Upečte si výborné vanilkové rohlíčky. Použijte jen žloutky, ne celá vejce

5. 12. 2024

Sdílet

Autor: Depositphotos
Máte nějaký recept na cukroví, který si předáváte z generace na generaci? Máme pro vás jeden takový, který byste možná také mohli zařadit do své sbírky. Takhle pečou vanilkové rohlíčky v jedné pražské řemeslné pekárně.

Tři věci rozhodují podle Ondřeje Kuchaře z pekárny Zrno Zrnko o tom, že vanilkové rohlíčky budou dokonalé. Nebo přinejmenším lepší než ostatní. 

Za prvé, do těsta tu dávají jen žloutky, ne celá vajíčka. Za druhé, do dávky z 200 gramů mouky přijde kůra z celého citronu. A za třetí, rohlíčky můžete před tím, než je obalíte v moučkovém cukru, postříkat rumem – tenhle tip v pekárně mají od blogerky Jany Halamové alies @janieefoodie. 

Naše vánočka kyne dvacet čtyři hodin, vysvětluje majitel pekárny, proč je tak vláčná Přečtěte si také:

Naše vánočka kyne dvacet čtyři hodin, vysvětluje majitel pekárny, proč je tak vláčná

Tady máte celý recept, jak se o něj v Zrnu Zrnku podělili:

Křehoučké vanilkové rohlíčky

Suroviny (na zhruba 500 gramů těsta) 

  • 200 g hladké mouky
  • 175 g másla
  • 60 g cukru moučka
  • 40 g mletých lískových ořechů
  • 40 g mletých vlašských ořechů
  • 1 žloutek
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • větší špetka soli
  • 100 g moučkového cukru (na obalení)
  • 20 g vanilkového cukru (na obalení) 

Postup

Všechny suroviny vypracujeme v hladké těsto a necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici. 

Mezitím zahřejeme troubu na 180 ° C. Těsto vyndáme a jakmile trochu povolí, tvarujeme rohlíčky a klademe je na plech. Pečou se přibližně deset minut

Na obalení si smícháme moučkový cukr s vanilkovým cukrem (ideálně s pravou vanilkou) a ještě teplé rohlíčky v něm obalíme. Případně je ještě před obalením můžete lehce postříkat dobrým rumem, budou mít ještě větší šmrnc. 

Kurz pečení historického cukroví v Národním zemědělském muzeu

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).