Hlavní navigace

Nedostatek vitamínu B12 se projeví únavou. K čemu je dobrý a které potraviny ho mají nejvíce?

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Únava, nedostatek energie, nervozita, brnění v prstech, špatná nálada… Jednou z příčin, která stojí za těmito projevy, může být nedostatek vitamínu B12. Jeho deficitem jsou ohroženy zejména určité skupiny lidí, patří k nim senioři, osoby s onemocněním trávicího traktu anebo vegani.

Vitamín B12 (kobalamin) se podílí na mnoha tělesných funkcích, důležitou roli má zejména při tvorbě červených krvinek a udržení zdravého nervového systému. Jeho závažný dlouhodobý nedostatek může vést až k problémům s pohyblivostí a pamětí. Pokud k podobnému deficitu dojde, lze ho napravit injekcemi nebo užíváním doplňků s vysokým množstvím tohoto vitamínu, ale nejlepším způsobem, jak zajistit tělu jeho příjem, a předejít tak zdravotním obtížím, je strava. Doporučená dávka vitamínu B12 je podle National Institutes of Health 2,4 mikrogramu denně.

Co se dozvíte v článku
  1. Komu hrozí nedostatek vitamínu B12
  2. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu B12
  3. B12 je důležitý i během těhotenství
  4. Udržuje zdravé kosti i paměť
  5. Nedostatek vitamínu B12 často způsobuje únavu
  6. Studie naznačují další vliv B12 na lidské zdraví
  7. Projevy nedostatku kobalaminu

Komu hrozí nedostatek vitamínu B12

Vitamín B12 (kobalamin) je rozpustný ve vodě, což znamená, že lidský organismus vylučuje jeho nadbytečné množství prostřednictvím moči.

Většina zdravých dospělých lidí ho přijímá prostřednictvím stravy dostatek, ohroženy však mohou být například starší osoby, u kterých se s ohledem na věk vyskytují onemocnění zhoršující vstřebávání živin.

Problémy však mohou mít třeba i pacienti, kteří užívají léky ke snížení množství žaludeční kyseliny. Ta je nutná k dobré absorpci vitamínu B12.

Zvýšené riziko deficitu vitamínu B12 mají i lidé s onemocněním trávicího traktu, jde například o Crohnovu chorobu, celiakii či onemocnění slinivky břišní.

Potíže s jeho nedostatkem mohou mít rovněž vegetariáni nebo vegani. Vylučují totiž ze svého jídelníčku mnoho přirozených zdrojů, které poskytují tento vitamín. Jedná se například o maso, ryby, vnitřnosti, vejce či mléčné výrobky. Bývá však také přidáván do některých potravin, například pečiva, cereálií nebo třeba rostlinných mlék a tuků.

Potraviny s vysokým obsahem vitamínu B12

  • vnitřnosti
  • škeble
  • sardinky
  • hovězí maso
  • tuňák
  • pstruh
  • losos

Zdroj: Healthline.com

B12 je důležitý i během těhotenství

Vitamín B12 hraje klíčovou roli při produkci červených krvinek. Pokud ho má lidské tělo nedostatek, pak se snižuje jejich tvorba a je ovlivněn také jejich správný vývoj. Kvůli změnám tvaru nemohou pronikat z kostní dřeně do krve dostatečnou rychlostí, což vede k tzv. megaloblastické anémii – chudokrevnosti.

Při chudokrevnosti nemá tělo dostatek červených krvinek k transportu kyslíku do životně důležitých orgánů, což způsobuje únavu, slabost a ospalost.

Dbát na jeho dostatečný příjem by měly i těhotné ženy, protože nedostatek může zvýšit riziko vrozených vad i předčasného porodu nebo potratu.

Udržuje zdravé kosti i paměť

Udržování přiměřené hladiny vitamínu B12 může podpořit zdraví kostí. Výzkumy naznačují, že lidé s jeho nedostatkem čelí nižší hustotě kostních minerálů, což vede k jejich postupnému oslabení a zvýšené křehkosti. To může vyústit až v osteoporózu. Nízkou hladinu vitamínu B12 a souvislost se špatným zdravím kostí a osteoporózou, zejména u žen, prokázaly i některé studie.

Jeho nedostatek je spojován rovněž s poruchami paměti, hlavně u seniorů. Ukazuje se, že může hrát roli v prevenci atrofie mozku, často spojenou se ztrátou paměti nebo demencí a přispívat ke zhoršování paměti i v případě lehčího nedostatku, jeho doplnění pak vede ke zlepšení tohoto stavu.

Kombinace doplňků s obsahem vitamínu B12 a omega-3 mastných kyselin zpomaluje mentální úpadek u lidí s demencí v raném stádiu.

Nedostatek vitamínu B12 často způsobuje únavu

Jedním z nejčastějších časných příznaků nedostatku vitamínu B12 je únava. V takovém případě jeho zvýšený příjem ve stravě anebo pomocí doplňků obvykle zvyšuje množství energie v organismu. U lidí, kteří jeho nedostatkem netrpí, však není prostředkem ke zvýšení energie.

Nedostatečná hladina vitamínu B12 může vést i k dermatologickým obtížím, změně kvality vlasů a nehtů a také k popraskání a zánětům ústních koutků.

Studie naznačují další vliv B12 na lidské zdraví

V případě závažného nedostatku vitamínu B12 dochází ke zvýšení hladiny homocysteinu v krvi, což bývá spojováno se zvýšeným rizikem onemocnění srdce a cév.

Studie naznačují, že vitamín B12 snižuje jeho hladinu v krvi, a tím přispívá ke snížení rizika vzniku kardiovaskulárních chorob.

Slibné výsledky mají i výzkumy, které řeší vztah mezi vitamínem B12 a ovlivněním degenerace oční sítnice související s věkem, anebo vznik depresí. Je však třeba ještě rozsáhlejších výzkumů, než bude možné zaujmout v tomto směru jednoznačná stanoviska.

Projevy nedostatku kobalaminu

Nedostatek vitamínu B12 má různé projevy, nejčastěji jde však o následující symptomy:

Lidé, trpící jeho deficitem, mívají nažloutlou pleť nebo oční bělmo, což je důsledek zvýšení hladiny bilirubinu v krvi následkem narušení normální tvorby červených krvinek. Ta také vede k bledému odstínu pokožky.

Poměrně běžný je pocit pálení, brnění a píchání v různých částech těla, včetně rukou a nohou i problémy s koordinací pohybů a rovnováhou.

Nízká hladina vitamínu B12 se projevuje i závratěmi, dušností, změnami nálad, depresemi, záněty v dutině ústní a poruchami zraku. Vzácně může vyvolávat i zvýšené teploty nebo horečky.

Příznaky však mohou být nespecifické a při podezření na nedostatek vitamínu B12 je vhodné požádat lékaře o provedení laboratorních testů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).