Hlavní navigace

Lékaři hledají nakažené hepatitidou C, lidé o nemoci nevědí a odcházejí jim játra

21. 8. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Hepatitida C běžně končí transplantací jater, nemocní přitom zdaleka nejsou jen uživatelé drog. Lidé onemocněli i kvůli tetování či piercingu, sexu i z dříve darované krve.

Přinášíme pravidelné novinky tuzemských akademických institucí, které se vztahují ke zdravotnictví, výživě a souvisejícím tématům.

Nebojte se požádat svého lékaře o vyšetření hepatitidy C – apel českých lékařů už nemíří jen na drogově závislé, ale nyní i na ty, kteří si v minulých letech nechali amatérsky provést tetování nebo piercing, měli náhodný pohlavní styk s neznámou osobou nebo dostali krev či krevní deriváty před rokem 1992.

Nejen nemoc uživatelů drog

Nová studie vyvrací názor, že hepatitida C je výhradně chorobou uživatelů drog. Podle epidemiologického modelu v ČR žije až 40 tisíc osob s chronickou infekcí virem hepatitidy C, kteří nebyli pravidelnými uživateli drog a o své chorobě nevědí.

Hepatitida C

Závažná forma žloutenky, která ve většině případů nebývá včas rozpoznána a přechází do chronické fáze; poškozuje játra. Přenos probíhá především krví, někdy také prostřednictvím tělních tekutin. Na tento typ neexistuje očkování, vznikají ale nové účinné metody léčby.

Dlouho bez příznaků

Hepatitida C často nemá žádné výraznější příznaky a projeví se až po letech chronickým selháním jater nebo karcinomem jater, kdy jedinou nadějí pacienta na přežití je transplantace.

Dnes se již léky na hepatitidu C navíc nepodávají injekčně (v minulosti používaná injekční léčba byla opravdu dlouhá a nepříjemná, z toho důvodu se lidé měli i tendenci vyhýbat příslušnému testu), jedná se o osmitýdenní léčbu tabletami, která nebolí a má minimální vedlejší účinky.

Rizikové faktory u hepatitidy C

  • užívání drog – injekčních či inhalačních
  • tetování či piercing – zejména provedené v nevyhovujících hygienických podmínkách
  • žloutenka C v rodině či blízkém okolí
  • transfúze krve či krevní deriváty před rokem 1992
  • zvýšené hodnoty jaterních testů

Poznámka autora: Jaký podíl pacientů vyžadujících transplantaci jater se vhodného orgánu vůbec dočká? A jaký je pak průměrný věk dožití po transplantaci? Možná by tato čísla ještě zvýšila závažnost apelu…

Zdroj: IKEM – Česko hledá 40 tisíc osob s hepatitidou typu C (.pdf)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).