Hlavní navigace

Meruňky - budou, nebudou?

Sdílet

 Autor: Renata Petříčková
Meruněk prý letos bude málo. Přesto se objevují například v nabídce farmářských trhů. Jaký je rozdíl mezi „zaprášeným“ ovocem od silnice a nablýskanou krasavicí ze supermarketu?

Čas meruněk je právě tady. Už zjara nás ale pěstitelé varovali, že se urodí zhruba 10 % obvyklé produkce, nyní hlásí sadaři z jižní Moravy, tradiční meruňkářské bašty, úrodu nejnižší za posledních deset let.


Autor: Renata Petříčková

Na letošní úrodě ovoce se nepříznivě podepsalo vlhké chladné jaro s přízemními mrazíky, povodně i bouřky provázené kroupami. Konkrétně meruňkám letos nejvíce ublížila houba zvaná monilia, informuje Brněnský deník.

Předpovědi sadařů jsou mimořádně pesimistické: očekávají, že sklidí o dvě třetiny méně než loni. Další špatnou zprávou pro spotřebitele je, že nízká úroda se projevuje na zvýšení cen ovoce.

Přesto meruňky koupíte bez větších problémů. Kam pro ně vyrazit?

Chcete čerstvé ovoce přímo od pěstitele? Navštivte FARMÁŘSKÉ TRHY!

Pravidelně pro vás připravujeme přehled všemožných farmářských, venkovských a dalších trhů, aktualizované termíny, sortiment, články k tématu…

Odkud jsou nejlepší?

No samozřejmě z Moravy! Meruňky z moravských luhů a hájů jsou pověstné svou vůní, kvalitou a přijatelnou cenou. Lidé pořádají výlety speciálně pro bedničky meruněk, vzít mladým, starým, sousedům, kamarádům… a pak zavařovat, mixovat, marmeládovat!

Ne každý má ovšem možnost zajet si přímo k zemědělci, který mu ovoce prodá. Pak jsme odkázáni na trhy a obchody. Farmářské trhy, napadá mne jako první. Tam bych jistě několik kvalitních meruněk objevila. Šmahem ale nemusíme odsuzovat ani obchody.

Kvalitu meruněk nejlépe posoudí vaše oko, nesmí být příliš otlučené, nebo naopak až umělohmotně krásné a tvrdé. Naopak, takové malé, miniaturní a občasně nevzhledné (leč nezkažené) meruňky bývají často nejaromatičtější. Je-li dobrý meruňkový rok, pak narazíte i na meruňky na pohled krásné, zářivě oranžové a voňavé. Právě vůně je druhým ukazatelem kvality. Pokud meruňky budou v obchodě či na trhu na dálku vonět, nemůžete se splést.

I když… není to tak dávno, co jsem u místního obchodníka koupila voňavé meruňky a dobré nebyly, měly zvláštní pachuť po chemii a byly kyselé… Ale bylo to začátkem června, tak asi ještě nebyla sezóna a mě omámila i slabá vůně meruněk.

Kupovat u cesty?

Navzdory ohlašované mizerné úrodě je podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) podél silnic přibližně stejné množství prodavačů ovoce jako loni. Možná se také ptáte, zda je dobrý nápad u nich nakupovat. Co ta auta, zplodiny, prach? Jistě to není ideální a je na každém, zdali je koupí. Pokud jsou to ale opravdu meruňky kvalitní a poctivé, já bych to riskla. Věřila bych, že u té silnice nebyly přímo vypěstovány a že tam strávily jen pár hodin před prodejem. Dobré omytí je samozřejmostí! A možná je to lepší kup, než ty rádoby „čisté“, ale ochrannou chemií ošetřené krásky v hypermarketu.

Inspektoři SZPI také u prodejců pravidelně kontrolují především jakost nabízeného zboží a dodržování hygieny. Pokud zjistí nedostatky, mohou prodejci ihned na místě přikázat, aby svůj stánek zavřel. Ve správním řízení pak na něj čeká pokuta, která vzhledem k obvykle malému množství prodávaného zboží většinou nepřekročí deset tisíc korun, jak sdělila mluvčí SZPI pro Moravský deník.

Nyní v červenci máte již velkou šanci koupit meruňky tak krásné, že je samou krásou sníte na posezení. Vaše domněnky pak potvrdí rozloupnutí plodu. Musí být měkký, rozloupnout se lehce a z vnitřku bude téct sladká hustá šťáva.

Pokud tedy budete mít štěstí a i letos seženete dobré meruňky, co pak s nimi?

Čtěte téma: Parní hrnec splňuje požadavky – zdravě a chutně

V parním hrnci uvaříte ledacos. Třeba kynuté knedlíky s meruňkami nebo jiným ovocem.

Meruňky netradičně

Jasně, do pusy jsou nejlepší! A jinak? Když jsem přemýšlela, jaký recept pro vás vybrat, nejprve jsem se zasnila nad tvarohovými knedlíky s meruňkami. Nebo rýžový nákyp? Nebo snad meruňky smíchat s opečenými kuřecími játry a hezky restovat dozlatova? Nebo je přidat do tvarohového listového závinu? Buchtu „metýnku“? Kynuté buchty, kynuté knedlíky nebo želatinový dort s meruňkami?


Autor: Isifa.cz

Hm… tak kdybyste si nevybrali, asi jako já, možná vás zaujme trochu netradiční recept na studenou ovocnou meruňkovou polévku.

Potřebujeme:

  • ½ l vody
  • ½  kg meruněk
  • 100 g hroznového cukru (v nouzi můžete použít i obyčejný, ale hroznový se lépe rozpouští a  chuťově rozvíjí)
  • 2 lžičky pudingového prášku s vanilkovou příchutí
  • vymačkaná šťáva z poloviny citronu (ale můžete klidně vynechat)

Meruňky pokrájíme nadrobno nebo rozmixujeme. Ovocnou směs v hrnci ohřejeme, přidáme cukr, citronovou šťávu, podlijeme vodou a buď rozdusíme, nebo jen přivedeme k varu, to v případě, že máme rozmixované meruňky. Zahustíme pudingovým práškem rozmíchaným v trošce vody a krátce povaříme do husté konzistence.

Lijeme na talíř nebo do pohárů a zdobíme šlehačkou, piškoty, vanilkovou zmrzlinou nebo lehce pokapeme rozpuštěným máslem.

Tip: do směsi můžeme přidat lžičku skořice, získá zase úplně jiný šmrnc!

Čtěte téma: Lehké dortíky s lehkostí

Meruňky dobře využijete také při přípravě lehkých letních zákusků.

Chcete je oloupat?

Někomu vadí meruňkové slupky. Třeba ogrilované meruňky bez slupky jsou báječnou přílohou ke grilovanému masu. Ale jak na to? Meruňky nejsnáze oloupete, když je zhruba na minutu ponoříte do vroucí vody, podobně jako se to dělá s rajčaty. Slupka pak jde sundat velmi lehce.

Meruňkové multivitaminy

Sušené meruňky jsou známé svým vysokým obsahem všemožných živin, vitamínů a minerálů, z nichž nejvíce vystupuje železo a vápník. Kvůli vápníku se dokonce doporučují při hrozícím nedostatku tohoto prvku. Takže máte-li nadúrodu, směle s ní do sušáku ovoce… a do skleniček na zimu.

Čerstvé meruňky obsahují vitamíny skupiny B, C, niacin, kyselinu listovou a třeba také kyselinu pantotenovou, která je prospěšná v procesu odbourávání tuku v těle. Ovoce má nízkou kalorickou hodnotu, takže dietářům vstup povolen!

Kam chodíte na ty nejlepší meruňky vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se zejména článkům na téma vztahy a zdraví v různých magazínech. Je mj. autorkou knih pro budoucí a čerstvé maminky.  Na Vitalia.cz uplatňuje svou zvídavou povahu v článcích o jídle a zdraví i tipy, jak si neškodit nejrůznějšími návyky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).