Hlavní navigace

Aplikace Klíšťapka napoví, kde číhají infikovaná klíšťata. Nejvíce jich je na jihu

18. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Chystáte se do lesa a bojíte se klíšťat? Informace o jejich výskytu a s tím souvisejícím rizikem nákazy lymeskou boreliózou vám nově může dát aplikace Klíšťapka. Interaktivní mapa je dostupná pro Android, případně také na internetu. Součástí je také záložka s radami o prevenci či první pomoci.

„Aplikace je založena na analýze 28 276 klíšťat odchycených v lesích na celém území České republiky v letech 2021 a 2022 a zahrnuje data o druhovém složení porostu, stanovišti, dynamice klíšťat v průběhu roku a počasí. Z důvodu velkého objemu dat se na mapě zobrazují pouze lesní porosty dle Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem ČR (ÚHÚL ČR) s výskytem klíšťat v dané lokalitě,“ uvedl vedoucí vědeckého týmu a hlavní řešitel projektu Zdeněk Vacek z Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity. 

Aplikaci vyvinuli právě vědci z Fakulty lesnické a dřevařské a Provozně ekonomické České zemědělské univerzity ve spolupráci s Lesy ČR, Státním zdravotním ústavem, Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci, Českou lesnickou společností a Výzkumným ústavem lesního hospodářství a myslivosti. Data v aplikaci vycházejí z testování odchycených klíšťat z různých typů lesa ze všech krajů v České republice, a to metodou PCR, která je velmi citlivá. Vzorky testovala Národní referenční laboratoř pro lymeskou boreliózu SZÚ.

„V průměru byla klíšťata z lesů po celé České republice pozitivní na borrelie v 10,4 procenta. Pozitivita klíšťat se mezi různými lokalitami velmi lišila. Klíšťata ze sedmi lokalit z různých krajů nebyla vůbec infikována. Naopak jsme zjistili nejvyšší pozitivitu, zhruba 30–40 procent, hned ve čtyřech lokalitách. Jde o místa v Jihočeském, Olomouckém, Moravskoslezském a Středočeském kraji,“ uvedla vedoucí Národní referenční laboratoře pro lymeskou boreliózu SZÚ Kateřina Kybicová.

Nejvyšší promořenost je na jihu Čech

Tyto rozdíly v přítomnosti infikovaných klíšťat v jednotlivých krajích jsou způsobeny ohniskovým výskytem nákazy lymeskou boreliózou. Jejím rezervoárem jsou především hlodavci a ptáci. V přírodě tak můžeme narazit na ohnisko, kde bude promořena až polovina klíšťat jako přenašečů onemocnění, a o kilometr dále budou klíšťata neinfikovaná.

Klíšťata přenášejí nový typ boreliózy. Neprojeví se flekem, ale vracející se horečkou Přečtěte si také:

Klíšťata přenášejí nový typ boreliózy. Neprojeví se flekem, ale vracející se horečkou

„Zjistili jsme i rozdíly mezi jednotlivými kraji. Nejvyšší promořenost klíšťat borreliemi jsme detekovali u klíšťat z Jihočeského kraje, a to 23 procent, což odpovídá i vyššímu počtu hlášených případů onemocnění lymeskou boreliózou v tomto kraji, které jsou každoročně hlášeny do systému ISIN,“ doplňuje doktorka Kybicová.

Riziko se ukáže po zadání vybrané lokality

Aplikaci je možné stáhnout na webu klistapka.czu.cz a funguje na telefonech s operačním systémem Android. Interaktivní mapa pak funguje také na samotném webu. 

Pro zobrazení lesního porostu je zapotřebí zadat do vyhledávače vybranou lokalitu. Poté se lesy v oblasti zvýrazní a ukáže se také riziko, jaké hrozí. Informace zahrnují také rady pro návštěvu porostů.

Celá aplikace ostatně obsahuje také sekci „Wiki“, kde jsou pohromadě všechny potřebné rady a informace o klíšťatech: o jejich životním cyklu, stavbě těla, výskytu v přírodě, druzích, nemocech, které přenášejí, či prevenci, jak se před nimi chránit. Samostatná kapitola je pak věnovaná první pomoci – jak klíště odstranit a následně zlikvidovat a čeho si v následujících dnech a týdnech všímat.

Aktivitu klíšťat monitoruje i ČHMÚ

Aktivita klíšťat úzce souvisí s počasím. Aktivitu těchto parazitů monitoruje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který také denně aktualizuje index jejich aktivity.

Aplikace se bude dále vylepšovat

„V dalších letech budeme pracovat na rozšíření dat o další klíšťaty přenášené infekce a také o analýzu klíšťat z městských parků. Můžeme tedy slíbit, že Klíšťapka se bude dále ve spolupráci s ČZU vyvíjet a obohacovat v rámci dalších projektů, jako jsou např. ,Klíšťata ve městě‘,“ dodala Kateřina Kybicová ze Státního zdravotního ústavu. 

Lymeská borelióza

Jde o nebezpečné infekční onemocnění, které na člověka přenášejí klíšťata. Ačkoliv někdy probíhá zcela bez příznaků, obvykle postihuje kůži a klouby, ale může způsobit také závažné poškození nervové soustavy, srdce i dalších orgánů.

Klinické formy mohou být poměrně pestré. Typický je obraz skvrny na kůži – migrující erytém. Pozor, objeví se až s několikadenním odstupem po přisátí klíštěte (může jít až o čtyři či pět týdnů).

V mnoha případech probíhá nákaza boreliózou asymptomaticky, nebo jsou klinické projevy boreliózy tak mírné, že jim nemocní nepřikládají příliš velký význam. Zatímco někdy se pacienti sami následně uzdraví, jindy může naopak dojít k rozvoji závažných symptomů v důsledku jiného infekčního onemocnění, které způsobilo oslabení imunitního systému.

Postižení nervového systému, kloubů, dalších částí pohybového aparátu, jiné postižení kůže, vzácně postižení oka nebo srdce se mohou objevit v odstupu měsíců až let. Nicméně obávané chronické formy jsou velmi vzácné a po řádné léčbě by k nim nemělo vůbec dojít.

Zdroj: Vitalia.cz

Vzhledem k tomu, že na rozdíl od klíšťové encefalitidy na lymeskou boreliózu ještě neexistuje dostupné očkování, je potřeba se před klíšťaty aktivně chránit. „Doporučujeme při pobytu kdekoli v přírodě, tedy například i při procházce v městském parku, vhodný oděv, na kterém budou klíšťata dobře viditelná, a hlavně použití repelentu s účinnou látkou DEET nebo IR3535. Při delším pobytu v přírodě je nutné nástřik repelentem, především na nohou, opakovat,“ připomněl Státní zdravotní ústav v tiskové zprávě.

Jak odstranit klíště?

Když už si na těle klíště najdete, je potřeba ho co nejdříve odstranit. Čím déle je přisáté, tím vyšší je totiž riziko, že v případě, že je infikované některou z chorob, vás nakazí. Způsobů, jak na to, je více.

Na přisáté klíště v žádném případě nepoužívejte oleje či masti, které ho přidusí. Může totiž vyvrhnout obsah střev do rány, čímž se zvyšuje pravděpodobnost přenosu nákazy. Ani klíště nemačkejte rukou či pinzetou.

Odstranit ho můžete speciální kartou se zářezy, která parazita podebere a vytáhne bez rizika rozmačkání. Jinou možností je použití vatové tyčinky, kterou namočíte v dezinfekci, a poté klíště vyvikláte ze strany na stranu. Místo poté důkladně vydezinfikujte.

Jestliže se vám nepodařilo klíště vytáhnout vcelku, pokuste se zbytek klíštěte vytáhnout ostrou pinzetou. Jestliže v kůži zůstanou kusadla, není třeba propadat panice. Z nich samotných už přenos infekce nehrozí a tělo si s nimi poradí jako se zadřenou třískou, takže se vydrolí nebo vyhnisají. Ranku je ale třeba vydezinfikovat a sledovat, aby nedošlo k zanícení.

Očkovali jste se nebo se letos necháte očkovat proti klíšťové encefalitidě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).