Hlavní navigace

Nová opatření proti koronaviru od středy 14. října

12. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vláda České republiky přijala další opatření, která mají zabránit šíření koronaviru a onemocnění COVID-19. Zavírají školy i restaurace, rozšiřuje se povinnost nošení roušek a zavádí zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Opatření platí od středy 14. října 2020.

Vláda České republiky představila na tiskové konferenci mimořádná opatření, která mají sloužit k potlačení šíření koronavirové epidemie.

Toto jsou hlavní body, které nově vstupují v platnost již od středy 14. října:

Co se dozvíte v článku
  1. Ochranné pomůcky – roušky
  2. Shromažďování
  3. Restaurace, bary, kluby
  4. Pití alkoholu
  5. Školy

Ochranné pomůcky – roušky

Nově je zavedena povinnost nosit ochranu úst a nosu i na venkovních zastávkách veřejné dopravy, nástupištích, v čekárnách a podobně.

Shromažďování

Shromažďovat se bude moci maximálně šest lidí, včetně sportovních tréninků ap.

Restaurace, bary, kluby

Stravovací podniky, kluby či bary budou uzavřeny, s výjimkou výdejních okének a hotelových restaurací pro hotelové hosty. I v těchto případech budou nadále platit omezení času (provoz do 20 hodin) a počtu osob a vzdáleností (viz předchozí přehled opatření). Výjimku mají také svatební a pohřební hostiny.

Pití alkoholu

Na veřejnosti bude zakázána konzumace alkoholických nápojů.

Školy

Budou kompletně uzavřeny, včetně 1. stupně základních škol, družin a školních klubů. V provozu mají zůstat mateřské školy, hledá se také řešení pro zajištění provozu školních zařízení pro děti pracovníků integrovaného záchranného systému (policie, hasiči ap.), zdravotníků a hygieniků.

Změny se týkají také dalšího omezení praktické výuky. Na vysokých školách budou povoleny pouze zkoušky s účastí maximálně deseti osob.

Do škol by se děti měly vrátit dle současného předpokladu v pondělí 2. listopadu. Ostatní opatření skončí buď zhruba 3. listopadu s koncem nouzového stavu, nebo podle aktuální situace.

Podrobné informace jsou zveřejněny na webu Vlády ČR a oficiálních stránkách ke koronaviru Ministerstva zdravotnictví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).