Hlavní navigace

Na podporu imunity platí betaglukany: Kde je najít?

3. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Betaglukany jsou polysacharidy, které dokáží podpořit imunitu v nadcházejícím období plném (nejen) bakteriálních onemocnění. Poradíme, podle čeho poznat ty kvalitní.

V souvislosti s koronavirem a sezonou akutních respiračních onemocnění připravila Česká lékárnická komora přehled vhodných preventivních opatření a možností podpůrné terapie vedoucí ke zvýšení nespecifické imunity. Jedním z nich je příjem betaglukanů.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je to betaglukan
  2. Čistota betaglukanu by měla být min. 70 %
  3. Nejbližší je nám betaglukan z kvasnic
  4. Není to lék a nezlepší imunitu hned

Co je to betaglukan

Betaglukany jsou unikátní přírodní komplexní polysacharidy, schopné podporovat obranné reakce organismu proti bakteriálním a parazitárním chorobám. Na našem trhu je doslova záplava produktů ve formě potravinové doplňky, což v praxi znamená, že výrobce garantuje neškodnost, nikoliv léčivé účinky.

Čistota betaglukanu by měla být min. 70 %

Ze všeho nejdůležitější, a přitom často opomíjená, je čistota nabízeného betaglukanu. Prof. Václav Větvička, prezident Mezinárodní společnosti pro výzkum glukanu experimentálně dokázal, že preparáty obsahující pouze rozdrcenou houbu mají minimální (pokud vůbec nějakou) účinnost. V případě kvasnic platí to stejné, jinak by bylo čisté droždí již dávno lékem a Češi jakožto národ pivařů, milujících bramboračku by byli tím nejzdravějším národem.

„Problém je totiž v tom, že náš žaludek nedokáže polysacharidy dokonale trávit, to plně dokážou jen býložravci, proto mu musíme pomoci izolací. Izolace a složité přečistění suroviny je přitom nejdražší položkou při výrobě betaglukanu,“ vysvětluje Václav Větvička.

Za kvalitní se proto považuje betaglukan od 70% čistoty a výše. Ani to však není tak jednoduché, protože zároveň záleží na tom, co zůstává v oněch tzv. nečistotách. Přesto by měly firmy čistotu dodávaného betaglukanu uvádět, a pokud tak nečiní, nemají se asi čím chlubit. Odborníci totiž zastávají názor, že nečistoty zabraňují navázání betaglukanu na receptory imunitních buněk a tím jejich aktivaci. Platí zde tedy jednoduchá nepřímá úměra – čím více nečistot, tím menší účinnost.

Nejbližší je nám betaglukan z kvasnic

Na zdroji samotném překvapivě moc nezáleží, protože když je betaglukan dostatečně vyčištěn a v dostatečném množství, má relativně stejné účinky. Je tedy jedno, zda je získán z hub, kvasinek, mořských řas nebo z obilí. Nám Evropanům je ale geneticky a historicky biologicky nejblíže betaglukan z kvasinek, protože se tu s pomocí kvasnic peče chleba a pije pivo tisíce let.

Zdroje betaglukanů ze stravy

  • Jedním ze zdrojů betaglukanů jsou houby Hiratake a Shiitake.
  • Můžeme je ale nalézt i v jiných houbách, bezpluchém ječmenu nebo ovsu.
  • V droždí.

Není to lék a nezlepší imunitu hned

Co se týče dávkování, pro dospělou osobu obvykle postačí 200 mg betaglukanů denně, v případě důkladné prevence je možné zvýšit dávku až na 1 000 mg denně. „Betaglukan sice není lék, ale může výrazně zvýšit šanci na to, že se nám virová infekce vyhne nebo bude mít alespoň mírnější průběh,“ radí profesor Větvička. „Přitom se nemusíme bát ani předávkování, ani toho, že by se naše obranné reakce nějak nebezpečně zvýšily. Navíc nemá betaglukan žádné negativní účinky, takže není proč váhat.“

Je však potřeba počítat s tím, že betaglukany nezlepší imunitu za dva dny ani za týden. Působí spíše v řádu měsíců, proto se je vyplatí užívat spíš dlouhodobě. A platí, co jednomu funguje, nemusí platit pro jiného – jedinou možností je zkoušet, co vám vyhovuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).