Hlavní navigace

Nový přístroj v Motole prozkoumá krev za pár hodin, pomůže odhalit sepsi

30. 1. 2023

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Pacienti, u kterých mají lékaři podezření na otravu krve, se v pražské motolské nemocnici dočkají rychlejší a také přesnější diagnostiky. Nový přístroj, který mají zdejší laboranti od ledna k dispozici, dokáže odhalit původce infekce v krvi během pár hodin. Dosud přitom proces trval i několik dní.

„Výhodou je i menší množství vyšetřované krve, a tedy nižší zatížení pacienta. Zatímco při běžně používané hemokultivaci se u dospělého ‚nabírá‘ minimálně 40 ml krve a zjištění výsledku trvá 2 až 3 dny, u nové metody stačí pouhé 4 ml a výsledky na přítomnost šesti různých bakterií je možné stanovit už zhruba za 3,5 hodiny. Nová metoda je navíc dvakrát až třikrát úspěšnější v odhalení infekce, než tomu bylo dosud,“ popsala mluvčí FN Motol Pavlína Danková.

Právě čas je přitom rozhodujícím faktorem při sepsi organismu neboli otravě krve. Jde o závažný stav, při kterém organismus nepřiměřeně reaguje na infekci. Většinou sepsi doprovází vícero příznaků včetně horečky, vyšší srdeční akce a dechové frekvence, schvácenost nebo poruchy vědomí.

Pokud se sepse včas nerozpozná a není odpovídajícím způsobem léčená, může vést až k septickému šoku, selhání orgánů a následně i ke smrti.

„Uvádí se, že každá hodina prodlevy snižuje šanci na přežití o 7,5 procenta. U malých dětí, nebo těžce nemocných pacientů může k úmrtí dojít i během několika hodin,“ uvedl přednosta Ústavu lékařské mikrobiologie Pavel Dřevínek.

Zjistit, že v těle probíhá sepse, vyžaduje komplexní vyšetření. Rozbor krve kvůli bakteriím, které otravu krve způsobují, je jednou z diagnostických možností. Detekce bakterií je také stěžejní pro to, aby mohla být nasazena správná antibiotická léčba.

„Detekce bakterií se běžně provádí v mikrobiologické laboratoři s pomocí hemokultivačních systémů. Ty však mají dvě velké nevýhody. Dokážou odhalit zhruba jen 50 procent všech infekcí v krvi a dále nenabízí rychlou diagnostiku, která je obzvlášť pro septické stavy tak důležitá,“ vysvětlil Dřevínek.

Nový přístroj loni motolští laboranti testovali, nyní už pracuje v ostrém provozu. „Jeho vysoká citlivost a krátká doba detekce budou mít velký význam a vliv na prognózu pacientů v těžkém (septickém) stavu, pro jejichž přežití je klíčové včas odhalit původce infekce a zahájit tak co nejdříve účinnou antibiotickou léčbu,“ uzavřela Danková.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).