Hlavní navigace

Dítě do půl roku do bazénu nepatří

10. 9. 2010

Sdílet

ROZHOVOR – Plavání miminek, to je rozvoj vztahu s rodiči, ale i posílená imunita. Proč a kdy chodit s miminkem plavat, nám v rozhovoru řekla instruktorka plavání rodičů s dětmi.

Půlroční děti ve vodě pískají, výskají a cákají všude okolo. A maminky se snaží tvářit, že jim pořádná porce vody do očí nevadí. „Cákáním si děti na vodu zvykají. Nebraňte jim v tom,“ nabádá rodiče lektorka plavání miminek Centra trvalého zdraví Cordeus, Iva Grimmová.


Autor: Ivana Dvorská

Iva Grimmová

Plavání je jednou z prvních aktivit, kterou dítě – tehdy ještě embryo – vlastně vykonává. Proč pořádáte kurzy pro děti až od šesti měsíců věku?

Děti pochopitelně mohou plavat již od narození, ale pouze v domácím prostředí. Zhruba od dvou měsíců plavou v centrech a klubech ve specializovaných vanách s tím, že je ve vodě pouze jedno dítě a voda se po každém dítěti mění.

Zhruba do jednoho roku nemají ještě patřičně vyvinutý imunitní systém, takže jsou náchylnější k nejrůznějším nemocem a infekcím, ke kterým mohou přijít jak ve veřejných bazénech, tak ve specializovaných centrech, kde bývá kvalita vody dobře hlídaná.

V tom případě bych ale čekala, že se kurzy budou týkat až dětí nad jeden rok věku…

Na konci pátého měsíce mají děti za sebou první várku očkování a jsou tedy chráněny. Samozřejmě v každém případě platí, že plavat může pouze zdravé dítě bez známek infekce, nebo třeba nachlazení.

Některé bazény, které provozují plavání kojenců, se v minulosti neblaze proslavily nedodržováním hygienických norem. (Server Vitalia.cz před rokem upozornil na problematický bazén v Praze 3). Co všechno musejí bazény splňovat, aby se v nich mohly koupat tak malé děti? 

Pro bazény, ve kterých se koupou děti, platí přísná hygienická pravidla. Přesné hodnoty vám ovšem z hlavy neřeknu. O čistotu vody a hygienické rozbory v Centru Cordeus se stará náš údržbář.

Požadavky jsou ovšem i na teplotu vody, která by měla být od 28 do 31 stupňů Celsia. Děti by neměly plavat v chladnější vodě, protože se přece jen nehýbou tolik jako pokročilí plavci a velice brzy by jim mohla být zima.

Čtěte také: Cvičení rodičů s dětmi, jak má být 

Cvičení rodičů s dětmi musí rozvíjet jak pohybový aparát dítěte, tak jeho smyslové vnímání a v neposlední řadě je učí spolupráci jak s dospělými, tak s ostatními dětmi. Ne vždy to tak ale je.

Při plavání kojenců je zvýšené riziko mikrobiologického znečištění vody právě kvůli její vyšší teplotě a také možnosti znečištění dětskými exkrementy. Dá se nějak předejít zejména právě tomuto způsobu znečištění? 

Děti plavou ve speciálních plenkách, nebo dokonce speciálních plavečkách, které dokážou zadržet to nejhorší. Samozřejmě se může stát „nehoda“, kdy se dítě třeba poblinká. V tom případě musím lekci přerušit a zavolat technika. To se ovšem stává sporadicky.  

Jaká jsou hlavní pozitiva kurzů plavání miminek?

Když opomenu samotný pohyb, který je už pro tak malé děti důležitý, zmínila bych zejména rozvoj vztahu rodiče s dítětem. Dítě se také socializuje a zvyká si na kontakt s dalšími dětmi. V každém případě děti, které od malička plavou, jsou otužilejší a mají posílenou imunitu.

Nepřehlédněte: Dej­te děti na lezení, je to pro ně přirozené

Místo stromu stěna, místo větví barevné úchyty. Děti rozdíl nevnímají a na hodiny lezení v horolezecké škole se těší, stejně jako na prolézačky v parku.

Zmínila jste rozvoj vztahu rodiče s dítětem. Znamená to tedy, že by měli chodit oba rodiče, samozřejmě pokud mají čas?

Nejprve je lepší, aby vždy chodila jedna a ta samá osoba. Může to být jak matka, tak otec. Po zhruba dvou měsících pravidelných návštěv kurzů si již děti na vodu a na prostředí bazénu zvykají, takže se rodiče mohou střídat, nebo chodit spolu.

Tatínky na kurzech vídám zvlášť ráda, protože co si budeme povídat, většinou nemají tolik času se dětem věnovat jako maminky na mateřských a rodičovských dovolených. Takže jakákoliv aktivita, kterou mohou s dětmi dělat, je úžasná.  

Kdo zodpovídá za bezpečnost dětí v bazénu?

Všichni instruktoři kurzů plavání miminek by měli mít zkoušku z první pomoci zaměřenou zvláště na pomoc dětem v bazénu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).