Hlavní navigace

Kdy operaci povislých víček zaplatí pojišťovna

22. 7. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Operace očních víček není zdarma, tedy obvykle ne. V případě, že jde o estetický problém, saháte do vlastní kapsy, pokud vám povislé víčko zhoršuje zrak, obraťte se na lékaře, posoudí, zda operaci uhradí pojišťovna.

Převislá či povislá kůže kolem očí, ať už v horní, či dolní části, trápí většinou ženy, a následně se jí trápí i ony. Poměrně výrazně totiž může změnit celkový výraz obličeje, který se jeví ztrápený, ustaraný a smutný. Jde-li o kosmetický problém, pojišťovna vám na operaci nepřispěje. Pokud se však jedná o zdravotní obtíže, kdy člověk s povislými víčky hůře vidí, cítí, že jeho zrak slábne a oči jsou častěji unavené, pojišťovna operaci uhradí. Výjimečně.

Operace očních víček (blepharoplastika)

Jde o nejčastější plastickou operaci, při které se odstraňuje nadbytečná převislá kůže horních víček včetně tukových prolapsů. Jedná se především o kosmetickou operaci, která je jen výjimečně hrazena zdravotní pojišťovnou – pokud je indikovaná z medicínského důvodu.

Proč kůže kolem očí povadá

Kůže víček je nejtenčí a nejjemnější z celého těla, je mimořádně mimicky zatížená, protože je prakticky v neustálém pohybu, a je vystavena stále i škodlivým zevním vlivům. Extrémně jsou namáhána hlavně horní víčka, kde postupně kůže povadá a vytváří se kožní převis, který může dosáhnout až k okraji víček. U dolních víček nedochází k tak výraznému pohybu kůže a nevytváří se zde nikdy tak velké nadbytky kůže. Jsou zde však výrazné problémy s tzv. tukovými prolapsy.

Galerie: Operace očních víček – před a po

Postupně se ztrátou elasticity dochází ke ztrátě pevnosti vazivových pouzder, ve kterých jsou na tukových polštářích uloženy v kostěné schránce oči. Následně dochází k prolapsu tuku pod víčka, který postupně víčka vyklenuje, a vznikají tukové váčky pod očima. Všechny tyto změny jsou ovlivněny jednak vnitřními faktory (geneticky podmíněné), ale i zevními vlivy (umělé osvětlení, počítačové a televizní obrazovky, kouření, životospráva). Nejedná se tedy jen o kosmetickou záležitost (přirozené stárnutí kůže obličeje), ale i o funkční změnu. Pohyb víček je omezen a dochází i k zúžení periferního vidění, oči jsou náchylnější k únavě, zhoršuje se vidění.

Operace má dlouhodobý efekt

„Operace víček mají vždy dlouhodobý efekt,“ řekl již dříve primář oddělení plastické chirurgie Ústavu estetické medicíny Dušan Záruba. Nadbytek kůže na horních víčkách se po operaci postupně vytvoří obvykle během osmi až dvanácti let dle typu kůže, ale nikdy již ne v takovém rozsahu, jako by tomu bylo bez operace.

TIP: Operace očních víček – 11 častých otázek

U dolních víček se tukové váčky, pokud byly při první operaci dostatečně zredukovány, již neobnoví, v pokročilejším věku někdy dojde k mírnému povolení kůže víček. Zde se k operaci či další redukci tukových váčků přistupuje někdy i po více než dvaceti letech.

A bude to na pojišťovnu?

„Zcela výjimečně a jen za přesně stanovených podmínek může operaci očních víček hradit zdravotní pojišťovna po schválení revizním lékařem. Povoluje se pouze na základě zdravotních indikací a k žádosti o úhradu výkonu je nutné zdravotní pojišťovně doložit vyšetření perimetru pacienta, ze kterého je zřejmé omezení jeho zorného pole shora,“ říká Oldřich Tichý, tiskový mluvčí ze Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Klient tedy navštíví očního lékaře, který s výsledkem perimetrického vyšetření podá žádost o úhradu operace k posouzení reviznímu lékaři pacientovy zdravotní pojišťovny. Po schválení revizním lékařem provede pojišťovna úhradu v případě, že je operační zákrok proveden na pracovišti, které má s pojišťovnou smlouvu a má nasmlouvaný příslušný zdravotní výkon (75399 – Dermatoplastika jednoho víčka nebo blepharochalasis – excize jednoho víčka + odstranění tuku a záhyb).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).