Hlavní navigace

Odstranění tetování bez jizev trvá i několik měsíců

12. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Podzim a zima jsou ideální dobou na odstranění nechtěného tetování. Moderní technikou je laserové odstranění, ale musíte počítat s vyšší cenou. Zato nabízí výsledek bez větší bolesti a jizev.

Tetování stále patří mezi velmi oblíbený způsob zdobení kůže. Jedná se ale o permanentní technologii a obrázky či nápisy mnoho lidí časem omrzí nebo litují své volby, která se zrodila třeba z lehkovážnosti a neuváženě. Nicméně pokroky v estetické dermatologii dovolují nechtěné tetování velmi dobře odstraňovat.

Dnes již tetování nemusí být trvalé. Dosavadní metody odstranění jako dermabraze či excize (vyříznutí) nedokázaly tetování zbavit kompletně a bez jizvení, což byl pro mnohé problém, protože tetování si většinou pořizujeme na viditelných místech. To se ale s vývojem technologií mění, popisuje dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology. Ani tak ale není odstranění tetování snadná a rychlá záležitost.

Co se dozvíte v článku
  1. Kompletní odstranění laserem trvá měsíce
  2. Jde to téměř bez bolesti a bez jizev
  3. Cena za odstranění tetování? Tisíce
  4. Zásady hojení po odstranění tetování
  5. Nové tetování na stejné místo?

Kompletní odstranění laserem trvá měsíce

Lékařka vysvětluje, na jakém principu se lze nechtěné ozdoby těla zbavit:

„Dnes máme k dispozici moderní lasery, které fungují na principu rozstřelení tetovacího barviva na malé mikroskopické částečky, které mohou být tělem, konkrétně pomocí buněk tzv. makrofágů, z pokožky odstraněny. Není to ale zákrok na jedno sezení,“ upozorňuje.

Podle kvality použitého inkoustu, hloubky jeho umístění, místa a velikosti tetováže potřebují odborníci pro dokonalé laserové odstranění tetování většinou tři až šest ošetření. „Mezi jednotlivými ošetřeními je třeba dodržet pauzu přibližně šest týdnů,“ říká Lucia Mansfeldová.

Nejlépe se podle dermatoložky odstraňuje černá barva, nejsložitější je odstranit barevné tetování.

Jde to téměř bez bolesti a bez jizev

Mezi největší obavy při laserovém odstranění tetování patří celkem pochopitelně strach z bolestivosti zákroku a vzniku jizev. Zde je důležitá kvalita zákroku:

„Doporučuji proto důkladný výběr pracoviště, protože je nutné ošetření kvalitním laserem a zkušeným zdravotním personálem. Moderní lékařské lasery odstraní tetování s minimem bolestivosti a bez vzniku následného zjizvení,“ popisuje lékařka.

Neprofesionální ošetření může podle specialistky skončit bez efektivního odstranění tetováže, v horším případě i vznikem jizvy.

Cena za odstranění tetování? Tisíce

Podobně jako pořízení tetování i jeho zmizení stojí nemalé peníze. Cenu nelze říci obecně, záleží na použité technice odstranění, konkrétním pracovišti a zejména charakteru a velikosti tetováže. Některá pracoviště uvádějí cenu za jeden zákrok, jiná za kompletní proceduru o několika krocích, ale vždy jen orientačně.

„Odstranění laserem provádí naše dermatologické oddělení. Pokud chcete tetování doslova vyříznout a je větší než 5 cm, musíte počítat se 7500 Kč. Konkrétně dokáže cenu říct pouze lékař na konzultaci, podle umístění a velikosti,“ uvádí Perfect Clinic. Zde také nabízejí možnost zaslat fotografii a cenu tak alespoň předběžně zkonzultovat s lékařem.

Některá pracoviště nabízejí například slevy studentům nebo při více zákrocích či možnost splátek. Někde je možné zdarma situaci probrat s odborníkem nebo vyzkoušet efekt odstranění na malé ploše tetování.

Galerie: Historie tetování

Zásady hojení po odstranění tetování

Po zákroku ošetřenou oblast udržujeme v suchu a čistotě, promazáváme ji hojivým krémem. Nenavštěvujeme saunu, koupaliště ani wellness. Důležitá je důsledná ochrana proti UV záření. Proto je dobrým obdobím na odstranění podzim či zima, kdy není tak složité uvedená doporučení dodržet jako třeba během letních měsíců.

Při nedodržení opatření hrozí riziko vzniku pigmentací a jizev.

Nové tetování na stejné místo?

Někteří z klientů chtějí místo původního tetování jiné. I to je podle lékařů možné a není pak zapotřebí kompletní odstranění. „Na stejné místo se lze po laserovém ošetření nechat opět tetovat,“ říká Lucia Mansfeldová.

K zesvětlení tetování kvůli jeho následnému překrytí novým je zapotřebí menší počet ošetření než pro jeho kompletní odstranění. Musíte ale čekat až do úplného zhojení pokožky, minimálně šest až osm týdnů. Kompletní výsledek lze podle lékařky zhodnotit zhruba za dva měsíce po laserovém zákroku.

Odborná spolupráce:

MUDr. Lucia Mansfeldová

Dermatoložka z Perfect Clinic Dermatology. Lékařka s atestací v oboru dermatovenerologie a v oboru korektivní dermatologie, absolvovala kurz dermatochirurgie, pracuje také na Dermatovenerologickém oddělení FN Motol.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).