Hlavní navigace

Mám encefalitidu? Kdy a jak se to dá zjistit

28. 11. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Mohu na tom být jako jeden ze 712 lidí, jimž se loni prokázalo nakažení klíšťovou encefalitidou? Tahle otázka je na místě, pokud jste si z podzimní procházky lesem nebo parkem přinesli domů i přisáté klíště. Jaké testy jsou k dispozici a jak probíhá diagnostika klíšťové encefalitidy?

Každé přisáté klíště znamená potenciální nebezpečí. Prvotní je samozřejmě pečlivě a šetrně jej odstranit. Pak by ale váš zdravotní stav a vzhled místa, odkud jste klíště odstranili, neměly unikat vaší pozornosti následující týdny. Projevy klíšťové encefalitidy jsou obvykle patrné do čtrnácti dnů – vypadají jako viróza, chřipka, projevují se také bolestmi hlavy, v krku, anebo únavou. „První příznaky klíšťové encefalitidy se objeví obvykle za jeden až dva týdny, ale může to být až jeden měsíc,“ upozorňuje Rastislav Maďar, vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity, v článku Klíšťová encefalitida: poznáte ji?

Ale co když žádný z příznaků není až tak zásadní, že by vás to hned nutilo běžet do ordinace?

Příznaky mohou být zcela skryté

Měli jste klíště, není vám úplně dobře, ale to přece nestojí za návštěvu lékaře? Není nic neobvyklého, že své drobné zdravotní potíže přehlížíme. Možná si ale děláte starosti a rádi byste věděli, zda jste v ohrožení, a měli raději jistotu, i když může být nepříjemná. „Ze hry venku“ a v bezpečí před klíšťovou encefalitidou jsou totiž jen ti, kdo se nechali očkovat.

Klíšťová encefalitida

Encefalitida (klíšťová meningoencefalitida, klíšťová encefalitida) je zánětlivé onemocnění mozku způsobené viry přenášenými z klíšťat na člověka. Přestože u řady lidí odezní bez příznaků, u některých jde o vysoce nebezpečnou chorobu. Bez léčení mohou nastat tyto komplikace: ochrnutí rukou a nohou, postižení dýchacích svalů, poruchy řeči, soustředění a nálady. Další články k tématu…

Pokud k nim nepatříte, můžete si po inkubační době, která trvá sedm až čtrnáct dní, nechat odebrat krev. „V první fázi onemocnění lze diagnózu zjistit na základě přítomnosti virové RNA v krvi pacienta, která prokáže, zda je virus aktivní,“ říká Petra Kottová z ambulance Synlab. Testy si můžete nechat provést jako samoplátce v některé ze soukromých laboratoří, kde za ně zaplatíte několik set korun. Stejnou službu vám poskytne i praktický lékař v rámci zdravotního pojištění. Podle Rastislava Maďara nicméně během první fáze nemoci na testy encefalitidy dojde spíše výjimečně, většinou usoudíme právě na virózu, kterou příznaky klíšťové encefalitidy zpočátku připomínají.

Potřebuji to vědět?

Necháte-li si odebrat krev, je výsledky vyšetření samozřejmě nezbytné konzultovat s lékařem. Pokud je váš test pozitivní a nakažení klíšťovou encefalitidou se prokáže, projevy nemoci vás pak tak nezaskočí. Většina pacientů ovšem navštěvuje ordinace lékařů až ve druhé fázi onemocnění, kdy stanovení RNA z krve již nemá význam.

Pomůže něčemu, když se o nemoci dozvíte včas? „Laboratorní diagnostika je důležitá pro odhalení etiologické diagnózy, tedy přesného původu nemoci, což nám pomůže v nastavení její léčby,“ říká Vít Nádvorník z Thomayerovy nemocnice, kde se věnuje infekční a cestovní medicíně. „Čím dříve se klíšťová encefalitida odhalí, tím dříve nasadíme specifickou terapii, což zlepšuje prognózu rychlého uzdravení a absenci následků.“

Podle specialisty na očkování Rastislava Maďara však ani brzké stanovení diagnózy bohužel nemá zásadní význam. Lékaři vám budou moci pomoct pouze mírnit příznaky, ale na virus neexistuje tzv. kauzální lék, který by jeho škodlivé působení v těle dokázal zastavit.

Druhá fáze a její nebezpečí

Pokud možnosti testů nevyužijete a prvotní příznaky jsou nenápadné a rychle zmizí, o to víc nás může nemoc později zaskočit. „Druhá fáze nemoci nastupuje po přechodném zlepšení trvajícím jeden až dva dny,“ popisuje Rastislav Maďar. Někdy se stav zhoršuje postupně a pacient vyhledá pomoc praktického lékaře, jindy může jít o dramatický průběh s nutností okamžité hospitalizace.

„Organismus si s prvotním útokem nemoci obvykle hravě poradí a následuje úleva. Onemocnění však může dojít i do druhé fáze, a to přibližně pět deset dní od počátku prvních příznaků. Ta už ale mívá výraznější průběh, například v podobě zánětu mozku a mozkových blan,“ dodává Vít Nádvorník. V téhle době už onemocnění bohužel proniká do mozkomíšního moku.

Tohle se přehlédnout nedá

K příznakům druhé fáze onemocnění patří vysoká horečka, bolest hlavy, zvracení, poruchy spánku, světloplachost, třes, křeče nebo obrna končetin a poruchy vědomí. Docházet může i k poškození nebo odumírání nervových buněk. Po prodělání nemoci tedy mohou zůstat trvalé následky jako poruchy psychiky nebo trvalé obrny, převážně končetin.

I když jsou již známky onemocnění mnohem jasnější než v úvodní fázi, i zde se vše potvrzuje krevními testy, ovšem na jiném principu. Zjišťuje se totiž přítomnost dvou druhů protilátek, kterými se organismus nemoci brání. „O probíhající infekci svědčí pozitivní nález IgM protilátek. V případě pozitivního výsledku obou druhů protilátek se stanovuje takzvaná avidita IgG protilátek, která pomáhá s určením stadia nemoci,“ říká Petra Kottová.

V České republice na klíšťovou encefalitidu ročně několik nakažených umírá. I to dokazuje, že včasná diagnostika je důležitá a léky pak mohou projevy nemoci mírnit už od počátku. Jedinou jistotou, že se encefalitidou nenakazíte, ale zůstává očkování, které můžete zahájit kdykoliv, chladné měsíce roku jsou pro něj ideální dobou.

Očkování a protilátky

  • Před nákazou klíšťovou encefalitidou bezpečně chrání očkování, které v organismu vyvolá tvorbu ochranných protilátek.
  • Pro udržení adekvátní ochrany je však potřeba procházet pravidelným přeočkováním.
  • Protilátky, získané z vakcíny, v těle většinou vydrží po dobu pěti let, u starších jedinců pak zhruba tři roky.
  • Některým lidem však ochrana vydrží i déle oproti těmto standardním lhůtám.
  • Pro zjištění hladiny ochranných látek je k dispozici krevní test, který zjistí, zdali je nutné očkování podstoupit co nejdříve, nebo je možné ho na nějaký čas odložit.
  • O odběr krve pro změření protilátek lze za poplatek požádat v odběrových pracovištích nebo u praktického lékaře.
  • Za takové krevní testy zaplatíte několik stokorun.

Více v článku Očkování proti klíšťové encefalitidě: co všechno potřebujete vědět.

Při výskytu jakýchkoli potíží je vždy dobře hlásit svému praktickému lékaři, že jste měli přisáté klíště. „Omezí to provádění zbytečných testů a může to vést k dřívější hospitalizaci a rychlejšímu nasazení alespoň symptomatické léčby,“ uzavírá Rastislav Maďar. „V té jde o potlačování příznaků, které virus způsobuje.“ (Možnostem léčby se budeme podrobněji věnovat v dalším článku.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).