Hlavní navigace

Klíšťová encefalitida: co když promeškáme termín přeočkování?

16. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zapomenutý termín, počet dávek vakcíny, prodlevy – je mnoho věcí, které mohou ovlivnit, zda a jak dlouho funguje vakcína proti klíšťové encefalitidě. Jedna věc je ale u nás z dat jasná: každý pátý člověk, který se nechal očkovat, už na přeočkování po třech až pěti letech znovu nepřijde.

Přichází tak o dost peněz, které dosud do očkování investoval. Ale především o bezpečně fungující ochranu proti zákeřné nemoci od klíšťat. Jestli funguje psychologický efekt „dostal jsem injekci, tak nějak chráněný jsem“, nebo to jsou jiné důvody, jasné není. Proočkovanost proti klíšťové encefalitidě v České republice dosahuje podle posledních dat asi 29 %. O to smutnější je fakt, že necháme očkování „vyprchat“.

Co se dozvíte v článku
  1. První dávka ještě proti encefalitidě nechrání
  2. Zapomněl jsem na další dávku očkování… Co pak?
  3. 2. dávka chrání: měsíce ano, roky ne
  4. Co pomůže dodržet termíny očkování

První dávka ještě proti encefalitidě nechrání

Základní očkování proti klíšťové meningoencefalitidě vakcínou FSME IMMUN tvoří tři dávky. Druhá dávka se aplikuje za jeden až tři měsíce po dávce první,uvádí všeobecný praktický lékař Igor Karen. „Třetí dávka se aplikuje za pět až dvanáct měsíců. Nyní v letních měsících se interval mezi první a druhou dávkou může zkrátit na dva týdny.“

Důležitý je fakt, že po první dávce ještě ochrana nenastupuje, takže se především teď, kdy jsou klíšťata nejaktivnější, musíme i nadále chránit repelentem. Od první k druhé dávce ale obvykle na očkování nezapomínáme. Plánovaná ochrana nastupuje zhruba čtrnáct dní po druhé dávce, tedy celkově nejdříve čtyři týdny od začátku očkování. Vzhledem k aktivitě klíšťat až do podzimních měsíců tak není pozdě začít s očkováním ani teď.

Termíny očkování a přeočkování proti klíšťové encefalitidě

  • Základní očkování proti klíšťové meningoencefalitidě jsou tři dávky, přičemž pouze jen jedna dávka ještě před nemocí nechrání.
  • 2. dávka následuje za 1–3 měsíce, v případě zkrácené verze už za 2 týdny po první dávce.
  • Následuje 3. dávka ze základního schématu po 5–12 měsících. 
  • Přeočkování se provádí po 3–5 letech pouze jednou dávkou.

Zapomněl jsem na další dávku očkování… Co pak?

A co když zapomeneme na některou ze základních dávek očkování? Vyhodili jsme zbytečně peníze a ne málo? I když na očkování přispívají zdravotní pojišťovny, jedna dávka stojí kolem osmi až devíti set korun a někteří lékaři si navíc účtují poplatek za aplikaci.

„Pokud pacient zapomene na třetí dávku základního očkování, tak ho lze přeočkovat v co nejbližším termínu. Poté se za čtyři týdny po této dávce odebere krev na přítomnost protilátek. A v tu chvíli víme, jestli je chráněn dostatečně. Toto vyšetření si ovšem hradí pacient ze svého,“ popisuje Igor Karen. A za toto vyšetření platíme několik set korun.

Rozhodně se tak vyplatí nezapomínat a hned v momentě, kdy známe termín na přeočkování, si ho raději zapsat do kalendářů a upomínek v telefonu. Vyhneme se tak zdlouhavějšímu procesu a odběru krve. Po druhé dávce bychom měli být za další dva týdny bezpečně chráněni. Ale jen na určitou dobu.

2. dávka chrání: měsíce ano, roky ne

Uklidněni, že jsme před klíšťovou encefalitidou dostatečně chránění, můžeme být dalších pět až dvanáct měsíců. A zřejmě tahle delší doba a k tomu fakt, že léto a hrozba klíšťat mezitím pominou, mohou způsobit, že na další dávku vakcíny zapomeneme. Není ale ještě nutné hned se obávat, že pak ochrana proti klíšťové encefalitidě nefunguje. A raději kontaktovat svého praktického lékaře. Podle Igora Karena lze tolerovat promeškání v řádech několika měsíců, nikoliv ale roků. Jaký je postup v momentě, kdy víme, že jsme něco zmeškali?

„Pacient může být bez ohledu na termíny přeočkován znovu a pak je postup stejný jako mezi prvními dvěma dávkami,“ doplňuje Igor Karen. Následuje tedy vyšetření krve na hladiny protilátek, které zjistí i míru ochrany proti klíšťové encefalitidě. To může napovědět, že promeškání bylo příliš dlouhé. 

„V případě, že pacient nemá dostatečné hladiny protilátek, musí absolvovat znovu očkování dle základního schématu,“ říká lékař.

Co pomůže dodržet termíny očkování

Ideálním způsobem, jak předejít zapomínání a promeškávání termínů přeočkování, je hlídat termíny za pomoci chytrých pomůcek. Pokud pacient využívá možnosti nechat se očkovat ve velkém očkovacím centru, má určitou výhodu. Taková centra totiž nabízejí hlídání termínů přeočkování. Mají k tomu vlastní speciální software, upozorňující na konec platnosti ochranného účinku očkování formou e-mailů. 

Celá řada praktických lékařů má software také a ten má tyto aplikace rovněž k dispozici. Dobrým pomocníkem, pokud se necháváme očkovat u svého praktického lékaře, jsou třeba webové stránky www.ockovaci-kalendar.cz. Jednoduchá aplikace tak pomůže nepromeškat důležité termíny. 

A v současné chvíli nemusíme mít podle Igora Karena už obavy na očkování či přeočkování přijít, není třeba nic odkládat.

„Nyní se dá očkovat celá populace včetně seniorů a není potřeba se obávat. U základního očkování lze zvolit i zkrácenou variantu. Přeočkování opravdu v tuto dobu není vzhledem k příznivé epidemiologické situaci kolem koronaviru nijak zatěžující,“ uzavírá Igor Karen.

Odborná spolupráce:

MUDr. Igor Karen

Všeobecný praktický lékař, místopředseda Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).