Hlavní navigace

Rodiče, nedávejte dětem nealko pivo, varuje lékařka. Škodí mozku, mohou se zranit

14. 7. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Plzeň ani budvar by většina rodičů svým dětem nejspíše nenabídla, ale některé z nealkoholických a poslední roky tak populárních piv? To se stává relativně často, už proto, že svou chutí připomínají spíše limonády než ležák.

Milí dospělí (rodiče, prarodiče, tetičky, strýčkové apod.), pod tíhou mého dnešního zážitku v supermarketu, kde maminka s radostí kupovala svým dvěma dětem (stáří odhadem cca 2 a 5 let) nealkoholické pivo s ovocnou příchutí, se na vás obracím s prosbou: NEDÁVEJTE DĚTEM PÍT NEALKOHOLICKÁ PIVA – i ta obsahují malé množství alkoholu (až cca 10 % toho, co obsahuje 12° pivo)! napsala na svém facebookovém profilu dětská praktická lékařka Petra Cacková.

A nestačila se divit. Její příspěvek vyvolal na síti velkou diskusi a zároveň jej tisíce lidí sdílely dále, tak pro ně bylo její varování zajímavé nebo překvapivé. Ovšem ne všichni s ním souhlasili. Poměrně dost rodičů psalo, že podobná varování jsou přehnaná a že to by nesměly dávat dětem nic. Případně, že sami v dětství ochutnávali běžné alkoholické pivo a taky se jim nic nestalo. 

Pivo se dávalo i dětem. Lidé věřili, že je to tekutý chléb s léčivými účinky Přečtěte si také:

Pivo se dávalo i dětem. Lidé věřili, že je to tekutý chléb s léčivými účinky

Podle lékařky však nealkoholická piva pro děti skutečně představuje zbytečné riziko a absolutně pro ně nejsou vhodná. Pro představu, u šestiletého dítěte může vypití půl litru nealko piva už znamenat měřitelnou hladinu alkoholu v krvi. Protože děti mají nízkou toleranci k alkoholu – nemají v játrech ještě dozrálé enzymy, které alkohol odbourávají, může to být pro ně nebezpečné. Mohou skončit s úrazem, jsou náchylnější na poškození mozku, které může alkohol způsobit, setkání těla s alkoholem v časném věku může zvyšovat riziko závislosti v dospělosti a tak dále, uvedla pediatrička z České Třebové. 

A za špatný nápad považuje hledat mezi takzvanými nealko pivy nápoje, které skutečně žádný alkohol neobsahují, byť někteří rodiče v debatě hájili alespoň ty.  I pivo s nulovým obsahem alkoholu je stále v základu pivo, má nahořklou chuť, na kterou si dětský mozek ‚přivyká‘, a je dokázáno, že se tím pak zvyšuje riziko brzkého požívání klasického piva, doplnila dětská lékařka Cacková. Vadí jí i to, že obliba letních nápojů odvozených od piva vlastně nahrává v Česku možná až přehnané společenské toleranci pití piva, potažmo alkoholu. Vždyť pro většinu národa jsou tři pivka denně u dospělého zcela normální a nebereme takového člověka jako alkoholika, i když jím už je, rýpla si trochu. 

I nealko pivo obsahuje alkohol. Nejen proto dětem do rukou nepatří Přečtěte si také:

I nealko pivo obsahuje alkohol. Nejen proto dětem do rukou nepatří

Před tím, aby rodiče dětem dávali nealkoholické pivo, už před časem v časopise Vesmír varoval adiktolog Karel Nešpor. S odkazem na zahraniční literaturu vyjmenoval několik dalších důvodů, proč je lepší dětem udělat vodu se šťávou, když už jim chceme dát nějaké sladké pití. 

Piva, včetně takzvaných nealkoholických, obsahují často mykotoxiny. Kromě toho lak uvnitř plechovek uvolňuje malá množství bisfenolu A. Zmíněné škodliviny se mohou podobně jako alkohol uplatňovat u dětí silněji. Neobstojí argument, že mykotoxiny a bisfenol A jsou obsaženy i v řadě jiných produktů. Je to naopak o důvod více jejich příjem omezit, zvláště u dětí a dospívajících, uvedl lékař. Připomněl rovněž, že nealkoholická piva, stejně jako ta alkoholická či limonády, obsahují poměrně dost cukru. 

Jak často pijete nealko pivo?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).