Hlavní navigace

Otřesný život nosnic v klecích. O jejich osudu teď rozhodují poslanci i my, zákazníci

3. 6. 2020

Sdílet

 Autor: OBRAZ – Obránci zvířat
Vejce z klecového chovu jsou levnější, proto je řada lidí stále kupuje. Postoj veřejnosti mohou změnit informace o skutečných životních podmínkách nosnic. Podle nového průzkumu v ČR stále přibývá příznivců zákazu klecového chovu. Zákaz klecí nyní projednává Sněmovna.

Už více než tři čtvrtiny Čechů podporují zákaz klecového chovu slepic. Naprostá většina by přitom upřednostnila česká vejce z alternativních chovů před klecovými vejci z Polska, a to i v případě, že by ta česká byla dražší, ukazuje nejnovější průzkum společnosti PPM Factum.

Průzkum: 78 % Čechů pro zákaz klecového chovu slepic

Podle zjištění průzkumu považuje devět z deseti Čechů ochranu zvířat za důležitou hodnotu, která si zaslouží pozornost ze strany politiků. Více než dvěma třetinám obyvatel zároveň dává smysl, aby Česká republika chránila zvířata přísněji, než to vyžaduje Evropská unie. Pro zákaz klecového chovu slepic v Česku se pak v průzkumu vyjádřilo dokonce 78 % dotázaných.

„Ukazuje se vzrůstající trend, pokud jde o podporu zákazu klecových chovů slepic. Zatímco v červenci 2018 bylo pro 73 % Čechů, dnes už je to o pět procentních bodů více. Je vidět, že Čechům záleží na dobrém zacházení se zvířaty a nechtějí podporovat krutost klecových chovů, kde je dvacet slepic narváno do malé drátěné klece bez možnosti si popoletět, nebo alespoň roztáhnout křídla,“ hodnotí výsledky průzkumu předseda spolku OBRAZ – Obránci zvířat Marek Voršilka.

Obránci zvířat v minulosti již několikrát poukázali na to, v jak otřesných podmínkách nosnice v klecích žijí a snášejí vejce:

Na tíživou realitu slepic v českých klecových chovech upozornilo i v únoru zveřejněné video z českých farem. „Za rok tu slepici nepoznáš. Nebude na sobě mít ani peříčko,“ říká na záběrech zaměstnanec farmy z Radomyšle. Jeho kolegyně zase popisuje, jak se nakládá s nemocnými slepicemi: „Já když vidím polochcíplou, tak už to dělám tak, že ji prostě vezmu s mrtvýma, otevřu popelnici, jde jako první a na ni jde ten zbytek,“ popisuje děsivou praxi zaměstnankyně. „No, a ona se udusí,“ dodává nezaujatě její kolega.

Zákon v rukou poslanců, podpora chovatelů slepic v rukou zákazníků

Návrh zákona na úplný zákaz klecových chovů slepic v ČR se projednával již v únoru letošního roku, o tématu jsme psali v článku K zákazu klecových chovů: ministr chrání zemědělce, ne slepice. Jednání i kampaň za zákaz klecového chovu na čas přerušil koronavirus. Nyní však návrh zákona v Poslanecké sněmovně míří do druhého čtení. Závěrečné hlasování se očekává v červenci.

Zákaz klecových chovů by velmi pravděpodobně přinesl vyšší cenu vajec. Chovatelé mají obavy, zda zákazníci budou kupovat dražší vejce z podestýlky a nedají přednost levnějšímu dovozu ze zemí, kde bude klecový chov umožněn i nadále. Podle uvedeného průzkumu by však naprostá většina Čechů upřednostnila česká neklecová vejce před klecovými vejci z Polska i v případě, že by ta česká byla dražší.


Autor: PPM Factum

„V souvislosti se zákazem klecového chovu se často diskutuje otázka následné konkurenceschopnosti českých vajec oproti polskému dovozu. Podle výsledků by si nicméně jen 5 % české populace raději koupilo levnější polské vejce z klecového chovu. Více než polovina populace by zvolila nejlevnější českou bezklecovou variantu – tedy chov na podestýlce. Čtvrtina lidí by si vybrala dražší české vejce z volného výběhu. Jen 6 % české populace by v případě výběru zvolilo vejce v bio kvalitě za nejvyšší cenu,“ uvádějí autoři průzkumu.

A předseda spolku OBRAZ – Obránci zvířat Marek Voršilka uzavírá: „Není nejmenší důvod zvířata trápit v klecích, když existují přijatelnější varianty chovu. To si uvědomují i samotní čeští spotřebitelé a pouhých 5 % z nich by zvolilo levnější polská klecová vejce před českými bezklecovými alternativami. Nehrozí tedy, že by polský dovoz z klecových chovů převálcoval české producenty vajec, jak nás někteří pořád straší.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).