Hlavní navigace

Masírujte se doma: Masáž zad

27. 5. 2009

Sdílet

Únava po náročném dni, stres a málo pohybu. To mohou být důvody, proč máme večer záda ztuhlá a mohou i bolet. Možností, jak se alespoň na chvilku odpoutat od běžných starostí a ulevit tělu, je masáž. A není nic příjemnějšího, než se nechat hýčkat svým partnerem při domácí masáži.

Záda se masírují na masérské židli nebo vleže. Doma masérskou židli většinou nemáme, proto se můžeme spokojit třeba s postelí.  Masírovat lze i na podlaze, pokud není studená a masírovaný člověk se z ní bez problémů zvedne. Důležité je, aby vám byla poloha pohodlná. masáž zad 01To samé platí o poloze rukou – můžete je mít podél těla, pod hlavou nebo vedle hlavy. Páteř by měla být v rovině, pokud je vám pohodlnější hlava na straně, polohy často střídejte, jinak může být výsledkem masáže uvolněné tělo, ale zablokovaná krční páteř. Nohy jsou položené rovně, rozhodně je nijak nekřižte. Předpokládám, že lidé doma běžně nemají postel, u které lze nastavit výška. Pro masírujícího partnera je tedy lepší, když se na svého blízkého posadí. Záda tak má krásně před sebou a nemusí se příliš hrbit, doporučuje Michal Dusil, ředitel Dexter Academy, centra regeneračního vzdělávání.  

Základní pravidla masáží (shrnutí z minulých dílů)

  • Tělo nejprve zahřejte, například nahřátým ručníkem

  • Olej či krém nejprve zahřejte, například v dlaních, než jej aplikujete na tělo

  • Vyhýbejte se kostem, zejména páteři 

  • Masírujte zlehka

  • Nechoďte přes bolest

  • V případě jakýchkoliv problémů, vyhledejte lékaře

Masírujeme od hýždí

Základem celé masáže zad je, možná trochu překvapivě, masírování horní části hýždí. Problémy a bolesti zad mohou vznikat právě v této oblasti. Nacházejí se zde střední a malý sval hýžďový, které se zapojují do téměř všech pohybů a bývají zkrácené. Právě od nich je třeba záda masírovat. Doma si samozřejmě můžete užít celkovou masáž hýždí, která je velice příjemná a pro domácí masáže přímo ideální.

masáž zad 02

Pohyby jsou zpočátku velice jemné a uklidňující, svaly se jimi uvolňují a připravují na následnou relaxaci. Tělo nejprve zahříváme celými dlaněmi, pohyb vždy vychází od hýždí, které nejprve obkroužíme a pak postupujeme výše nahoru k šíji. Pohyb můžeme protáhnout až na ramena nebo na ruce. Pohybujeme se pouze po svalech, které sledujeme jemnými pohyby, masírujeme ve směru vláken. Pokud masírujete přes vlákna, tak ucítíte přeskakování. „Co se týče lopatek, nejezděte přes jejich hrany, masírujte pouze po svalech,“ upozorňuje Michal Dusil a dodává, že bychom raději neměli tlačit v oblasti ledvin, kde není hrudní koš.

Při masáži můžeme kdykoliv zapojit prsty, které dáme k sobě do špetky a opět jemně kroužíme od hýždí nahoru k šíji, později používáme pouze palce nebo masírujeme předloktím, čímž se k partnerovi přiblížíte, což je dobré i z psychologického hlediska. Dalším hmatem je jemné válení, neboli hnětení rukama – jednou rukou nahoru, druhou rukou dolů. Výhodou domácích masáží je bezesporu to, že si s vámi nikdo nepohraje tak, jako váš partner, který pracuje s citem. Také vás nikdo nezná lépe, než on, ihned pozná, že je na vašem těle něco jinak, říká Michal Dusil.

Hmaty různě střídáme a prokládáme hlazením. Masér si může dovolit i určitou manipulaci s nohama či rukama, ale doma bych to jednoznačně nedoporučoval, říká náš průvodce domácími masážemi. V oblasti kloubů stačí jediný pohyb a tíhové váčky, které se zde nacházejí, se mohou třeba zanítit.

Pohyby jsou jemné, plynulé a zklidňující. 

Při relaxační masáži se také vyvarujte závěrečného tepání, kterými své klienty občas „obdarovávají“ v některých salonech. Představte si, jak si třeba hodinu užíváte relaxační masáže a na závěr do vás začnou bušit. Veškerá pohoda rázem zmizí. Tepání je součástí sportovní masáže, sval se tím masáž zad 03nabudí k  výkonu. Pokud to udělají v salonu při relaxační masáži, tak je to jednoznačně špatně, říká Michal Dusil. Součástí relaxace je i rytmus masáže – postupujeme-li od hýždí nahoru, tak tlačíme více, při cestě zpátky spíše hladíme. Po masáži masírovaného otřeme přes ručník a podáme mu sklenici vody.

Pokud vás něco hodně bolí, určitě by vás měl vyšetřit lékař; masírujeme se pouze v případě, že cítíme únavu, či jsme namožení. 

Foto: Ivana Dvorská

Příští týden: Masáž nohou a rukou

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).