Tři věci rozhodují podle Ondřeje Kuchaře z pekárny Zrno Zrnko o tom, že vanilkové rohlíčky budou dokonalé. Nebo přinejmenším lepší než ostatní.
Za prvé, do těsta tu dávají jen žloutky, ne celá vajíčka. Za druhé, do dávky z 200 gramů mouky přijde kůra z celého citronu. A za třetí, rohlíčky můžete před tím, než je obalíte v moučkovém cukru, postříkat rumem – tenhle tip v pekárně mají od blogerky Jany Halamové alies @janieefoodie.
Tady máte celý recept, jak se o něj v Zrnu Zrnku podělili:
Křehoučké vanilkové rohlíčky
Suroviny (na zhruba 500 gramů těsta)
- 200 g hladké mouky
- 175 g másla
- 60 g cukru moučka
- 40 g mletých lískových ořechů
- 40 g mletých vlašských ořechů
- 1 žloutek
- citronová kůra z jednoho citronu
- větší špetka soli
- 100 g moučkového cukru (na obalení)
- 20 g vanilkového cukru (na obalení)
Postup
Všechny suroviny vypracujeme v hladké těsto a necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici.
Mezitím zahřejeme troubu na 180 ° C. Těsto vyndáme a jakmile trochu povolí, tvarujeme rohlíčky a klademe je na plech. Pečou se přibližně deset minut.
Na obalení si smícháme moučkový cukr s vanilkovým cukrem (ideálně s pravou vanilkou) a ještě teplé rohlíčky v něm obalíme. Případně je ještě před obalením můžete lehce postříkat dobrým rumem, budou mít ještě větší šmrnc.
Kurz pečení historického cukroví v Národním zemědělském muzeu