Hlavní navigace

Nová opatření proti koronaviru: co platí od 22.10.

21. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Omezení pohybu a zavřené obchody jsou tím hlavním, co ovlivní životy všech. Pobyt v přírodě nebo na vlastní chatě je ale naopak doporučován. Co všechno se mění a jaké jsou výjimky, přinášíme v přehledu.

Česká Republika přijímá další, přísnější preventivní opatření proti šíření koronaviru SARS-CoV-2. Na základě nepříznivých čísel o vývoji nemoci COVID-19 je po mimořádném jednání ve středu 21. října vyhlásila vláda Andreje Babiše. Zásadně bude omezen maloobchod a služby, činnost úřadů i volný pohyb obyvatel.

Zakázán volný pohyb osob – ale s výjimkami

Vláda rozhodla, že od čtvrtka 22. října od 6.00 po dobu vyhlášeného nouzového stavu do 3. listopadu včetně bude až na výjimky zakázán volný pohyb osob na území celé České republiky. Stejně jako na jaře ale bude z tohoto zákazu existovat několik výjimek:

  • Cesty do zaměstnání a v souvislosti s podnikáním.
  • Cesty za rodinou.
  • Cesty na nákupy základních životních potřeb – například nákup potravin, léků a zdravotnických prostředků, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, krmiv a dalších potřeb pro zvířata.
  • Cesty do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb – včetně zajištění nezbytného doprovodu příbuzných a osob blízkých, a zařízení veterinární péče.
  • Cesty nutné k obstarávání základních životních potřeb včetně potřeb osob příbuzných a blízkých, zajištění péče o děti, zajištění péče o zvířata, využívání nezbytných finančních a poštovních služeb, doplnění pohonných hmot, odkládání odpadu.

Příroda a sport – co a jak

Lidé si budou moci vyjít do parků, do přírody nebo vyjet na vlastní rekreační chatu či chalupu a pobývat tam. I nadále jsou uzavřena vnitřní sportoviště  – tělocvičny, hřiště, kluziště, kurty, ringy, herny bowlingu nebo kulečníku, tréninková zařízení, taneční studia, posilovny a fitness centra. Zákaz provozu se týká i plaveckých bazénů, bazénů pro kojence a batolata, broudališť, wellness zařízení včetně saun, solárií a solných jeskyní, pokud se nejedná o poskytování zdravotních služeb poskytovatelem zdravotních služeb.

Svatby, pohřby, shromáždění

Omezena je i účast na svatbách a pohřbech na deset lidí. Omezeno je i právo shromažďovací na nanejvýš sto osob ve skupinách po dvaceti – přitom musí být zachované rozestupy mezi skupinami účastníků alespoň dva metry. Každý účastník je povinen mít ochranný prostředek dýchacích cest (nos, ústa), který brání šíření kapének.

Veřejně přístupná místa – jen ve dvou

Na veřejně přístupných místech se s výjimkou členů domácnosti budou moci společně pohybovat jen dvě osoby. Lidé mají omezit pohyb na veřejně přístupných místech na dobu nezbytně nutnou a pobývat (kromě daných výjimek) v místě svého bydliště. Kontakty s ostatními je nutné omezit na nezbytně nutnou míru a na veřejně přístupných místech být nejvýše v počtu dvou osob s výjimkou členů jedné domácnosti a několika dalších výjimek (výkon zaměstnání, mateřské školy atd).

Které obchody zůstanou otevřené

Až na přesně stanovené výjimky bude od 22. října od 6.00 zakázán i maloobchodní prodej a prodej a poskytování služeb v provozovnách. Mezi výjimky patří například prodej potravin, pohonných hmot, drogerie či novin, tabáku a časopisů. Otevřeno budou mít i autoservisy, čistírny, lékárny, pohřební služby či květinářství. Další výjimky jsou k nalezení zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).