Hlavní navigace

Ovoce ve formě tinktury zlepší imunitu i zrak

23. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Konzumovat ovoce v syrovém stavu je jistě nejlepší, co můžete udělat, ale našemu tělu svědčí i tinktury či masti z pupenů bylin. Které tinktury dobře působí na zrak, alergie, močové cesty a regeneraci cév?

Ovoce je plné vitamínů a prospěšných látek. Mělo by se tak stát nedílnou součástí našeho jídelníčku. Pro tělo však může být užitečné nejen v syrové formě. Zárodečné části ovocných rostlinek, obzvláště pupeny, jsou totiž hojně využívané také v bylinkářství. Borůvky například působí na zrak a slinivku, černý rybíz na imunitu a alergie. Přípravky z brusinky pomohou s desinfekcí močových cest i organismu, vinná réva při regeneraci cév a zlepšení krevního obrazu, semena z grapefruitu zase na likvidaci virů, bakterií a plísní.

Černý rybíz posiluje imunitu

Čerstvý černý rybíz je nejen velmi chutným sezónním ovocem, ale je též výborným zdrojem vitamínu C: denní dávku tohoto vitamínu získáte z pouhých sto gramů. Černý rybíz navíc kromě důležitých flavonoidů, které pomáhají vitamín C účinně vstřebávat, obsahuje i vitamín B či A nebo vysoký podíl anthokyanů. Není tak divu, že je toto vitamíny nabité ovoce populární i v bylinkářství.

Gemmoterapie – přírodní léčba za pomoci výtažků z pupenů rostlin

„Gemmoterapeutikum z černého rybízu pomáhá zlepšovat imunitu, působí proti alergiím i problémům s dýcháním. Vhodný je také v boji s migrénami, únavou a alergiemi a proti otokům,“ vyjmenovává pozitiva černého rybízu bylinkářka ze společnosti Naděje, Jarmila Podhorná.

Tinktura z kiwi pomůže s psychickým napětím

Vysokým obsahem vitamínu C je známé také exotické kiwi. Vyniká navíc i obsahem draslíku či vitamínu E. Přestože již kiwi patří v nabídce českých obchodů ke stálicím, původně pochází z Číny. Také proto se v oblasti bylinkářství v Evropě přichází na jeho pozitivní účinky na zdraví člověka teprve v posledních desetiletích. Zjistilo se tak, že kromě posílení obranyschopnosti organismu umí kiwi rovněž snižovat psychické napětí.

Tinktura z plodů kiwi navíc podporuje látkovou výměnu v těle a pomáhá udržovat zdravé a funkční klouby. Prospěšné látky z kiwi lze efektivně využít i ve formě masti. Ta pomáhá při likvidaci plísní v těle, příznivě ovlivňuje též záněty tkání a nervů. Mast je nejvhodnější nanášet v tenké vrstvě na křížovou oblast nebo páteř dvakrát denně.

Borůvky jsou ideálním pomocníkem v péči o zrak

Borůvky patří v létě k velmi oblíbenému ovoci. Málokdo ovšem ví, že kromě skvělé chuti mohou příznivě ovlivnit i naše zdraví. Největší účinky má gemmoterapeutikum z konečků rostliny, které má blahodárný vliv na problémy se slinivkou i zrakem. Podporuje totiž funkci sítnice a pomáhá stabilizovat množství kolagenu v oku, pozitivně tak působí na kvalitu a jasnost vidění.

Pomoci ale může i při hubnutí. Borůvka totiž pomáhá udržovat normální metabolismus glukózy, tuků a bílkovin a příznivě působí na střevní sliznice. Díky svým antioxidačním účinkům navíc pomáhá čistit organismus od škodlivých látek. Borůvky by měly vyhledávat také osoby se sklony k cukrovce, právě čerstvé plody nebo tinktury z borůvek totiž mohou díky své schopnosti podpořit maximální využití přirozeného inzulinu sloužit jako podpůrný prostředek při léčbě tohoto onemocnění.

Brusinka a vinná réva uleví při cévních potížích

Brusinka je borůvce podobná nejen svou velikostí, ale také pozitivními účinky. I výluhy z brusinek slouží k celkové očistě organismu. Brusinky jsou ovšem známé především pro své výborné desinfekční účinky a blahodárný vliv na močové cesty. Právě močové cesty totiž pomáhají zbavit nežádoucích mikrobů. „Příznivé účinky brusinek však mohou využít nejen dámy trpící na časté záněty močových cest či starší dámy po menopauze, ale i pánové. Brusinky totiž napomáhají též zdravé funkci prostaty i očistě střev,“ říká bylinkářka a dodává, že kromě toho jsou účinné i při čištění cév od tukových usazenin.

Účinným prostředkem na cévní problémy je také vinná réva. Jako ovoce je vyhledávaná pro své pozitivní účinky na organismus, kromě vitamínů B a C totiž obsahuje hořčík, draslík, mangan i další užitečné látky. V podobě gemmoterapeutik – zpracovaných pupenů – nám však může réva pomoci i při regeneraci cév. Její účinek při zvyšování počtu bílých krvinek rovněž není zanedbatelný.

Grapefruit likviduje viry

Grapefruit patří v bylinkářství k velmi oblíbenému ovoci a přípravky z něj jsou často první volbou při celé řadě zdravotních neduhů. Malým zázrakem jsou semena grapefruitu, která v podobě zpracované tinktury představují účinný prostředek na likvidaci virů, bakterií i plísní v organismu, ale také skvělého pomocníka při zánětu v dásních a krku. „Velmi využívaný je rovněž grepový olej. Výtažek rozpuštěný v oleji pomáhá odstraňovat plísně z pokožky, často pomůže při ekzémech i akné,“ dodává Jarmila Podhorná.

Odborná spolupráce:

Mgr. Jarmila Podhorná

Odbornice na bylinnou terapii. Působí ve společnosti Naděje, jež se specializuje na výrobu bylinných tinktur, mastí, olejů a výluhů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).