Hlavní navigace

Na eukalyptus sází tradiční medicína a zkoumá ho i věda. U oleje pozor

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Patří k nejvyšším stromům na světě, je zdrojem dřeva, celulózy a slouží i jako palivo. Jeho silice jsou využívány v lidovém léčitelství mnoha národů a připisují se jim mnohé pozitivní účinky zejména pro jejich údajný mikrobiální efekt. Uplatnění nacházejí také v kosmetice.

Eukalyptus neboli blahovičník (Eucalyptus) je rod rostlin z čeledi myrtovitých. Jde o aromatické stromy a keře. Tyto dřeviny jsou jedny z nejvysazovanějších v tropických a subtropických oblastech celého světa. Jsou zdrojem dřeva a paliva, celulózy pro papírenský průmysl anebo silic. Těm jsou připisovány antimikrobiální a protizánětlivé účinky, které zkoumá moderní věda a díky kterým patří po staletí k tradičním léčivým rostlinám domorodých obyvatel Austrálie. Našly si cestu také do lidové medicíny na jiných kontinentech.

Co se dozvíte v článku
  1. Zelený poklad pochází z Austrálie
  2. Blahovičníky mají široké využití
  3. Eukalyptový olej používali jako první domorodci
  4. K čemu je dobrý eukalyptový olej?
  5. Na co si dát pozor?

Zelený poklad pochází z Austrálie

I když se s eukalypty museli setkat raní evropští průzkumníci, není známo, že by je zaujaly. Teprve na konci 18. století členové výprav Jamese Cooka sesbírají vzorky některých druhů eukalyptů a v dalších desetiletích jsou zkoumány a pojmenovány.

Dnes je uznáváno okolo sedmi set druhů eukalyptů a několik z nich patří mezi nejvyšší stromy na světě. Blahovičník královský (Eucalyptus regnans) je vůbec nejvyšší známou kvetoucí rostlinou na Zemi.

Většina eukalyptů pochází z Austrálie, poměrně malý počet má domov v některých oblastech Nové Guineje a Indonésie a jeden se zatoulal dokonce až na Filipíny. Dnes se cíleně pěstují v různých částech světa, například v Kalifornii, jižní Evropě, Africe, Středním východě, jižní Asii anebo Jižní Americe.

Blahovičníky mají široké využití

Tyto dřeviny přitahují pozornost z mnoha důvodů. Jedním z nich je široké průmyslové využití, zajímá však také zahradníky a odborníky na životní prostředí, protože má mnohé kladné vlastnosti, které pomáhají kultivovat krajinu a mají schopnost působit jako přírodní insekticid. Jsou také vhodné k odvodňování bažinatých oblastí a ovlivňují růst jiných rostlin ve svém okolí.

Eukalyptové dřevo se také používá k výrobě tradičního domorodého australského dechového nástroje didgeridoo. Všechny části rostliny pak mohou být využity k výrobě barviv, kdy lze dosáhnout široké palety odstínů od žluté přes oranžovou, zelenou, čokoládovou až po temně rezavou či načervenalou. Materiál, zbývající po zpracování, se může využít jako mulč nebo hnojivo.

Blahovičníky mají ještě jednu zajímavou vlastnost. Dokážou svými kořeny čerpat zlato, ukryté hluboko pod zemí a ukládají ho do listí a větví. Mikroskopické „nugety“, které se v nich nacházejí, samozřejmě nestojí za to, aby se sbíraly, ale mohou poskytnout vodítko k lokalizaci podpovrchových ložisek zlata.

Eukalyptový olej používali jako první domorodci

Samostatnou kapitolou je eukalyptový olej. Ten má široké využití v různých oborech lidské činnosti. Získává se pomocí parní destilace listů některých druhů blahovičníků. Může se používat pro čištění, jako průmyslové rozpouštědlo, antiseptikum, v kosmetice, v repelentech, zubních pastách anebo cukrovinkách či jako součást některých farmaceutických prostředků.

Standardní eukalyptový olej je bezbarvá těkavá kapalina na bázi cineolu (eukalyptol) s pronikavou kafrovou vůní s dřevitými podtóny. Podle obsahu cineolu se využívá buď ve farmacii, anebo v jiných oblastech.

Australští domorodci používali eukalyptový olej jako tradiční lék k úlevě od bolestí kloubů a svalů, uvolnění dutin, snížení horečky a jako podpůrný prostředek při nachlazení. Od nich se inspirovali chirurgové z flotily, která v roce 1788 do Austrálie přivezla první evropské osadníky především z řad trestanců, extrahovali olej z listí a léčili jím mnohé neduhy. V 19. století pak botanikové a lékárníci zkoumali účinky eukalyptového oleje a byla zahájena jeho komerční výroba a prodej.

K čemu je dobrý eukalyptový olej?

Evropská agentura pro léčivé přípravky (European Medicines Agency) dospěla k závěru, že eukalyptový olej lze použít k léčbě kašle, spojeného s běžným nachlazením, a ke zmírnění příznaků lokalizované bolesti svalů.

Kromě toho bývá obsažen v některých balzámech, které při nanesení na pokožku v odpovídajících místech uleví od ucpaného nosu, pomáhají tlumit kašel a bolesti svalů. Podobné produkty přispívají dále k lepšímu hojení oparů a snížení bolestí kloubů. Jako přísada v ústní vodě osvěžuje eukalyptový olej dech, dezinfikuje ústní dutinu a zmírňuje hromadění plaku.

Vědci se domnívají, že by eukalyptový olej mohl mít potenciální účinky v léčbě diabetu. V tuto chvíli probíhá intenzivní výzkum a zatím není jisté, jak přesně esenciální olej z eukalyptu v této oblasti funguje.

Studie také naznačují, že by mohl stimulovat imunitní systém i pomoci zlepšit příznaky astmatu. Bývá využíván také v aromaterapii pro úlevu při dýchacích obtížích, souvisejících zejména s nachlazením, pro snížení duševního napětí i jako dezinfekce ovzduší.

V létě oceníte rovněž repelentní účinky blahovičníku, buď za pomoci oleje v aromalampě, anebo zavěšením listů na okno či třeba nad dveře na terasu.

Na co si dát pozor?

Přes možné klady eukalyptu je třeba obezřetnosti. Zatímco listy eukalyptu jsou obecně uznávány jako bezpečné, u oleje existují určitá rizika. U citlivých osob může způsobit podráždění pokožky, alergické reakce i potíže s dýcháním.

Aby se snížilo riziko vzniku podráždění pokožky, lze smíchat několik kapek eukalyptového oleje s větším množstvím jiného oleje, například jojobového nebo olivového. Ředění by mělo být v poměru mezi 1–5 % eukalyptového oleje na 95–99 % nosného oleje. Pro jistotu je možné také provést test na malé oblasti pokožky. Uvádí se, že pokud do 24 hodin nezrudne, je možné olej používat, nicméně na místě je zde velká opatrnost.

Eukalyptový olej může mít také interakci s některými léky, například prostředky na léčbu cukrovky, vysokého cholesterolu anebo psychiatrických onemocnění. Pokud trvale užíváte jakékoliv léky, před použitím eukalyptového oleje se poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Nepoužívejte tento olej v blízkosti očí ani vnitřně. Opatrnosti je třeba při jeho použití u malých dětí a těhotné či kojící ženy by se mu měly raději zcela vyhnout.

Zdroje:

European Medicines Agency: Eucalypti aetheroleum

Healthline.com: 9 Unexpected Benefits of Eucalyptus Oil

Healthline.com: 7 Impressive Benefits of Eucalyptus Leaves

Medical News Today: The health benefits of eucalyptus

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).