou klasifikovány jako potravina a nemohou jim být přisuzovány léčebné účinky,“ dodal Pavel Kopřiva.

Vysoké pokuty a zrušení živnosti na tři roky

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) obdržela řádově desítky podnětů od spotřebitelů na postup společnosti BEAUTY LINE s.r.o. Ta se zabývá zejména prodejem doplňků stravy na dálku – prostřednictvím dopisů – zejména formou spotřebitelských soutěží o ceny a peněžité výhry.

Inspektoři SZPI kontrolované osobě opakovaně prokázali užití nekalých obchodních praktik a neplnění uložené součinnosti. Za uvedené skutky SZPI společnosti BEAUTY LINE s.r.o. pravomocně uložila v šesti správních řízeních pokuty v celkové výši 13 945 000 korun. Živnostenský odbor dále aktuálně rozhodl o sankčním zrušení živnostenského oprávnění uvedené právnické osoby. Společnost, resp. její statutární orgán, nemůže stejnou živnost vykonávat po dobu tří let.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).