Hlavní navigace

Masáže dětí - začít můžete už v porodnici

24. 11. 2010

Sdílet

Dítě stále pláče, nemůže usnout nebo se vzteká? Masáže miminek mají velké uplatnění, od lehkých dysbalancí po zklidnění dítěte. Nebojte se na své dítě sáhnout.

Sedmitýdenní Matýsek se „rozvaluje“ na velkém masážním stole, na kterém vystřídal svoji maminku. Porodní asistentka a masérka Lucie Schützová se nad ním sklání a jemně se dotýká jeho drobného těla. Začíná od hlavičky, pokračuje na hrudníku, ramenou, pohyb protáhne až na ruce. Nevynechá dlaně, bříško, nožičky. Následuje masáž zad a chodidel. Celé drobné tělíčko dítěte namasírujete během několika minut – a začít s tím můžete hned od jeho narození. „Někteří rodiče se domnívají, že mohou s masážemi začít až po šestinedělí. Já ovšem doporučuji začít co nejdříve. Nejlépe již v porodnici. Dítě si tak na masáž snadněji zvykne,“ říká masérka miminek.  

Přestože mohou masáže miminek vyřešit řadu běžných dětských problémů, není o nich v České republice zas tak velké povědomí, a to dokonce ani u mnohých pediatrů, kteří, když se vyskytne problém, automaticky dítě posílají na rehabilitaci. „U vážných motorických vad je pochopitelně rehabilitace nezbytná. Posílat ovšem každé malé dítě, které jeví nějaké známky dysbalance, na tzv. Vojtovu metodu, není určitě nejlepším řešením. Navíc ve většině případů může mnohem lépe pomoci masáž,“ říká Lucie Schützová.

Někdy pouze stačí uvolnit svaly, nebo, jsou-li zkrácené, protáhnout je. „Když jsem s masážemi miminek před sedmi lety začínala, objížděla jsem pediatry v okolí. Pouze jedna jediná pediatrička byla nadšená a řekla, že se to sem konečně dostalo a my tak budeme moci jednoduše řešit běžné problémy,“ vzpomíná Lucie Schützová a jedním dechem dodává, že ani v současné době není situace lepší.

Čtěte téma: Dítě do půl roku do bazénu nepatří 

Plavání miminek, to je rozvoj vztahu s rodiči, ale i posílená imunita. Proč a kdy chodit s miminkem plavat, nám v rozhovoru řekla instruktorka plavání rodičů s dětmi.

K čemu jsou masáže dobré?

Samotní rodiče často ani netuší, s čím vším mohou masáže pomoci. Masáž v břišní oblasti podporuje trávení, pomůže tedy předcházet dost častým kolikám. Masáž hrudníku může pomoci miminkům, které špatně spí a podobně.

Po několika týdnech života začínají děti zvedat hlavu, později se zvedají na rukách. Přitom samozřejmě dochází k namáhání svalů krku a šíje, masáž je uvolní a dítě cítí úlevu. Stejně jako bychom cítili úlevu my, dospělí, po jakékoliv fyzické námaze.

Masáž miminek má pozitivní vliv na psychiku dítěte, které uklidňuje. Většina masírovaných dětí méně pláče a nebývají hyperaktivní. „Nedávno ke mně přišla maminka s roční holčičkou, která velice často plakala a vztekala se, jevila také známky hyperaktivity. Opatrně jsem ji začala masírovat. Po nějaké době už ležela naprosto klidná holčička na masérském stole a oddávala se masáži. Maminka byla v šoku, že prý vůbec své dítě nepoznává,“ říká Lucie Schützová a dodává, že hyperaktivním dětem může pomoci zejména pravidelné masírování hlavy a obličeje.

Čtěte téma: Kdo je tady hyperaktivní?

Příčiny neznáme a někdy ani nevíme, zda je tato módní diagnóza u dítěte správná. Za typickým chováním se mohou skrývat i zcela jiné důvody, třeba obyčejné zlobení. 

Jak masírovat

Zejména rodiče prvorozených dětí si nejsou úplně jisti tím, jak na novorozence sahat. Bojí se, že mu ublíží. Děti ale vydrží více, než si myslíme, a jemnou masáží rozhodně nic nepokazíte. Typ masáže pak volíme podle věku dítěte a podle toho, jak se motoricky vyvíjí. Z tohoto důvodu je vhodné čas od času navštívit maséra miminek, který dítě zkontroluje a případně nějaké hmaty doporučí.

Základem je teplá místnost (okolo 22 až 24 stupňů Celsia) a hlavně správná volba doby masáže. „Většina rodičů se domnívá, že je ideální masírovat děti večer po koupeli. To ale není nezbytné. Já naopak doporučuji masírovat děti kdykoliv během dne. Nejvíce záleží na tom, jak je dítě naložené a zda na ně má rodič čas. Pokud se zaměříte pouze na masáže po koupelích, můžete se setkat s nevolí dítěte, které je unavené, nebo má naopak hlad. Rodiče pak masáž raději vynechají. Pokud naopak dítě budete masírovat, i když ono by raději třeba jedlo, bude rozmrzelé a protivné. Masáž si pak spojí s něčím, co není příjemné,“ dodává masérka. Navíc není nutné masírovat celé tělo dítěte najednou. Masáž můžete rozložit, například před každým přebalením udělat masáž bříška, pocvičit s nožičkami atd.  

Oleje, nebo krémy?

Zejména malé děti můžete bez problémů masírovat přes oblečení, abyste zabránili prochladnutí miminka. Lucie Schützová doporučuje později používat přírodní, za studena lisované oleje. Například mandlový nebo olej z meruňkových jader.

Na co si dát pozor?

Jak už bylo řečeno, jemnou masáží neublížíte. Rodiče by si však měli dát pozor na to, aby byli myšlenkově přítomní. Masáž netrvá dlouho – zpočátku třeba jen dvě minuty, později dítě vydrží i čtvrt hodiny. Nicméně Lucie Schützová rodičům doporučuje čtyři hluboké nádechy a výdechy před masáží pro zklidnění sebe sama, samozřejmě vypnout mobilní telefony a další rušivé elementy. Například zprávy v rádiu nebo televizi vám klidu rozhodně nepřidají. „Rodiče mohou pustit relaxační hudbu nebo třeba u masáže zpívat, což samo o sobě dítě uklidňuje. Je potřeba se na dítě naladit a nemyslet na běžné starosti.“

Čtěte také: Očipujeme děti jako zvířata?

Po zmizení Aničky se objevila řada debat na téma čipování dětí. Zvýší to prý jejich ochranu, zní hlasy. Jaká je druhá strana mince? Potenciální zdroj nádorů a státní dozor… 

Rodiče by pochopitelně měli o masážích mít alespoň nějaké povědomí, například by měli znát základní masérská pravidla, směry pohybů a podobně. Od toho jsou tu pak speciální kurzy masáží miminek. „Každý většinou vycítí, s jakou intenzitou se může dítěte dotýkat. Problém bych viděla spíše v tom, když se rodiče nějakých hmatů bojí a raději určité typy masáží vynechávají. Týká se to například masáže hlavy, bříška, lopatek a podobně,“ říká Lucie Schützová. Masáž miminek není přitom složitá, základy se naučíte již za jednu hodinu až dvě hodiny.

Hlavní zásady:

  • Nemasírovat po jídle.
  • Nemasírovat v případě nemoci dítěte, při zvýšené teplotě apod.
  • Na masáž musí mít náladu jak rodič, tak dítě.
Lucie Schützová

Lucie Schützová (www.schutzova­.com) se s masážemi miminek setkala poprvé zhruba před sedmi lety, kdy se seznámila s knihou Mgr. Jany Hašplové na toto téma. Již předtím se ale zabývala masírování dospělých. V současné době vede předporodní kurzy a věnuje se masážím miminek a jejich výuce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).