Hlavní navigace

Pečení kváskového chleba v podání Zdeňka Pohlreicha a Michala „Huga“ Hromase

22. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Vařte doma jako šéf!
Vařte doma jako šéf! Tentokrát spíše pečte doma jako šéf… V online pořadu šéfkuchař Zdeněk Pohlreich pekl kváskový chleba s autorem originální kuchařky Oheň a dým. Tohle je jejich recept.

Pečení domácího chleba je trend, což se potvrdilo i v online pořadu Miele Vařte doma jako šéf! Speciální díl o pečení kváskového chleba se setkal s mimořádným úspěchem a oslovil již více než 260 000 uživatelů Facebooku, uvádí společnost v tiskovém materiálu.

Pozvání průvodce pořadu, šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, přijal odborník na slovo vzatý, Michal „Hugo“ Hromas, specialista nejen na kváskový chléb, ale i na přípravu pokrmů na otevřeném ohni.

Recept na domácí kváskový chléb

Pokud hledáte návod, jak na nadýchaný chléb s dokonale křupavou kůrkou, můžete se inspirovat receptem z pořadu. Dále je podrobně popsaný postup, najdete ho také ve videu Vařte doma jako šéf!

Suroviny

Kvas:

  • voda
  • bílá hladká mouka

Chléb:

  • 600 g hladké bílé mouky
  • 200 g hladké žitné mouky
  • lžička soli
  • lžička kmínu
  • 150 g aktivního kvasu

Příprava kvásku

1. den

Pro přípravu kvásku potřebujete lžíci vody a lžíci hladké bílé mouky. V nádobě dobře promíchejte. Nádobu nepřikrývejte a nechte odloženou v pokojové teplotě nebo za oknem.

3. den

Odlijte vznikající kvas a zbytek kvásku na dně nádoby opět doplňte vodou a čerstvou moukou v poměru 1:1.

4. den

Zopakujte to samé. Odlijte vzniklý kvas a zbytek kvásku na dně nádoby znovu doplňte vodou a čerstvou moukou v poměru 1:1.

5. den

Doplňte vzniklý kvas vodou a čerstvou moukou v poměru 1:1 na množství potřebné k zadělání těsta (200 g kvasu na 1 kg mouky). Při zadělávání chleba nechte na dně nádoby vždy trochu kvasu, který doplníte vodou a čerstvou moukou – viz výše. Kvásek se vám bude stále obnovovat a bude připravený na další pečení. Kvásek uchovávejte v lednici. Ráno, den před pečením, ho z lednice vytáhněte, vylijte a zbytek na dně doplňte podle potřeby. Řádně prošlehejte a večer můžete zadělávat těsto.

Pečení chleba

Ráno, den před pečením, vyndejte kvásek z lednice, vylijte a zbytek na dně nádoby doplňte vodou a čerstvou moukou podle potřeby. Hmotu řádně prošlehejte, to udělejte ještě během dne několikrát, aby měl kvásek dostatek vzduchu. Aktivní kvásek pění a je plný vzduchových bublin.

Večer všechny suroviny spojte (v míse nesmí zůstat žádná suchá mouka).

Za hodinu těsto třikrát přeložte a za další hodinu přeložení zopakujte. Před manipulací s těstem je dobré si namočit ruce, aby se těsto nelepilo. Použít můžete i cukrářskou kartu. Těsto zakryjte a nechte kynout do rána.

Ráno těsto popřekládejte do tvaru bochníku a nechte v ošatce vysypané moukou, dokud nezdvojnásobí svůj objem (máte-li vhodný spotřebič, můžete použít program „kynutí“). Na horkém plechu vsaďte bochník do trouby rozpálené na 225 °C (u spotřebičů s funkcí ručního přidávání páry krátce zapařte), pečte 10 minut. Potom snižte teplotu na 200 °C a dopékejte dalších 20–30 minut. Jakmile bochník zezlátne, můžete ho potřít vodou a péct do tmavě zlatavé barvy.

Hotový bochník musí zespodu tzv. „zvonit“, tedy dutě dunět. Bochník nechte vychladnout na mřížce a můžete servírovat křupavý domácí chléb.

Do obyčejné trouby dejte misku s vodou

Většina z nás má doma běžné spotřebiče a i v nich docílíme dobrého výsledku: „Pro pečení výtečného domácího chleba postačí i obyčejná základní pečicí trouba, je však vhodné na její dno umístit misku s vodou, a tak navodit vlhké klima pro průběh pečení. Díky tomu bude chleba nadýchanější,“ říká Jiří Šeba, školitel společnosti Miele, v jejíchž prostorách probíhalo natáčení pořadu.

Samozřejmě je možné zainvestovat a pořídit si modernější vybavení, které napomůže dokonalému výsledku. „Efektivnější je použití pečicí trouby s klimatickým pečením, které zajistí rovnoměrné rozložení páry v prostoru trouby,“ doporučuje odborník. Top volbou je pak podle něj použití domácího konvektomatu (kombinovaná parní trouba – označení DGC), v němž je možné nastavit jak kynutí těsta, tak i jeho pečení. „Díky stejnoměrné teplotě kyne těsto kratší dobu. V průběhu pečení je pak systém připařování obdobný jako u trouby s klimatickým pečením. DGC navíc oproti pečicí troubě s klimatickým pečením umožňuje nastavení různých teplot v průběhu programu pečení. Lze také využít automatického programu, v němž si můžete zvolit z několika stupňů propečení chlebové kůrky (uváděno jako tmavší – světlejší),“ doplňuje Jiří Šeba.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).