Hlavní navigace

Má správná zubní pasta pěnit?

8. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zubní pasta není pouze prostředkem ke zpříjemnění čištění zubů a osvěžení dechu. Společně se zubním kartáčkem a správnou technikou čištění je ochranou proti zubnímu kazu a pečuje i o dásně. Druhů zubních past je však mnoho. Které složky v zubních pastách jsou důležité a podle čeho vybírat?

Stejně jako bychom měli zaměřit svou pozornost na složení potravin, které konzumujeme, můžeme si pohlídat složení své zubní pasty. „Z hlediska zdraví je nejlepší používat zubní pasty, které obsahují přírodní antibakteriální složky a esenciální oleje, které zajišťují dlouhodobou ochranu proti bakteriím a udržují v ústní dutině zdravou bakteriální mikroflóru,“ říká zubní lékařka Jana Karbusická. Spolu se Zuzanou Heiník Bělovou, specialistkou na péči o zuby a ústa, přidávají tipy, jak poznat kvalitní zubní pastu. A vysvětlují, proč se to vyplatí.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak rozlišit kvalitní zubní pastu od té nekvalitní
  2. Do zubní pasty nepatří agresivní abraziva
  3. Pozor na syntetická antiseptika
  4. Zaměřte se na sladidla
  5. Ne, zubní pasta pěnit nemusí
  6. A co fluorid v zubní pastě?

Jak rozlišit kvalitní zubní pastu od té nekvalitní

Kvalitní a z hlediska zdraví prospěšná pasta obsahuje přírodní a bezpečné složky. Nenajdete v ní agresivní abraziva, syntetická sladidla, pěnivou látku SLS, syntetická antiseptika ani žádná pojidla, konzervanty či chemické příchutě.

Chceme-li odlišit kvalitní zubní pastu od nekvalitní, musíme číst složení jednotlivých past.

Do zubní pasty nepatří agresivní abraziva

V kvalitní zubní pastě nenajdete agresivní abraziva neboli brusné látky, jako jsou oxid hlinitý, hydroxid hlinitý nebo uhličitan vápenatý, které ničí zubní sklovinu a zvyšují citlivost zubů.

„Výrobci, jejichž zubní pasty tyto látky obsahují, sice tvrdí, že abraziva čistí zubní sklovinu a pomáhají odstraňovat zubní plak, ale pokud jsou nevhodné velikosti nebo zastoupena v pastě ve velkém množství, mohou narušovat zubní sklovinu,“ upozorňuje Zuzana Heiník Bělová.

Doporučuje dávat přednost pastě obsahující přírodní abrazivní látky, jako jsou jíly, mořská sůl, kokosový olej či černé uhlí, které jsou zárukou bezpečného odstranění zubního plaku bez toho, aniž by zvyšovaly citlivost zubů nebo narušovaly sliznici dutiny ústní.

Pozor na syntetická antiseptika

Syntetická antiseptika jako chlorhexidin a triklosan jsou dnes stále běžná v řadě zubních past, i když mohou působit toxicky, narušovat imunitní systém, způsobovat alergie a další reakce.

„Chlorhexidin je používán krátkodobě po extrakcích zubů nebo při vážných zánětech dásní. Pokud je součástí zubní pasty, může způsobit například tvorbu šedého odstínu zubní skloviny a narušuje dlouhodobě přirozenou mikroflóru v ústech,“ varuje zubní lékařka Jana Karbusická.

Galerie: 7 vlivů na barvu zubů

Zaměřte se na sladidla

Další složkou, na kterou se odbornice doporučují v zubní pastě zaměřit, jsou syntetická sladidla. Nejčastěji můžeme narazit na sacharin, mnohdy ve spojení s aspartamem. V kvalitních pastách jsou namísto těchto složek obsaženy složky jako xylitol, manitol, extrakt ze stévie a sukralóza.

Zbystřete i v případě, že pasta obsahuje pojidla, konzervanty nebo chemické příchutě. Mezi nezávadné vonné a chuťové složky patří esenciální oleje. Nejčastěji se jedná o esenciální olej z máty peprné, rozmarýnu, mateřídoušky a další.

Ne, zubní pasta pěnit nemusí

Málokdo ví, že zubní pasta nemusí bohatě pěnit. Pokud tomu tak je, nejspíš obsahuje nežádoucí SLS – Sodium Laureth Sulfate. „Pěnivá složka SLS je obsažená nejen ve většině produktů pro ústní hygienu, ale i šamponech, mýdlech a dalších. Pokud je SLS součástí zubní pasty, způsobuje vysušování ústní dutiny, kvůli čemuž jsou ústa zbytečně zatěžována a může docházet ke tvorbě aftů nebo popraskaných koutků,“ popisuje Zuzana Heiník Bělová.

V kvalitní pastě nejsou syntetická pěnidla vůbec, nebo se místo SLS používají jemnější pěnivé látky (například Sodium Lauroyl Sarcosinate), které tolik nepění, zato vyčistí zuby šetrně bez zbytečného vysušování sliznice.

A co fluorid v zubní pastě?

Názor na fluorid obsažený v zubních pastách se liší. „Je prokázáno, že fluorid je nejefektivnější prostředek v prevenci proti zubnímu kazu. Dokáže totiž posílit zubní sklovinu vůči sníženému pH v ústech,“ říká Jana Karbusická. Na druhou stranu někteří odborníci tvrdí, že fluorid sodný je toxická látka, která může narušit nervovou, oběhovou či trávicí soustavu. K tomu však zubní lékařka dodává, že aby se tak stalo, musel by člověk pozřít opravdu velké množství pasty s obsahem fluoridu.

„Mimo to potřeba využívat výrobky s obsahem fluoridu je pro každého jiná. Pokud řádně čistíme zuby i mezizubní prostory a používáme zubní pasty s obsahem hydroxyapatitu vápníku, fluorid není nutný. Vždy vycházíme ze základního předpokladu, že čistý zub se nekazí,“ uzavírá Jana Karbusická.

Odborná spolupráce:

Ing. Zuzana Heiník Bělová

Výkonná ředitelka společnosti BELdental. Dlouhodobě se věnuje šíření osvěty o dentální hygieně, pravidelně se účastní akcí, přednáší ve školách a zajímá se o inovace v oboru, které ráda přenáší do reality.


MDDr. Jana Karbusická

Zubní lékařka a odborná garantka značky Splat. Od roku 2019 pracuje v soukromém stomatologickém centru Hillaris v Bratislavě. Její specializace je především na oblast kořenových kanálků a digitální stomatologie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).