Hlavní navigace

Nejčastější příčiny neplodnosti u žen: vůbec to nemusí být věkem

19. 2. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Příčin neplodnosti u žen může být celá řada. S některými se nic moc dělat nedá, v jiných případech platí, že čím dřív se na ně přijde a čím dřív se začnou řešit, tím je šance na otěhotnění vyšší. Jaké jsou nejčastější příčiny ženské neplodnosti a jak je zachytit včas?

neplodnosti může být řeč ve chvíli, kdy se pár o dítě pravidelně a marně snaží minimálně rok. Často s sebou toto neúspěšné snažení přináší frustraci, smutek, pocity zmaru a myšlenky na to, že jsou snad jediní, kdo se dítěte nedočká. Tak to ale rozhodně není, dvojic potýkajících se s potížemi s otěhotněním je velké množství.

„Problémy s neplodností řeší až dvacet procent párů. A je pouze mýtem, že častěji je to díky ženě, více než polovina důvodů neplodnosti je totiž na straně mužů,“ upozorňuje Milada Brandejská, medicínská ředitelka kliniky asistované reprodukce Europe IVF.

Které komplikace patří k těm nejčastějším?

Co se dozvíte v článku
  1. Endometrióza
  2. Vyšší věk ženy
  3. Poruchy ovulace
  4. Obezita, stres nebo špatný životní styl
  5. Operace slepého střeva

Endometrióza

Když se ženě začnou zhoršovat menstruační bolesti a přidají se k nim bolesti při sexu, příčinou může být i endometrióza.

Toto poměrně často vyskytované onemocnění, při němž se tkáň děložní sliznice vytváří i mimo dělohu, může zkomplikovat snahu o otěhotnění. Uvádí se, že 10–50 procent neplodných žen má endometriózu a že 30–50 procent žen s endometriózou je neplodných. Těhotenství přitom brání mnoho faktorů, od nemožnosti pohlavního styku pro velkou bolest až po poruchu vzniku a dozrávání vajíček a poruchu funkce vejcovodů.

Endometrióza: Kdy je čas na operaci a kdy stačí hormony nebo léky? Přečtěte si také:

Endometrióza: Kdy je čas na operaci a kdy stačí hormony nebo léky?

Pokud potíže s početím provází dlouho trvající a často bolestivá menstruace, zažívací potíže, bolesti při pohlavním styku nebo přítomnost krve v moči či ve stolici, je nutné navštívit lékaře.

Endometrióza se totiž nedá zcela vyléčit, ale dá se hormonálně utlumit, případně ložisko odstranit operačně.

Vyšší věk ženy

Doba, kdy bylo běžné mít za sebou v osmnácti letech svatbu a čekat dítě, je dávno pryč. Dnes partneři zakládání rodiny záměrně oddalují, ať už kvůli studiu, kariéře, nebo z jiných důvodů. Šance ženy otěhotnět se ale po 30. věku života výrazně snižuje.

„Čísla z klinických studií dokazují, že pětatřicátý rok je tím zlomovým, po němž se schopnost otěhotnění začne snižovat mnohem rychleji, a ve věku 40 let se šance na založení rodiny pohybuje pouze kolem pěti procent,“ vysvětluje Milada Brandejská.

Zdraví a neplodní. Co je to společenská neplodnost Přečtěte si také:

Zdraví a neplodní. Co je to společenská neplodnost

Otěhotnění ve vyšším věku zároveň přináší i větší rizika, včetně zvyšující se potratovosti. Jak stárnou naše těla, tak i vajíčka – ale i spermie – mají postupem času nižší kvalitu.

Poruchy ovulace

Poruchy ovulace jsou po andrologickém (mužském) faktoru druhou nejčastější příčinou reprodukčního problému. Příčiny je potřeba hledat v hormonální nerovnováze, která se projeví v menstruačním cyklu, ale myslet je zapotřebí i na jiné důvody, například genetické.

Právě v závislosti na příčině se mohou příznaky lišit. Jde hlavně o poruchy menstruačního cyklu, a to od nepravidelností až po úplnou absenci menstruačního krvácení. 

Dalšími příznaky poruchy ovulace jsou i změny hmotnosti, výkyvy nálad (deprese, úzkost, nervozita), akné nebo i hirsutismus neboli nadměrné ochlupení tváře nebo těla.

Který věk ženy považujete za ideální k prvnímu otěhotnění?

Obezita, stres nebo špatný životní styl

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data hovoří jasně. V České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti úspěšného početí dítěte jak u žen, tak u mužů.

Jak v uspěchané době pečovat o svoji plodnost? 5 tipů pro mileniály Přečtěte si také:

Jak v uspěchané době pečovat o svoji plodnost? 5 tipů pro mileniály

V ženském těle nadbytek tuku způsobuje hormonální nerovnováhu, nepravidelný menstruační cyklus a ztrátu ovulace, u mužů nacházíme snížené sérové koncentrace androgenů, sexuální dysfunkce, zvýšené hladiny hormonů odvozených z tukové tkáně, oxidační stres nebo specifické změny spermií. 

Toto všechno a mnohem víc jsou důsledky nadváhy, ale nesmíme zapomínat ani na negativní vlivy snížené hmotnosti.

„Přehlíženým, ale velmi zásadním faktorem při snahách partnerů o početí je nejen fyzický, ale i psychický stav. Nadměrná konzumace alkoholu, kouření, stres, nadváha, ale i podváha, špatné stravování a minimální pohyb. Všechny tyto faktory nezhoršují pouze běžný život, ale mohou se podílet na problémech s početím,“ dodává doktorka Brandejská.

Operace slepého střeva

Operace slepého střeva je jedním z nejběžnějších chirurgických zákroků. A pokud jde o ženu v reprodukčním věku, neměla by se operace odkládat. Chronický zánět slepého střeva totiž vede k tvorbě srůstů a poměrně často je v takových případech postižený i pravý vejcovod, který se může stát neprůchodným.

Galerie: Nejhezčí porodní fotky roku 2023

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).