Hlavní navigace

Na viry s homeopatií

1. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Virózy i chřipka chtějí hlavně klid na lůžku, teplo a dostatečný příjem tekutin. „Nevěřte lékům z reklamy, které sice krátkodobě uleví, ale rozhodně nevyléčí,“ říká lékařka.

Ať už vás zastihne opravdová chřipka (v současnosti jsou nejrozšířenější antigenové varianty chřipkového viru typu A variace H1N1 a H3N2), nebo méně závažná infekce, projevy i léčba jsou velmi podobné. „Rychlý nástup onemocnění, horečka, bolest kloubů, únava, motá se hlava. Stav vypadá dramaticky. Následovat může suchý kašel, někdy i rýma,“ popisuje příznaky praktická lékařka Magdaléna Záchová a zdůrazňuje, že lékem na chřipku a další virová onemocnění je klid na lůžku a dostatečný příjem tekutin, zejména čajů. Klidový režim by podle lékařky měl trvat minimálně tři dny, lépe celý týden.

Galerie: Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

S tím souhlasí lékařka Eva Kettmannová: „Ráda bych zdůraznila, že ani zázračná šumivá pilulka z televizní reklamy nenahradí odpočinek a příjem tekutin, které jsou pro vyléčení z chřipky a viróz zásadní.“

TIP: Voda pomáhá zahnat chřipku

Tyto „rychlé léky“ vás sice tzv. nakopnou a umožní chodit do práce, nicméně jsou nebezpečné hned ze dvou důvodů. Ten první je epidemiologický: Je vám sice lépe, ale stále jste nosičem viru. Za druhé platí, že virus neoklamete. Po podaném léku se vám subjektivně uleví, například snížíte horečku, ale současně neumožníte tělu, aby se s nemocí dokonale vypořádalo. Výsledek je takový, že příznaky netrvají pět dní, ale dvakrát tak dlouho. Tělo je oslabené a náchylné k dalším onemocněním, ať už virovým, nebo bakteriálním. Nezřídka nemocného dále postihují záněty dutin nebo dráždivý kašel.

Čím léčit chřipku a další virózy?

„Jak již bylo řečeno, rozhodně bych nedoporučila zatěžovat játra nejrůznějšími chemickými přípravky,“ říká lékařka Magdaléna Záchová a zdůrazňuje, že antibiotika nezabírají na virová onemocnění. Spíš by jejich podání zbytečně zatížilo organismus. Naopak je vhodné podpořit imunitní systém, zejména přísunem potravin bohatých na vitamíny.

Galerie: Vitamíny v potravinách

K podpůrné terapii může patřit i přírodní léčba. „Z homeopatie bych nejprve doporučila Oscillococcinum nebo Paragrippe,“ říká Magdaléna Záchová. Eva Kettmannová doplňuje: „Z tradičních přírodních prostředků s prokázaným protivirovým účinkem doporučuji nejčastěji echinaceové nebo grepové kapky a dračí krev.“

Echinaceové kapky i grepové kapky jsou vhodné i pro děti, neměly by se podávat při alergii na citrusy. Dračí krev (Sangre de Drago, míza ze stromu Croton lechleri) je obzvlášť vhodný podpůrný prostředek u chřipky. Pro děti a těhotné ženy se však nedoporučuje.

Přehled homeopatických léků při virózách

Homeopatická doporučení na podporu imunity:

  • OSCILLOCOCCINUM: První tři dny nemoci 3× denně, tento homeopatický lék stimuluje vlastní protivirovou imunitu organismu.

Homeopatika na snížení teploty na začátku onemocnění: 

  • ACONITUM 15CH: Prudký nástup horečky, obvykle v noci, bez pocení.
  • BELLADONNA 15CH: Prudký nástup horečky, výrazné pocení, kůže je vlhká, rudá, sálající, lesklé oči.
  • GELSEMIUM 15CH: Vysoká teplota s výraznou slabostí, otupělost, bez žízně.

Homeopatika na úlevu od bolesti:

  • EUPATORIUM 9CH: Pokud jsou výrazné bolesti svalů končetin, bolest očí, bolest hlavy.
  • RHUS TOXICODENDRON 9CH: Také na svalové bolesti, ale tehdy, kdy má člověk potřebu hýbat se, ale navzdory slabosti a únavě si nemůže najít úlevovou polohu ani v posteli.

Dávkování homeopatických léků: nasadit co nejdřív, rozpustit deset kuliček (od každého vybraného homeopatického léku) ve 200 ml vody a podat jednu lžičku v doporučených intervalech – každou ½ hodinu 3× po sobě, pak každé dvě hodiny. Se zlepšením postupně prodlužovat intervaly a vysadit.

Odborná spolupráce:

MUDr. Magdaléna Záchová

Praktická lékařka, anestezioložka a homeopatka. V ordinaci používá jak klasické, tak alternativní metody léčby, které se velice dobře doplňují.


MUDr. Eva Kettmannová

Alergoložka a klinická imunoložka, odbornice na homeopatii. Členka rady Homeopatické lékařské asociace a odborná garantka Světa homeopatie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).