Hlavní navigace

Otcové kvůli koronaviru nemohou k porodu, ženy chtějí rodit doma. Nebezpečné a zoufalé, varují odborníci

22. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Počet žen, které se v současné chvíli narychlo rozhodují, že budou rodit doma, stoupá. Může za to zákaz přítomnosti otců u porodu, který v souvislosti s infekcí koronavirem a onemocněním COVID-19 přijalo ministerstvo zdravotnictví.

Přestože je kvůli šíření nového koronaviru u všech poskytovatelů lůžkové péče vyhlášený zákaz návštěv, ještě do 18. března platila výjimka pro přítomnost otce u porodu. Nemocných však přibývá a zdravotníky je třeba co nejvíce chránit. Otcové už z nařízení ministerstva zdravotnictví k porodům nemohou. Ani přes logický argument sdílení společné domácnosti – pokud je nakažený otec, je téměř jistě nakažená i matka. Profesní organizace porodních asistentek i asistentky jednotlivě ale důrazně varují: mnohé ženy se teď totiž kvůli zákazu chystají rodit doma.

Co se dozvíte v článku
  1. Nejde o pohodlí
  2. Právo na doprovod
  3. Čekají nás porody doma, varují odborníci
  4. Domácí porod není řešením
  5. Ambulantní porody jako možnost
  6. Kvalitní péče po ambulantním porodu je nutnost

Nejde o pohodlí

Otec k porodu v současné době nesmí. Porodnice také hlásí, že mohou částečně omezit tzv. bonding, tedy nepřerušovaný kontakt novorozence s matkou ihned po porodu. Dosud na něj totiž dohlížel otec a s jeho nepřítomností zůstává tahle funkce na personálu porodnice, který na ni při velké vytíženosti často nemá čas.

„Zákaz otců u porodu a s tím spojené zásahy do porodu, a především bondingu, vnímám jako jednoznačně škodlivé opatření, zásadním způsobem poškozující jak rodící ženy, tak jejich děti. Jsem z toho naprosto zděšena,“ říká porodní asistentka a psycholožka Kristina Neubertová Zemánková. „Z dlouhodobého hlediska se pravděpodobně budeme potýkat s velkým počtem zcela zbytečně traumatizovaných žen a dětí. Přitom efekt ochrany zdravotníků je naprosto mizivý. Celý ten zákaz je naprosto v rozporu se zdravým rozumem, lidskostí i s doporučeními Světové zdravotnické organizace. Doufám, že ho naše vláda brzy zruší.“

Právo na doprovod

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala 18. března vyjádření, podle kterého mají všechny těhotné ženy, dokonce i ty nakažené koronavirem, právo na doprovod u porodu podle jejich volby. Zároveň WHO upozorňuje na to, že bonding, kontakt „skin to skin“ a první přisátí je stále nejlepším možným řešením pro matku i dítě, například pro nastavení správné imunity, a to za dodržení základní hygieny.

Ženám by to tedy i za současných podmínek mělo být umožněno a v časném kontaktu s novorozencem by měly být podporovány zdravotnickým personálem, jak doporučuje WHO.

Čekají nás porody doma, varují odborníci

Důsledky nařízení, které zakazuje otcům přítomnost u porodu, se podle porodních asistentek projevily okamžitě. I podle Kristiny Neubertové Zemánkové se rapidně zvýší počet neasistovaných domácích porodů.

„Počet žen, které se na poslední chvíli rozhodují rodit doma, již stoupá. I mě jako porodní asistentku od chvíle, kdy byl vyhlášen zákaz přítomnosti otců u porodu v porodnici, každý den oslovuje několik žen v termínu porodu se žádostí o doprovod k porodu doma. Je to velmi závažná situace,“ uvádí znepokojující fakta odbornice. A její obavy potvrzuje i profesní organizace porodních asistentek (UNIPA).

Informace o COVID-19 na jednom místě

Onemocněni COVID-19 způsobuje koronavirus SARS-CoV-2, jehož epidemie vypukla na konci roku 2019 v Číně, v březnu 2020 byla WHO byla prohlášena za pandemii. Všechny naše texty ke koronaviru a COVID-19 najdete zde.

„V souvislosti se zákazem přítomnosti otce u porodu přibývá žen, které začínají uvažovat o porodu ve vlastním sociálním prostředí,“ píše se v prohlášení UNIPA. „Naše země dosud není na takovou situaci připravená a mnohé z těchto žen chtějí porodit doma i bez jakékoliv odborné asistence. To Unie porodních asistentek a mezinárodní odborné společnosti nepovažují za bezpečnou variantu ani pro ženu, ani pro dítě.“

Domácí porod není řešením

Před neuváženými domácími porody odborníci varují. Dlouhodobě jsou předmětem velkých diskuzí.

„Porod doma z mého odborného hlediska není dobrý nápad pro ženu, která chce rodit v porodnici, ale nemůže si tam vzít partnera, tak se uchýlí k porodu doma jako k nouzovému řešení. Porod doma je vhodná varianta pro zdravou ženu se zdravým těhotenstvím v termínu, která si přeje porodit doma a má zajištěnou odbornou péči své porodní asistentky. Tedy pro tu, která doma rodit chtěla i před zákazem přítomnosti otce u porodu,“ komentuje situaci Kristina Neubertová Zemánková. „Bohužel stoupá i počet žen, které neseženou k porodu doma žádnou odbornou pomoc a rodí samy neasistovaně. To je skutečně nebezpečné a zoufalé. Je mi těhotných žen v této situaci nesmírně líto.“

Historie porodnictví: Málokteré dítě přežilo

Před neuváženými porody doma – a mnohdy navíc bez odborné asistence porodní asistentky, kterou třeba ženy neseženou – varovala několikrát i porodní asistentka Alžběta Samková z pražské Nemocnice Na Bulovce, která pořádá živá vysílání na Facebooku pro zodpovězení mnoha otázek těhotných žen v těchto dnech. Vznikla také petice Pusťte tatínky k porodu.

Ambulantní porody jako možnost

Jako zlatá střední cesta se teď ukazují tzv. ambulantní porody, kdy žena přijede do porodnice „jen“ porodit, a pokud se nic nezkomplikuje, stráví tu třeba pouze pár hodin. Obvyklá doba, za kterou je matka s dítětem propuštěna, je dvaasedmdesát hodin po porodu. V této době se ale provádějí důležitá vyšetření – například odběr krve z patičky novorozence pro screening metabolických vad. To si rodiče po ambulantním porodu musí zajišťovat sami s pediatrem nebo komunitní porodní asistentkou. I tak se ambulantní porod jeví jako vhodné řešení, kdy mohou být rodiče s dítětem dříve doma, i organizaci UNIPA:

„Za smysluplné považujeme opatření, které by umožnilo co nejkratší dobu hospitalizace v souvislosti s porodem, a tím zároveň snížilo riziko přenosu nákazy. Navrhujeme tedy větší využívání možnosti ambulantního porodu, tedy možnosti propouštět ženy s dětmi i dříve než dvacet čtyři hodin po porodu. Podle našich informací by to mnohé porodnice uvítaly. V takovém případě je však nutné zajistit následnou odbornou péči,“ píše se v prohlášení.

Kvalitní péče po ambulantním porodu je nutnost

Výrazně časnější propouštění bude podporovat i porodnice v Nemocnici na Bulovce, což připustil přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Michal Zikán. Zároveň ale upozornil na to, že zmiňovaných běžných sedmdesát dva hodin pod dohledem odborníků má z hlediska adaptace matky po porodu i novorozence svůj význam a je třeba přistupovat ke každému porodu individuálně.

„V případě ambulantního porodu je velmi vhodné, aby si žena předem domluvila porodní asistentku, která ji v domácím prostředí poskytne v prvních dnech po porodu odbornou péči. Porodní asistentka může nabrat odběr z patičky miminku, posoudit prospívání novorozence a zkontroluje hojení případného porodního poranění ženy nebo třeba to, jak se jí zavinuje děloha nebo zda nemá známky počínající poporodní deprese. Ambulantní porod je bezpečný jen tehdy, když má žena zajištěnou kvalitní následnou péči,“ uzavírá Kristina Neubertová Zemánková.

Odborná spolupráce:

Mgr. Bc. Kristina Neubertová Zemánková

Porodní asistentka (strom-zivota.net), psycholožka, členka profesní organizace Unie porodních asistentek, kde má na starosti rozvoj komunitní péče, tedy podporu porodních asistentek, které pracují samostatně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).