Hlavní navigace

Očkování proti klíšťové encefalitidě: z čeho bývají pacienti překvapení

29. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nejasnosti, co je lymská borelióza a co klíšťová encefalitida, před jakou z těchto nemocí nás chrání očkování, nebo obava, že očkování je možné jen v zimě. Překvapení v ordinacích býváme i z toho, že na něj přispívají zdravotní pojišťovny.

Kdo má zájem o očkování? Co řešíme nejvíce? Mají lékaři vakcínu u sebe? Na vše, co se řeší v ordinacích a čemu se někdy pacienti nejvíce diví, jsme se zeptali dvou odbornic – vedoucí lékařky kliniky Homolka Premium Care Petry Ryckové a primářky Infekčního oddělení Nemocnice Mělník Jitky Zítové.

Co se dozvíte v článku
  1. Nabízejí lékaři očkování sami?
  2. Kdo se zajímá o očkování proti klíšťové encefalitidě
  3. Průběh vakcinace: přeočkování je důležité
  4. Encefalitida není borelióza
  5. Léto není překážkou očkování
  6. Co nás nejvíce zajímá kolem očkování
  7. Vakcínu u sebe nemá každý lékař

Nabízejí lékaři očkování sami?

Může to být zkušenost z nejbližšího okolí, která nás přivede ke zjišťování informací o možnostech očkování proti klíšťové encefalitidě. Nebo třeba televizní či tištěná reklama. Někteří lékaři očkování pacientům sami nabízejí, jiní samozřejmě informace mají, ale reagují až na aktivně projevený zájem. Jde také o to, jakého lékaře navštívíme:

„Jsme ambulance preventivních programů, proto pacienty aktivně informujeme pomocí newsletterů o možnostech očkování,“ říká  Petra Rycková. „Při každoročních preventivních prohlídkách pacientům očkování nabízíme a naši klienti se i sami na možnosti očkování ptají.“

„My spíše nabízíme očkování pacientům, kteří se sami zajímají a ptají nebo přijdou k vyšetření s různými potížemi například po odstranění klíštěte,“ doplňuje Jitka Zítová. „Pak jim vysvětlujeme význam očkování, pro koho je nejvhodnější, očkovací schémata a další informace. Samozřejmostí jsou letáky s nabídkou očkování, které máme v čekárně.“

Kdo se zajímá o očkování proti klíšťové encefalitidě

Jasnou skupinou lidí, kteří mají zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě, jsou ti, kdo ve svém přímém okolí mohli vidět, co všechno umí miniaturní klíště způsobit. Obě oslovené lékařky se shodují na tom, že zkušenost vzbudí zájem o prevenci.

„Obecně bych řekla, že se o prevenci, a tedy i očkování více zajímají ženy,“ říká Petra Rycková. „A dále pacienti, kteří tráví volný čas aktivně a často v přírodě.“

Jitka Zítová vidí mezi zájemci o očkování především mladší ročníky ve věku třicet až čtyřicet let a rozdíly mezi ženami a muži příliš nepozoruje. Obě lékařky se ale shodují na tom, že by se o očkování měli zajímat především senioři:

„Snažíme se vysvětlovat význam očkování proti klíšťové encefalitidě u lidí nad padesát let věku vzhledem ke komplikacím, které mohou ve vyšším věku nastat,“ objasňuje Jitka Zítová a zdůrazňuje ještě jednu okolnost, týkající se naopak nejmladších věkových kategorií, tedy dětí, a potažmo jejich rodičů: „Pokud se začnou očkovat děti, je nutné podle současných doporučení pravidelně přeočkovávat. Rodiče ale často zapomínají tuto informaci předat mladým dospělým a pak se řeší, zda je nutné znovu zahájit očkování.“

O tom, co dělat, když promeškáme termín očkování, jsme psali zde.

Průběh vakcinace: přeočkování je důležité

  • Základní očkování proti klíšťové encefalitidě se skládá ze 3 injekcí, aplikují se do svalu ramene, a to ve dny 0, za 1–3 měsíce po první dávce a za 5–12 měsíců po druhé dávce,
  • v teplém období roku je vhodné přistoupit ke zrychlenému schématu, kdy se druhá dávka podá již za 14 dní po dávce první,
  • ochrana proti onemocnění nastupuje asi za 14 dní po druhé dávce,
  • po třetí dávce přetrvává ochrana 3 roky,
  • pro zachování obranyschopnosti je důležité, aby docházelo k pravidelnému přeočkování jednou dávkou po 3–5 letech (tzv. booster imunizace, z angl. boost – posila, podpora).

Encefalitida není borelióza

Ačkoliv jsou veškeré informace o nemocech přenášených klíšťaty běžně dostupné a lékaři vše vysvětlují, přesto se obě lékařky setkávají v ordinacích s některými zažitými mýty:

„Jeden z nich je, že se klíšťová encefalitida léčí antibiotiky. Dále se někteří pacienti domnívají, že je očkování ochrání i proti borelióze. Celkově si klienti často pletou onemocnění klíšťovou encefalitidou a boreliózou,“ popisuje Petra Rycková. 

„I u našich pacientů se často pletou jiná onemocnění, přenášená klíšťaty,“ dodává i Jitka Zítová. Zde zjistíte, jak se liší encefalitida od boreliózy a jak vypadají příznaky dalších nemocí přenášených klíšťaty. Lékařka popisuje, co dalšího je třeba vysvětlovat pacientům: „Protilátky proti klíšťové encefalitidě po očkování či proběhlé infekci chrání proti novému nakažení, ale protilátky proti borelióze nechrání a mají pouze malou výpovědní hodnotu.“

V ordinacích se také objevují pacienti třeba už s příznaky boreliózy či encefalitidy, kteří tvrdí, že klíště neměli. Nemuseli o něm ale vědět, což objasňuje Jitka Zítová:

„Je nutné vysvětlovat, že i nejmenší stadia – nymfy – mohou přenášet infekce a často odpadnou zcela nepozorovaně. K přenosu nemoci navíc může dojít i alimentární cestou pitím čerstvého nepasterizovaného mléka infikovaných koz.“

Galerie: Co pomůže při odstranění klíštěte

Léto není překážkou očkování

Jedním z dalších zažitých omylů je, že se očkování proti klíšťové encefalitidě provádí pouze v zimních měsících roku.

„Naopak, i v létě se očkovat můžeme ve zrychleném schématu a ochrana proti klíšťové encefalitidě se dá navodit již 1 měsíc po první dávce,“ říká Petra Rycková, ale zároveň potvrzuje, že s odeznívající situací kolem obávané nemoci COVID-19 se obecně začínáme více starat o své zdraví, a v ordinaci zaznamenala zvýšený zájem o všechny typy očkování.

„I my vysvětlujeme, že očkování proti klíšťové encefalitidě je možno provádět i zahajovat celoročně,“ doplňuje Jitka Zítová. „Objasňujeme také, že protilátky se tvoří po druhé dávce základního očkování. Také děláme jasno v tom, že přisátí klíštěte v mezidobí nezhoršuje průběh nemoci ani neruší účinek očkování.“

Co nás nejvíce zajímá kolem očkování

Častou otázkou, kterou lékařky dostávají, je počet dávek očkování. Pacienti se zajímají i o možné vedlejší účinky vakcíny, které jsou ale v naprosté většině případů minimální. Podle Jitky Zítové ale často pacienti netuší, že mohou ulevit peněžence díky příspěvkům zdravotních pojišťoven na očkování proti klíšťové encefalitidě:

„Naše pacienty často mile překvapí, že většina zdravotních pojišťoven přispívá na očkování. Často také vysvětlujeme, že protilátky vytvořené po očkování přetrvávají i delší dobu, a zdůrazňujeme, aby se nikdo nebál volat a přijít i později při promeškaném termínu přeočkování.“

Vakcínu u sebe nemá každý lékař

Když se pro vakcínu proti klíšťové encefalitidě rozhodneme, je třeba se o všem předem domluvit s lékařem a nepředpokládat, že se „zastavíme cestou z práce“ a necháme se očkovat. Petra Rycková i Jitka Zítová potvrzují, že očkovací látku mají přímo u nich v ordinacích, ale to není pravidlem. Někteří lékaři ji musí objednávat nebo vystaví zájemci recept a ten si ji vyzvedne v lékárně a na očkování si ji donese.

„Očkování je v naší ambulanci vzhledem k práci na infekčním oddělení a infekční ambulanci pouze na objednání, akutní pacienti jsou samozřejmě vyšetření kdykoliv, ale očkování do akutní péče nespadá,“ vysvětluje Jitka Zítová.

„I my v dnešní době samozřejmě preferujeme, aby se pacienti na vyšetření a očkování objednávali na čas mimo akutní případy,“ dodává Petra Rycková.

Před každým očkováním vede lékař s pacientem rozhovor, který může odhalit třeba situace, jež vakcinaci v danou chvíli nedovolí. 

„Podání vakcíny není možné při akutním onemocnění a léčbě antibiotiky. Odstup od předchozího očkování by také měl být alespoň čtrnáct dní,“ vysvětluje Petra Rycková a závěrem upozorňuje na režim, který bychom po očkování měli dodržet:

„Po očkování se nedoporučuje čtyřiadvacet hodin fyzická námaha, slunění, sauna a požití alkoholických nápojů.“

Odborná spolupráce:


MUDr. Petra Rycková

Vedoucí lékařka kliniky Homolka Premium Care



MUDr. Jitka Zítová

Primářka infekčního oddělení Nemocnice Mělník

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).