Hlavní navigace

Léčí slunce lupénku? Příznaky psoriázy v létě mizí

16. 6. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Lupénka se objevuje a zas mizí. Ke zlepšení dochází převážně v létě díky slunečnímu záření. Má to ale svá omezení a je nutné se zcela vyvarovat spálení pokožky.

Příchod léta vítá mnoho lidí s lupénkou (psoriázou) s úlevou. Projevy nepříjemného onemocnění ustupují. Zatímco v zimě ledový chlad v kombinaci s vytopenými místnostmi pokožku vysušuje, což má za následek zhoršení příznaků, sluneční paprsky naopak výrazně pomáhají. Dokonce i pacienti s velmi výraznými a trýznivými příznaky uvádějí, že se v létě rychle zlepšují.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je lupénka (psoriáza)
  2. Slunce lidem s lupénkou pomáhá
  3. Slunce ano, ale s mírou
  4. Zahodit stud a neprodyšné oblečení
  5. Když slunce nedělá lupénce dobře…
  6. V zimě se projevy mnohdy vrací

Co je lupénka (psoriáza)

Psoriáza je chronická zánětlivá dermatóza postihující 2–4 % středoevropské populace. I když přesná etiologie není dosud známa, předpokládá se genetický podklad onemocnění. Choroba neohrožuje život pacienta přímo, má však nesporný vliv na fyzické, sociální a psychické aspekty jeho života.

Pacienti se středně těžkou až těžkou psoriázou jsou řazeni na 2. místo v žebříčku negativního dopadu chorob na kvalitu života – ihned za depresí – a jejich postižení je srovnatelné s jinými závažnými onemocněními (revmatoidní artritida, malignity, choroby srdce).

Psoriáza se může objevit v jakémkoli věku, ale nejčastěji je to mezi 20. až 30. rokem, tzv. I. typ, nebo mezi 50.–60. rokem, II. nebo pozdní typ. Provokačními faktory mohou být infekce, velmi často streptokoková angína nebo infekce horních cest dýchacích, stres, nasazení nových léků a podle některých autorů i kouření.

Slunce lidem s lupénkou pomáhá

Sluneční ultrafialové záření (zejména UVB záření) snižuje riziko vzniku zánětu a podporuje proces hojení pokožky. UV paprsky navíc zpomalují nadměrnou produkci kožních buněk, která vede k tvorbě lupů. Oblasti postižené lupénkou, tzv. léze, mohou v důsledku vystavení UV záření během několika týdnů výrazně ustoupit.

Mnozí pacienti popisují, že jim v letních měsících projevy šupinaté kůže doslova mizí před očima. Z tohoto důvodu je pro ně pobyt na slunci žádoucí. Má to ale svá pravidla.

Slunce ano, ale s mírou

Ačkoli sluneční paprsky skutečně pomáhají, nesmí se to s pobytem na slunci přehánět a je nutné se zcela vyvarovat spálení pokožky. Příliš dlouhé vystavení kůže ultrafialovému záření může naopak lupénku vyprovokovat.

Dermatologové doporučují pozvolné a krátkodobé opalování. To znamená maximálně půl hodiny denně, a to převážně odpoledne, tedy až po 15. hodině, respektive zcela se vyvarovat pobytu na slunci v době mezi 10. a 15. hodinou.  

Spálení sluncem není spojeno pouze se zvýšeným rizikem rakoviny kůže, ale může u postižených způsobit i opětovné vzplanutí onemocnění. Spálená pokožka ztrácí vlhkost, přirozená kožní bariéra je oslabena a paprsky světla způsobují poškození i v hlubších vrstvách kůže. Pro lidi s psoriázou tento typ podráždění kůže často znamená zhoršení stávající lupénky nebo spuštění nových psoriázových ložisek. Proto je důležité užívat si sluneční světlo cíleně a s mírou.

Aby se spálení předešlo, je nutné chránit pokožku opalovacími krémy s ochranným faktorem alespoň 30. Neměl by být parfémovaný a obsahovat příliš chemických a konzervačních látek, které by mohly pokožku dráždit. Existují speciální přípravky na ochranu proti slunci, které byly vyvinuty speciálně pro hypersenzitivní (atopickou) pokožku. Tyto přípravky pokožku na jedné straně chrání před UVA a UVB zářením, na druhé straně ji hydratují.

Zahodit stud a neprodyšné oblečení

Ložiska lupénky se objevují nejčastěji v oblastech loktů nebo kolen, ale nezřídka je postižena i pokožka hlavy. Také proto se lidé s lupénkou často stydí kůži ukázat a váhají, zda se v létě vůbec převléct do plavek nebo oblečení s krátkými rukávy a nohavicemi. Je tudíž nutné neustále připomínat, že lupénka není nakažlivé onemocnění. Není totiž výjimkou, že se lidé od pacientů odtahují.

„Je to nepřenosné onemocnění. Psoriatiků se nemusíte bát, a to ani v případě, kdy se s nimi setkáte třeba v bazénu. Lupénkou se od nikoho nemůžete nakazit,“ zdůrazňuje v článku Kdy je kožní nemoc nakažlivá Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Lidé s citlivou kůží, tedy i pacienti s lupénkou, by se měli chránit lehkým a pohodlným oblečením, které volně sedí, což umožňuje cirkulaci vzduchu a odpařování potu.

Vyhnout by se měli syntetickým materiálům, jako je například lycra, které psoriatické pokožce nedělají dobře. Muži s genitální psoriázou nebo psoriázou v tříslech by měli vyměnit slipy za trenýrky.

Když slunce nedělá lupénce dobře…

V Česku žije zhruba čtvrt milionu pacientů s lupénkou a z nich zhruba 5,5 procenta nedělá sluneční světlo dobře a jejich nemoc naopak spíš zhoršuje. Tento stav je známý jako fotosenzitivní psoriáza.

Týká se to častěji starších lidí a osob se světlou pletí, kteří mají příznaky i na rukách.

Tito lidé musí hledat pomoc se zlepšením svého stavu v jiných metodách, na rozdíl od většiny pacientů jim slunce nepomůže.

V zimě se projevy mnohdy vrací

Radost z letního zlepšení stavu je bohužel často jen dočasná. Jakmile teploty opět klesnou a slunečních paprsků ubude, začne brzy mnoho pacientů znovu bojovat se vzplanutím lupénky. Toto je důvod, proč je nezbytné, aby jejich onemocnění sledoval lékař.

Vhodná terapie dokáže poskytnout úlevu při silnějších příznacích – a to i v zimě. V České republice je od roku 2005 dostupná biosimilární léčba, která může být pro řadu pacientů nadějí. Více se o ní dozvíte v rozhovoru s primářem Dermatovenerologické kliniky FN Bulovka: Moderní léčba lupénky otevírá pacientům netušené možnosti,“ říká Filip Rob.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).