Hlavní navigace

V Čechách máme novou turistickou atrakci. Bramboromat

Sdílet

 Autor: VESA Velhartice
Propagovat nové odrůdy svých brambor pomocí bramboromatu? A proč ne, VESA Velhartice, firma, která šlechtí a prodává nové odrůdy brambor, si na nezájem nemůže stěžovat. Bramboromat doplňuje stovkami kilogramů brambor denně.

VESA Velhartice je jednou ze dvou českých šlechtitelských firem, které šlechtí nové odrůdy brambor a dokážou je uplatnit u drobných i velkých českých i zahraničních pěstitelů. „Bohužel po roce 1990 ovládli dodávky do supermarketů zástupci velkých zahraničních bramborářských firem a o našich kvalitních odrůdách není příliš slyšet,“ posteskl si Viktor Kopačka, ředitel VESA Velhartice. A tak se rozhodli to trochu změnit.

Cestou z hradu pro brambory

VESA jako jediná bramborářská firma sídlí v podhůří Šumavy v těsné blízkosti hradu Velhartice a nebála se toho využít. „Rozhodli jsme se propagovat naše odrůdy i u návštěvníků tohoto hradu a automat jsme umístili v naší budově přímo u přístupové cesty. Pro turisty je to určitá atrakce, protože to ještě nikde neviděli. Kromě zážitků z hradu si z Velhartic odváželi i chutné brambory. Velmi nás těší, že si zvykli chodit k bramboromatu pro brambory i místní lidé z blízkého i vzdálenějšího okolí a pravidelně se pro naše brambory vracejí,“ neskrývá radost ředitel VESA Velhartice.

Bramboromat je umístěn přímo v areálu VESA Velhartice, a proto provozovatel nemá problém s jeho doplňováním. Zásobován je z ohradové palety, do které se vejde asi čtyři sta kilogramů brambor. „Vyměňujeme ji podle potřeby, při větším zájmu jednou až dvakrát za víkend. V bramboromatu prodáváme výhradně brambory vypěstované ve Velharticích,“ upřesňuje Viktor Kopačka. Stačí si vzít vlastní tašku (nebo si zakoupíte na místě), vhodíte peníze a čekáte, až se brambory začnou sypat z otvoru umístěného ve vratech. „V současné době prodáváme dva kilogramy brambor za dvacet pět korun, včetně papírové tašky, která je u bramboromatu k dispozici. Jedna dávka je vždy dva kilogramy brambor a těchto dávek si můžete koupit libovolné množství dle vaší potřeby,“ upřesňuje Viktor Kopačka.

Jaké brambory jsou v automatu k mání?

S prodejem tu začali na počátku července 2020, kdy byla ke koupi předčasně sklizená velmi raná odrůda Suzan. Jeden den ji sklidili, a ještě týž den, nebo druhý den ji prodávali v bramboromatu. (Takové předčasně sklizené hlízy jsou určeny pro rychlé zpracování a nejdou skladovat.) Nyní je v bramboromatu odrůda Vysočina, která je již vyzrálá a vydrží při vhodném skladování klidně i několik měsíců. A klíčení se obávat nemusíte. „Hlízy procházejí dormancí a přinutit je ke klíčení není jednoduché. Protože je bramboromat umístěn částečně ve venkovním prostředí, chceme jej provozovat do doby, než nastanou velké mrazy,“ dodal ředitel VESA Velhartice.

Další bramboromat se nechystá

„Bramboromat, v našem provedení, je poněkud rozměrný stroj, a proto by asi bylo obtížné najít vhodné místo někde jinde. Dalším problémem je, že potřebuje dostatečně zásobovat bramborami, někdy je to několik set kilogramů denně. Proto zatím o umístění na jiných místech neuvažujeme,“ říká ředitel závodu. Náklady na pořízení přitom nebyly nijak závratné. „Vzhledem k tomu, že jsme nejdůležitější součást bramboromatu, menší automatickou váhu, měli k dispozici, byly náklady na realizaci záměru nízké. Odhaduji, že nás bramboromat, včetně naší práce, přišel maximálně na třicet tisíc korun.“ 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).