Třeba se inspirujete některými radami od výživových poradců. Samozřejmě každému bude vyhovovat něco jiného. Obvykle pomáhá kombinace více věcí dohromady.
Galerie: Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa
Chřipce a nachlazení lze předcházet také vhodně zvolenou stravou. A když už chřipka udeří, opět vhodně zvolenou stravou lze zmírnit její projevy a uspíšit hojící procesy. „Ideální je pravidelná, pestrá strava z čerstvých surovin bohatá na zeleninu a dvě porce ovoce k dopolední a odpolední svačině. Rovněž do vyvážené stravy patří vhodný pitný režim,“ doporučuje výživová poradkyně Tereza Pechoušová.
3 jednoduché tipy Terezy Pechoušové

Tereza Pechoušová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse, přináší tři jednoduché tipy v boji proti chřipce z hlediska stravy, které si dokáže připravit opravdu každý:
Tip: Zázvor
Zázvor má protizánětlivé a silně zahřívací účinky. Tento kořen vyniká vysokým obsahem účinných látek, jako jsou vitamíny (A, B1, B2, B6, C a E) a minerální látky (draslík, hořčík, sodík, fosfor, vápník, železo atd.). Při pravidelném užívání posiluje obranyschopnost organismu. Díky zahřívacím účinkům se skvěle hodí i při redukci váhy, protože pomáhá zrychlovat metabolismus. „Jen pozor, zázvor není pro každého, někomu může vadit jeho štiplavá chuť a někomu může dráždit žaludek,“ upozorňuje výživová poradkyně.
Tip: Česnek a cibule
Česnek s cibulí jsou představitelé typických přírodních antibiotik se širokým spektrem léčivých látek. „Důležité je zde zastoupení vitamínu P. Ten má vysoký antioxidační účinek a rovněž chrání vitamín C před oxidací, čímž zvyšuje jeho využitelnost pro naše tělo. Tato podpůrná kombinace je obzvlášť vhodná při chřipce a nachlazení.“
Tip: Para ořechy
„S dostatečným množstvím selenu v těle se zvyšuje produkce cytokoinů, které pomáhají v boji proti chřipkovým virům. Tyto ořechy v dávce přibližně 30 g obsahují denní doporučenou hodnotu selenu, a díky tomu pomáhají lepší imunitě. Para ořech je nejlepší volba k doplnění tohoto stopového prvku. Dále ho pak můžeme získat konzumací mořských plodů a ryb,“ uzavírá Tereza Pechoušová.
Zuzana Komůrková doporučuje kurkumu a vývar

Výživová poradkyně Zuzana Komůrková doporučuje neopomíjet základní rady při prevenci v podobě otužování (chladnější sprcha, pravidelné chození s dětmi ven a třeba do bazénu, spát v chladné místnosti), dodržování pitného režimu, který je pomocníkem v boji proti chřipce, a dostatečného příjmu vitaminu C (kysané zelí, ovoce, zelenina, případně doplnit i tabletami). Uvařte si také silný domácí vývar.
„Nastartovat vaši imunitu v chřipkovém období může pomoci i kurkumové smoothie. Kurkuma je takové přírodní antibiotikum a antivirotikum, pročistí organismus i krev, napomůže trávení. Tento nápoj je ideální připravit na snídani, nebo klidně během dne jako dezert,“ doporučuje Zuzana Komůrková.
Tip: Kurkumové smoothie
Suroviny na jednu porci:
- 1 šálek neslazeného mléka – kokosového, mandlového nebo rýžového nebo klasického kravského nebo kozího
- 1/2 lžičky kurkumového prášku
- 1 lžička kokosového oleje nebo jiného kvalitního oleje (ořechového,
lněného) - špetka zrníček z vanilkového lusku
- špetka skořice
- špetka černého pepře
- dle chuti – špetka muškátového oříšku, kardamomu, mletého hřebíčku, k doslazení kokosový cukr nebo kokosový sirup, javorový sirup, med
Nikola Hanyšová sází na přírodu

Nutriční terapeutka Nikola Hanyšová z vlastní zkušenosti potvrzuje, jak důležité je udržovat pevné zdraví rodiny obzvláště poté, co se vaše rodina rozroste.
„Jeden z našich synů je ještě školkového věku a mám vyzkoušeno, že když školku nenavštěvuje, jsme všichni zdravější, avšak jen co začne chodit do školky, už se to doma bacily jen hemží. A v pětičlenné rodině je to pak maraton, kdy po uzdravení jednoho padá hned další člen rodiny a tak stále dokola. Bylo tedy nutné zaměřit se na posílení imunity, proto nabízím pár našich osvědčených tipů a rad. Nám se vyplatilo sáhnout spíše po přírodních zdrojích. Mezi naše favority patří několik bylinek.“
Tip: Lichořeřišnice
Opomíjená květinka s poněkud krkolomnějším názvem lichořeřišnice, kterou si můžete vypěstovat, ale lze koupit i tinkturu či sirup. Lichořeřišnice se používá jako přírodní antibiotikum, lze ji používat i preventivně.
„Doporučuji dávat vždy hned v prvopočátku nemoci, kdy velmi pomáhá například při začínajícím kašli, rýmě, dokáže ničit mnoho bakterií, dokonce mnoho lidí potvrzuje zlepšení i v boji například se zlatým stafylokokem, který jinak odolává. Užívat ji mohou děti, těhotné i kojící ženy. My ji obvykle kapeme do čaje. Pokud byste měli svou vypěstovanou lichořeřišnici, ideální by byl například sirup z čerstvých listů a medu. Pomáhá i při chronických potížích horních a dolních cest dýchacích, vleklých bolestech v krku. Lichořeřišnice pomáhá posílit imunitní systém a může velmi účinně doplňovat i léčbu antibiotiky a zkrátit dobu rekonvalescence,“ popisuje Nikola Hanyšová.
Tip: Tymiánová mast a tymián
Tymián je znám svými antiseptickými a antibiotickými účinky a významně posiluje imunitu. Čaj můžete popíjet preventivně například v období chřipkových epidemií.
I tymiánová mast má mnoho účinků. Velmi nápomocné je potírání hrudníku a zad dětí při dlouhotrvajícím a namáhavém kašli. „My jsme se s ní poprvé setkali, když už jsme vyzkoušeli snad vše možné i nemožné na novorozenecké koliky, a právě tato mast nám byla doporučena jako léčivý ‚zázrak‘. Mast je mnohdy nabízena za nemalé peníze, avšak velmi snadno ji můžete vyrobit i doma, a tak nemáte vyzkoušením co ztratit. Receptů na výrobu domácí masti najdete mnoho.“
Tip: Sirup z hlívy ústřičné
„Kromě toho ale zařazujeme vždy v období, kdy jsme vystaveni větší koncentraci nemocí či jsme jinak oslabení (objevení oparů, nadměrná únava, stres apod.) několik dalších pomocníků. Jedná se o echinaceu, ženšen a hlívu ústřičnou,“ popisuje nutriční terapeutka. Dětem dává v období nemoci zvýšenou dávku sirupu z hlívy ústřičné. „Opakovaně se nám podařilo zažehnat nemoc u dalších členů rodiny. Nasadíme sirup, jakmile jeden onemocní, a zdá se, že pomáhá. Přeji pevné zdraví.“
Odborná spolupráce:
Tereza Pechoušová
Hlavní výživová poradkyně Naturhouse.
Pomáhá a radí výživovým poradcům v síti poraden zaměřené na zdravé hubnutí a výživu.
Zuzana Komůrková
Výživová poradkyně a lektorka, spolumajitelka Studia Cesta ke změně. Specializuje se na poradenství pro vegetariány a vegany či klienty s potravinovými intolerancemi.
Mgr. Nikola Hanyšová
Nutriční terapeutka, osobní trenérka. Vystudovala výživu na 3. LF UK. Věnuje se poradenské a trenérské činnosti, založila vlastní poradnu Buďveformě.cz.