Hlavní navigace

Páter František Ferda: léčitel, jehož rady a recepty se cení i dnes

10. 1. 2020

Sdílet

 Autor: on Wikipedia.org, podle licence: CC BY-SA 4.0
Páter František Ferda měl dar vidět do lidí. Pomohl i tam, kde klasická medicína selhala.

Pohnutý život mimořádného muže, který byl za totality devět let ve vězení, jej nepřipravil o hlubokou pokoru a víru v Boha. V rámci křesťanské služby nezištně pomáhal druhým a léčil nejrůznější lidské neduhy. Jeho léčebné metody na vlastní kůži poznali mnozí. Měl velký dar jasnovidnosti a každému svému pacientovi připravoval léčbu na míru.

Co se dozvíte v článku
  1. Léčitel s darem jasnovidnosti
  2. Vězeň za totalitního režimu
  3. Nemoc a lék bývají často vedle sebe
  4. Chemie v potravinách nás zabíjí
  5. Individuální léčba jako základ
  6. 3 léčebné tipy pátera Ferdy

Léčitel s darem jasnovidnosti

Jak sám s oblibou tvrdil: „Já mám všechno od f – František, Ferda, filozof, farář a fagotista.“ Jeden z našich nejlepších a nejznámějších přírodních léčitelů, který opravdu něco uměl, léčil zadarmo a jeho léčba přinášela jasné výsledky, byl páter František Ferda.

Na základě vzpomínek na tohoto obětavého muže, jehož zásluhy v kondolenčním dopise ocenil i kardinál František Tomášek, vznikla knížka Páter František Ferda nám. Druhé rozšířené vydání šlo do tisku v roce 2016. V knize najdete nejen vzpomínky Františkových přátel a známých a příběhy vyléčených pacientů, ale i některé originální léčebné postupy a doporučení. Nechybí ani ucelený páterův pohled na základní filozofické otázky.

Páter Ferda měl vzácný dar vidět do lidí. Pomocí jasnovidné metody stanovoval diagnózy. Těžko vysvětlovat skeptikům, ale svým vnitřním zrakem dokázal odhalit spoustu příčin nemocí, s nimiž si klasická medicína nevěděla rady.

Vězeň za totalitního režimu

František Ferda byl v roce 1939 vysvěcen na kněze a za totalitního režimu byl po procesu v roce 1951 na celých devět let, až do amnestie 11. května 1960, uvězněn ve věznicích v Ostravě, Opavě, Mírově, Jáchymově a Valdicích. Poté dalších devět let strávil na nuceném pracovním nasazení v plzeňském pivovaru.

V roce 1969 začal působit jako duchovní správce v domově důchodců v Újezdci u Klatov a teprve až od roku 1978 se mohl plně věnovat léčitelství ve svém domku v Sušici, kde jej navštěvovali i někteří tehdejší státníci. Spolupracoval také s doktorem Zdeňkem Rejdákem a věnoval se experimentům v léčbě rakoviny. Zemřel v roce 1991 v Sušici, kde je také pochován.

Nemoc a lék bývají často vedle sebe

Ve svém Přípravném projevu lékařům, který páter František Ferda napsal v 80. letech, ale nikdy jej vlastně neměl v úmyslu publikovat, sepsal ucelený pohled na léčbu a přidal pár rad a doporučení. Píše, že člověk je součást živé přírody, a co je v něm, je též okolo něho, dobré i zlé.

Nemoc a lék bývají často vedle sebe a největší vliv na zdraví člověka má především jídlo a pití. Jestliže se ale člověk některých jídel přejí, mohou se pro něj stát jedem. Takto vznikají alergie, které vlastně představují otravu organismu dobrou věcí.

Život je však podle Františka Ferdy také závislý na dobré krvi a dostatečném množství krve, což rovněž souvisí s jídlem. Například když se někdo přejí cibule, ztrácí červené krvinky. Nadměrným užíváním česneku zase bílé krvinky, přejídáním ořechů nastávají křeče, užíváním másla ztrácíme kyselinu křemičitou a jsme malátní. Přehánět se to prý nemá ani s ovocem, které způsobuje poruchu v rovnováze krevního cukru. Když je pak někde hodně medu, může dojít k velké slabosti nebo omdlévání. Dále třeba upozorňoval na plísně v potravinách, které nám škodí. Vyskytují se často například v kakau a čokoládě, které tolik milujeme.

Chemie v potravinách nás zabíjí

Ačkoliv se ještě v 80. letech nějaká chemie v jídle příliš neřešila, František Ferda dobře vnímal škodlivost některých zcela běžně používaných látek. Zejména to byla umělá sladidla, barviva, emulgátory a podobně. V Přípravném projevu lékařům přímo píše, že šlo o otravné látky, jako byly například tyto: barevné cukroví, esence, rum, kofola, přísady do mléka a masa. Uvádí, že šunka obsahuje sanytr (dusičnan draselný), salámy dusičnany, párek arzen, v sýrech je velký obsah síry, a to všechno prý poškozuje krevní obraz.

Kromě toho velmi vyzdvihoval důležitost oblečení, které na sobě nosíme, anebo látek, kterými se přikrýváme. Často totiž zjistil, že barvy obsažené v látkách, které běžně nosíme, na nás působí příliš toxicky a způsobují nejrůznější zdravotní problémy, včetně alergií. Varoval před barvami z oblečení, džínovinou, fermeží, celkově šlo i o barvy, laky a veškeré chemické látky, kterými se obklopujeme. Ty podle něj způsobují v organismu manko kyslíku a škodí našemu zdraví.

Individuální léčba jako základ

Páterovy diagnózy byly překvapivě přesné. Příčiny onemocnění byly často tam, kde bychom je vůbec nehledali, a rozhodně by je tam nehledala ani klasická medicína. Nemoc člověka měla mnohdy i podivnou dědičnou příčinu, anebo zvláštní vysvětlení.

Tím nejzásadnějším vždy byl individuální přístup k pacientovi. Páter Ferda byl zásadně proti zobecňování svých receptů, protože pro každého člověka bylo na daný problém potřeba stanovit jinou léčbu, která třeba už opakovaně po letech na stejný problém u stejného člověka ani neúčinkovala.

3 léčebné tipy pátera Ferdy

Mezi některé páterem doporučované léčebné recepty, které samozřejmě nechceme zobecňovat, patřila například dubová kůra na vyčištění, detoxikaci a dezinfekci trávicího traktu. Dále obklady na záněty a bolavé klouby či čaj proti překyselení.

Dubová kůra k detoxikaci

V dnešní době známe dubovou kůru spíše na zevní použití, například proti zvýšené potivosti nohou nebo na vyhřezlé hemeroidy, ale pro její silně dezinfekční účinky ji páter nabízel i k vnitřnímu použití.

Křenová placka při bolesti zad

Proti bolesti zad a zánět páter Ferda velice prosazoval použití křenové placky anebo dalších obkladů na bolavé klouby a zanícená místa, například obklady z tvarohu nebo cibule.

Čaj na odkyselení organismu

Proti překyselení nabízel František Ferda čaj ze sušených bylinek – přesličky, třezalky, zlatobýlu, řebříčku, bukvice, jitrocele a pampelišky (zřejmě rovným dílem), které se smíchají na půl litru vody a nechají 8 minut povařit (na půl litru vody stačí obvykle jedna vrchovatá polévková lžíce bylinné směsi).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).