Hlavní navigace

Otrava houbami: mezi příznaky patří i veselost nebo záškuby v lýtku

7. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Houbařská sezóna je v plném proudu a riziko otravy spolu s ní. Příznaky se mohou objevit okamžitě, ale třeba i po šesti hodinách. A rozhodně to nemusí být jen zvracení nebo průjem.

Obávaná muchomůrka zelená o sobě dá vědět dokonce až šest hodin po požití, jiné houby – třeba vláknice – okamžitě.

Různé houby – různá doba projevů otravy

„Doba vzniku prvních příznaků otravy houbami se různí podle druhu houby, která je původcem otravy a pohybuje se od půl hodiny do sedmi hodin,“ upozorňuje Bc. PharmDr. Ivana Minarčíková, Ph.D., na webu Lékárnické kapky. „Po odeznění prvních příznaků se mohou objevit následné příznaky, které jsou známkou těžkého poškození jater nebo ledvin s možným celoživotním poškozením jater, popřípadě i ledvin nebo smrtelným koncem.“

Galerie: Které houby se pletou?

O nebezpečné muchomůrce zelené se učí už děti ve školce, jedovatých (i smrtelně) je ale mnohem více hub. Jejich fotografie i podrobný popis příznaků otravy jsou zveřejněny na webových stránkách Toxikologického informačního střediska.

První pomoc při otravě houbami

  • Zjišťujeme, co se stalo, od postiženého nebo – pokud je v bezvědomí – od svědků.
  • Zajistíme příjezd sanitky (Rychlá záchranná pomoc, bezplatné volání, telefonní číslo 155).
  • Pokud je postižený při vědomí a spolupracuje, vyvoláme zvracení. Pak podáme černé uhlí (dávkujeme podle přiloženého příbalového letáku) a dáme vypít vodu (250–300 ml).
  • Pro zjištění dalšího postupu kontaktujeme Toxikologické informační středisko, tel. 224 91 92 93; 224 91 54 02.
  • Zajistíme zbytky hub, jídla, popř. zvratky, stolici.

Veselost a záškuby v lýtku – neobvyklé příznaky

Nevolnost, zvracení, průjem nebo bolesti břicha jsou klasickými příznaky otravy houbami, které znají všichni. Ivana Minarčíková popisuje i další:

„Nad potížemi trávicího traktu mohou převažovat psychické příznaky, jako je veselost, neklid, nekoordinovaný pohyb, dezorientace. Pacient vidí a slyší to, co reálně neexistuje. Například po otravě muchomůrkou tygrovanou, červenou nebo slámožlutou má zrakové a sluchové halucinace.“

Otrava houbami se může projevit i kombinací příznaků. K nevolnosti a zvracení se přidají třeba záškuby v lýtkovém svalu, slabost a třeba i mírné teploty a pokles krevního tlaku.

„Ty způsobuje například hřib satan, palčivé druhy holubinek a ryzců, pečárka zápašná, hlíva olivová nebo zvonovka jarní,“ popisuje lékárnice.

Mezi příznaky, které by málokdo spojoval s houbami, pak patří zrudnutí a bolest hlavy, způsobené roztažením cév, zvýšená sekrece potu nebo slin, zpomalení srdečního tepu a pokles krevního tlaku.

Prevence otravy houbami

  • Sbírat jen houby, které bezpečně známe.
  • Neochutnávat před dětmi syrové houby.
  • Hlídat pečlivě při sběru malé dítě, aby samo nějakou houbu neochutnalo.
  • Houbové jídlo dítěti nenutit (i nezávadné je pro ně špatně stravitelné), pokud dojde k otravě, dítě je vždy více ohroženo než dospělý.
  • Houby správně skladovat, protože i jedlé houby mohou vyvolat zdravotní potíže, pokud jsou špatně skladovány (např. zapaření v igelitovém sáčku, v kufru auta).
  • Houby správně tepelně upravit, protože i jedlé houby mohou vyvolat zdravotní potíže, pokud jsou špatně zpracovány.
  • Nejíst houby příliš staré.

Zdroj: Lékárnické kapky

Muchomůrka zelená se projeví třeba až druhý den

Mezi nejjedovatější houby patří muchomůrka zelená, bílá a jarní; dále ucháč obecný a pavučinec plyšový. 

„Při otravě muchomůrkou zelenou a jí příbuznými druhy je doba latence, tedy doba od požití houby k prvním příznakům a projevům otravy, šest až dvacet čtyři hodin,“ upozorňuje Ivana Minarčíková. „V první fázi převládají příznaky trávicího traktu, jako je bolest břicha, zvracení a těžké, vodnaté průjmy. V důsledku zvracení a průjmu později dochází k vysokým ztrátám tekutin a minerálů, nemocný je zesláblý až zchvácený, má propadlé tváře, nitkovitý puls, močí málo nebo nemočí vůbec. Dochází k poklesu krevního tlaku a toto období trvá tři až pět dnů.“

Protože tyhle příznaky lze jen těžko přehlédnout, končí většina postižených rychle v lékařské péči. V opačném případě následuje těžké poškození jater nebo ledvin, či dokonce smrt.

Galerie: Výzkum kovů v půdě a houbách

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).