Hlavní navigace

Plenu ve vedrech na kočárek ne, varují záchranáři

28. 7. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Dělá to hodně maminek, ale správné to není. Řeč je o stínění kočárku s dítětem látkovou plenou.

Pražská policie nedávno zveřejnila záběry, na kterých je vidět, jak rozbíjí okénko auta, v němž je v autosedačce plačící dítě. K vozu policisty zavolali náhodní svědci, kteří si všimli miminka v době, kdy venku panovaly vysoké letní teploty. Protože v autě bylo samo, měli strach o jeho zdraví. Auto stálo na slunci a svědci u něj stáli zhruba 15 minut. Za tu dobu k dítěti nikdo nepřišel. Tři dny před tím podobným způsobem policisté v metropoli vysvobozovali z rozpáleného vozu tříletou dívku.

Rozbití okénka bylo na místě, malým dětem totiž stačí k přehřátí organismu velmi krátká doba. Příliš vysoké teploty u nich mohou vést ke ztrátě vědomí a smrti. Již dříve jsme v jiném textu popsali důvody, proč nemá být dítě nikdy samo v autě. Každý rok se proto ze strany lékařů, strážníků i policistů objevuje apel, aby rodiče nenechávali děti v rozpálených vozech, a to ani se staženým okénkem. Přesto se stále opakují případy popsané policií.

Co se dozvíte v článku
  1. Plena na kočárek nepatří, upozorňují záchranáři
  2. Vhodná není ani mokrá plena
  3. Zvracení a křeče přichází se zpožděním
  4. Jak správně stínit dítěti v kočárku
  5. Je dobré v odpoledním horku jít ven s kočárkem?
  6. Kdy vyhledat po přehřátí dítěte lékaře

Plena na kočárek nepatří, upozorňují záchranáři

Záchranáři z Olomouckého kraje nyní na svém facebookovém profilu upozornili ještě na jednu rizikovou situaci z hlediska přehřátí nejmenších dětí. Jde o zakrytí kočárku plenou.

Tento postup přitom není výjimečný a v ulicích lze běžně spatřit rodiče, kteří takto dítěti stíní i během částí dne, kdy teploty venku přesahují 30 °C. Plena navíc často zakrývá kočárek tmavé barvy, protože tyto odstíny (včetně černé) v posledních letech dominují mezi novými modely a ve spojení např. se zlatým kovem se staly současným trendem.

Zakrytí kočárku plenou, umocněné tmavou barvou, přitom vede k tomu, že uvnitř korby, kde dítě leží, se teplota velmi rychle vyšplhá nad 40 °C. „Možná vypadá plena na kočárku nevinně, máte pocit, že je miminku v kočárku příjemně – ale opak je pravdou. (…) Kvůli tkanině na kočárku dochází k přehřátí dítěte uvnitř,“ uvádí Zdravotnická záchranná služba (ZZS) Olomouckého kraje ve svém příspěvku na sociálních síti. 

Potvrdil to i test záchranářů, kteří na chvíli prázdný kočárek vystavený slunci zakryli plenou a pak změřili teplotu uvnitř. „Po několika minutách stoupla teplota v kočárku z okolních 34,5 na 42,9 °C,“ dodávají s fotografií, která má sloužit jako názorná ukázka k odrazení od podobného jednání.

Vhodná není ani mokrá plena

„Na pleny jsme upozornili, protože je vídáme na kočárkách denně, přitom je to nešvar a zavedený mýtus,“ říká mluvčí ZZS Olomouckého kraje Lucie Mikisková„Pleny na kočárek nepatří, a to ani za chladnějšího počasí. Kromě toho, že zvyšují teplotu uvnitř, zabraňují také proudění čerstvého vzduchu,“ vysvětluje.

To, že kus bavlny od horka neochrání, platí i ve stínu, pro částečné zakrytí kočárku nebo plenu namočenou ve vodě. Pod příspěvkem záchranářů jedna z žen píše, že jí mokrou plenu na kočárku poradila lékařka, kam s dcerou dochází. „To mě velmi zarazilo, protože taková rada je samozřejmě špatná. Mokrá plena se začne přehřívat a působí v kočárku saunovým efektem. Navíc teplo se v kočárku kumuluje ještě víc, protože kapky vody slepí poslední malé otvory v tkanině a clona je o to větší,“ podotýká záchranářka.

A proč je vlastně zvyšování teploty v kočárku tak nebezpečné? „Pokud se dítě nachází ve velmi teplém prostředí, a nemusí to být na přímém slunci, dochází k přehřívání jeho organismu a úpalu,“ vysvětluje Lucie Mikisková.

Zvracení a křeče přichází se zpožděním

K úpalu může dojít poměrně rychle a snadno, protože zejména malá miminka nemají rozvinutou termoregulaci, což znamená, že nedokáží regulovat svoji tělesnou teplotu. 

Úpal s sebou může přinést horečku, zvracení, febrilní křeče nebo zástavu dechu. Dítě může nedostatkem kyslíku promodrávat, pocení a zvracení jej mohou rychle odvodnit a křeče bezprostředně ohrozit na životě.

V situaci, kdy je miminko horkem bezprostředně ohroženo, si o pomoc jeho tělo nemusí nijak výrazně říkat. Tedy pomineme-li zrudnutí pokožky, pláč nebo podrážděnost, která mu nedovolí usnout. Projevy úpalu u něj přicházejí až později, kdy už v horkém prostředí není. „Přichází paradoxně až večer, kdy dítě rodiče vykoupou a uloží do postýlky. Výsledkem je často večerní pobyt na pohotovosti, kterému by se dalo předejít,“ podotýká záchranářka.

Příklad správného stínění kočárku. Clona nebrání cirkulaci čerstvého vzduchu.

Autor: ZZS Olomouckého kraje

Jak správně stínit dítěti v kočárku

Záchranáři rodičům radí, že pokud chtějí v horkých částech dne s kočárky ven, měli by měli zvolit jiný způsob zastínění. „Sáhněte po deštníku či cloně na kočárek, která se připevňuje na stříšku a madlo kočárku – díky nim dochází neustále k cirkulaci vzduchu, a dítě se tak nepřehřívá, nedusí,“ uvádí na sociální síti.

Ke kočárkům se také dají dokoupit dodatečné stříšky, kterými lze zastínit jejich značnou část. Dobrým pomocníkem může být také síťování, které je všito přímo do látky kočárku. 

Alternativ stínění, které dřív nebyly dostupné, je dnes už řada, takže podle Lucie Mikiskové určitě neplatí, že když plenou zakrývaly kočárky naše babičky, tak to musí být dobré i pro naše děti.

Je dobré v odpoledním horku jít ven s kočárkem?

Zda s kočárkem vyrazit ven i přes poledne v letním v horku, nebo ne, na to žádná univerzální rada není. 

Podle záchranářů je ale dobré nezdržovat se na přímém slunci, nebýt venku příliš dlouho a kočárek vyměnit například za chladnější místo ve stínu na dece. I na ní by rodiče měli myslet na namazání dítěte opalovacím krémem.

Naopak velmi špatnou variantou je uložit dítě na odpolední spaní do kočárku, ten zakrýt plenou s postavit jej k bazénu, kde rodič koupáním stráví celé odpoledne.

Kdy vyhledat po přehřátí dítěte lékaře

Pokud dítě jeví známky úpalu, mohou rodiče případnou teplotu srážet čípky nebo sirupy. Pomůže i postupné ochlazování ve sprše. Naopak od zábalů na sražení horečky se dnes již ustupuje. „Textilie použitá při zábalu rychle nasaje horko tělíčka a dítě pak zábal nechladí, ale ohřívá,“ vysvětluje neoblibu zábalů Lucie Mikisková.

Pokud příznaky úpalu nejdou zmírnit, měli by rodiče s dítětem vyrazit za lékařem. Buď svým praktickým lékařem, nebo na pohotovost.

Bezodkladně pak mají vyhledat pomoc, pokud miminko urputně zvrací, je malátné a připomíná hadrovou panenku. V takovém případě lékař musí zkontrolovat, zda má tělíčko dostatečně zavodněno. Pokud ne, může u něj velmi rychle dojít k rozvratu vnitřního prostředí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).