Hlavní navigace

Nemůžete pít a máte chuť na víno?

16. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nealko či dealko víno je nápoj z klasického vína, ale následně zbavený alkoholu. Ve skutečnosti k výrobě kvalitního odalkoholizovaného vína potřebuje producent víno opravdu dobré a velmi silné. Někteří výrobci jej však pak nastavují moštem, což naše legislativa umožňuje.
Co se dozvíte v článku
  1. Nealko víno – co to je a z čeho se vyrábí
  2. Nealkoholické víno z pohledu zákona
  3. Jak se z vína stane nápoj bez alkoholu?
  4. Odalkoholizovaná vína – jak se od sebe liší
  5. Jak poznat kvalitní nealkoholické víno

Nealko víno – co to je a z čeho se vyrábí

Aby se nápoj mohl nazývat vínem, musí splňovat přesně zákonem definované podmínky pro jeho výrobu. Tím pádem se i v případě nápojů označených jako „nealkoholické víno“, „odalkoholizované víno“ či „dealko víno“ a podobně jedná opravdu o tradiční víno, jaké si lidé běžně představí. V čem je tedy rozdíl?

„Ovšem v případě nealkoholického vína musí být ze zákona jeho konečný obsah alkoholu významně snížen, a tak dané víno prochází ještě procesem dealkoholizace,“ vysvětluje Ondřej Kubal, prokurista společnosti Dealko víno Bruno Marret. Tato firma vzhledem k procesu tzv. dealkoholizace používá právě označení „dealko víno“.

Ondřej Kubal ovšem upozorňuje na jednu zradu: „Naneštěstí je také v zákoně povoleno k takto dealkoholizovanému vínu přidat následně ještě určité množství obyčejného moštu, a čeští výrobci této výjimky samozřejmě rádi naplno využívají,“ kritizuje dovozce francouzských dealko vín.

Nealkoholické víno z pohledu zákona

  • Dle legislativy odalkoholizované víno, lze též použít označení nealkoholické víno.
  • Jde o nápoj z vína, u něhož obsah alkoholu byl destilací nebo jinou technologií snížen na 0,5 % objemových nebo méně.
  • Při výrobě je možné přidat hroznový mošt, zahuštěný hroznový mošt nebo cukr v takovém množství, aby obsah zbytkového cukru v konečném produktu byl nejvýše 75 g na 1 litr.
  • Dále je dovoleno přidávat oxid uhličitý a přírodní aromatické látky a přírodně identické aromatické látky.
  • Na výrobku musí být uveden seznam složek.
  • V případě užití aromatických látek se název odalkoholizovaného vína doplní slovem „aromatizováno“.

Zdroj: Zákon o vinohradnictví a vinařství

Galerie: Výroba dealko vína

Jak se z vína stane nápoj bez alkoholu?

Metod výroby dealko či nealko vína je několik. Jak už bylo zmíněno, na začátku je vždy tradiční víno, u kterého je proces výroby totožný se všemi ostatními. „Pak ale přichází alchymie,“ popisuje Ondřej Kubal.

Konkrétně Dealko víno Bruno Marret se vyrábí metodou studené filtrace. „Aby bylo výsledné dealko víno co nejlepší, je potřeba vybírat opravdu kvalitní a paradoxně především také velmi silná vína. Ty potom projdou speciálním procesem dealkoholizace, při kterém se ve vakuové komoře rychle zchladí na −30 °C. Díky tomu ethanol vystoupá do horních vrstev komory, kde je odsán pryč,“ popisuje dovozce.

Způsoby extrakce alkoholu z vína jsou nicméně různé a metod je více. Na konci je však nápoj zbavený prakticky veškerého alkoholu. Použitá metoda je jedním z hlavních rozdílů mezi produkty nabízenými na našem trhu.

Odalkoholizovaná vína – jak se od sebe liší

Hlavní rozdíly mezi nealkoholickými víny jsou tři. Prvním je druh a kvalita použitých hroznů. Zde jde především o preference každého z nás, jakým hroznům, respektive jakému typu vína dává přednost. I když nelze čekat, že víno zbavené alkoholu bude chutnat stejně jako dejme tomu totožná odrůda s alkoholem, chuť i vůně může být jiná, je třeba otestovat a najít si tu svou.

Druhým rozdílem je metoda dealkoholizace. Popsaná studená filtrace je z nich sice zřejmě nejnákladnější, ale je považována také za k vínu nejšetrnější, zachovává maximum jeho původních složek; samozřejmě kromě alkoholu. Jiné metody, například při použití osmózy, nejprve separují vonné a chuťové složky vína, poté zbytek projde destilací a nakonec se výsledná tekutina bez alkoholu smíchá zpět s dříve separovanými složkami.

Třetím, a z pohledu běžného uživatele zcela zásadním rozdílem je pak to, zda se jedná o čisté dealko víno, nebo výrobce využije zákonného limitu a k danému vínu přimíchá ještě určité množství hroznového moštu. „V duchu zákona je vše v pořádku, ale z pohledu milovníka vína už se jedná spíše o míchaný nápoj než čisté víno,“ netají se nelibostí Ondřej Kubal.

Jak poznat kvalitní nealkoholické víno

Stačí se zamyslet nad výše popsanými hlavními rozdíly mezi nealkoholickými víny. Pokud se o to někdo důkladně zajímá, může vybírat dealko víno i podle metody jeho filtrace či druhu hroznů a lokality vinic, kde jsou pěstovány. Pro většinu běžných konzumentů vína je asi zásadní, jestli byly k dealkoholizovanému vínu přidány další látky, jako například zmíněný mošt. To je samozřejmě největší rozdíl v kvalitě výsledného nápoje, pokud se zaměřujeme na víno.

Na našem trhu je k mání celkem pestrý sortiment nealkoholických vín různých značek, někdy jsou vyrobeny čistě z kvalitního vína, jindy doplněny o mošt, konzervanty a další látky. Případné přídavky dalších složek k vínu musí výrobce uvádět na obalu produktu. I zde se tedy vyplatí číst etikety.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).