Hlavní navigace

Lékaři vrátili muži zrak po šestnácti letech. Den po operaci již četl

6. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Gemini
Polský pacient po dlouhých letech slepoty opět vidí. Úspěšná operace proběhla v České republice.

Podle Světové zdravotnické organizace žije na světě 38 milionů nevidomých lidí. Díky unikátní operaci je ale možné řadě z nich zrak vrátit. Jedním z pacientů, který po dlouhých šestnácti letech opět vidí, se stal koncem ledna Ryszard Szumiata z Polska. Informuje o tom v tiskové zprávě a na svém webu soukromá zlínská oční klinika Gemini, kde se operace uskutečnila.

Oslepl po poleptání vápnem

Častou příčinou slepoty jsou úrazy oka. K nejfrekventovanějším úrazům patří poranění ostrým předmětem nebo větví stromu, úder do oka míčem při sportu, pády na různé předměty, ale i popáleniny či poleptání oka.

A právě to bylo příčinou slepoty Ryszarda Szumiaty, popisují lékaři ze zlínské kliniky. Ten v roce 1982 utrpěl těžký úraz očí – poleptání očních rohovek vápnem. „Po úrazu následovalo několik pokusů o transplantaci rohovky. Poslední operaci podstoupil pan Ryszard v Polsku v roce 1996. Později se mu však stav zraku natolik zhoršil, že vnímal pouze náznaky obrysů, světlo a tmu. Po šestnácti letech se obrátil na naši oční kliniku, která se stala průkopníkem v transplantaci umělé rohovky bostonského typu. Kvůli šedému zákalu bylo nejprve nutné pacientovi vyměnit nitrooční čočku a poté implantovat umělou rohovku,“ popsal Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Rychlý výsledek operace překvapil i lékaře

Účinek operace byl patrný hned druhý den, pacient byl schopen i číst, což není obvyklé. „Tak rychlý a skvělý výsledek nás nesmírně těší, obvykle trvá pár dní, týdnů i měsíců, než se zrak vrátí v plné síle,“ říká Pavel Stodůlka.

V obdobných případech však nemusí být samotné „vidění“ a jeho obnovení jediným problémem. Neurolog a psycholog Oliver Sacks popisuje například ve své knize Antropoložka na Marsu případy pacientů, kteří se neuměli s návratem zraku vyrovnat, jejich smysly se během dlouhých let slepoty naučily pracovat jiným způsobem. Tito lidé najednou viděli světlo a stín, pohyb, skvrny – a nevěděli, co to všechno znamená.

To však není případ polského pacienta. „Už den po operaci se na kontrole lékařka pacienta zeptala, zda vidí její obrys. Přišlo ale obrovské překvapení, když pan Ryszard odpověděl: ‚Paní doktorko, já vás vidím dobře a v celé vaší kráse!‘ Potom se začal rozhlížet po vyšetřovně, a i když měl problémy rozpoznat některé barvy a písmenka, po chvíli si vše připomenul a přečetl i ten nejmenší odstavec textu z optotypu. To bylo naprosto fantastické,“ neskrýval radost z výsledku operace Pavel Stodůlka.

Možnosti implantace umělé rohovky

První pacientkou v Česku, která implantaci umělé rohovky podstoupila, byla koncem roku 2008 Hana Charvátová. Ta dodnes vidí a čte bez brýlí. Příčinou její slepoty byla zkalená rohovka, která byla poničená rozsáhlým zánětem.

Od té doby podstoupily implantaci umělé rohovky na zlínské klinice už desítky nevidomých pacientů. „Typickou indikací k implantaci umělé rohovky je například oko po těžkém poleptání vápnem nebo jinou chemikálií. Zákrok však není možné provést u lidí, kteří jsou slepí od narození, ani těm, kteří oslepli například následkem zeleného zákalu nebo cukrovky. Umělá rohovka totiž nemůže pomoci pacientům, kteří mají poškozený zrakový nerv nebo sítnici,“ vysvětlil Pavel Stodůlka.

Zrak je možné vrátit i po padesáti letech

Jen v Česku je asi čtvrt milionu nevidomých a slabozrakých lidí. Zrak je možné vrátit i po padesáti letech. Oko se ale musí znovu naučit vidět.

„V případě, že je rohovka poškozená následkem úrazu a sítnice pacienta je v pořádku, je možné zrak vrátit v podstatě po jakkoli dlouhé době. Pokud je ale člověk slepý déle než dvacet let, je třeba počítat s tím, že se zrak bude vracet postupně. Po dlouhém období slepoty totiž člověku přestává fungovat zrakové centrum v mozku, které je třeba obnovit,“ uzavírá lékař.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).