Hlavní navigace

Lékaři čekají narození „koronavirových” dětí

6. 4. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Specialisté na reprodukci mají jasno: řada z nás si momentální nucené volno a domácí izolaci zpestřuje víc než kdy jindy sexem. Dá se tedy očekávat generace „koronavirových dětí.“

Dokonce se pro ně už zavedl termín: „koroniálové”. Statisíce rodin a párů zůstaly ze dne na den kvůli koronaviru zavřeny ve svých bytech a domech. Sociální život a venkovní aktivity jim spadly téměř na nulu a veškerý volný čas tak tráví po boku svého partnera. Sex tak může teď být v mnoha partnerstvích hlavní zábavou.

Koncem roku to ještě nebude

Pavel Otevřel z reprodukční kliniky Reprofit odhaduje, že první děti, počaté v době koronaviru, se začnou rodit asi za jedenáct až dvanáct měsíců. Proč ne už koncem tohoto roku?

Tato doba nabízí lidem mnoho příležitostí k rozptýlení, a to i v domácím prostředí. Mohou sledovat filmy, mají k dispozici internet, a tedy sociální sítě a další zábavu. K tomu, aby se věnovali sami sobě, se dostanou spíše, až je omrzí jiné možnosti. Nečekám tedy boom za devět měsíců, ale spíše později,“ říká Pavel Otevřel.

Tuto situaci podle něj nelze srovnávat s ničím z minulosti, kdy se rodilo více dětí, především pro snadný dosah současných lákadel i v domácí izolaci. „Není to tak, že se v sedm hodin večer zhasne a zábava končí,“ vysvětluje lékař. 

Méně dětí ze zkumavky

Určitě mnohem méně ale bude dětí, které se narodí tzv. ze zkumavky. Podle odhadu Štěpána Machače, specialisty na umělé oplodnění z olomoucké kliniky IVF Clinic, se v České republice kvůli omezení provozu v souvislosti s pandemií koronaviru narodí přibližně o šest set dětí ze zkumavky méně, než je obvyklé v „normálních letech“. 

Kliniky totiž stejně jako jiná zdravotnická zařízení momentálně výrazně omezily provoz. Podle obou lékařů se ale neplodné páry z Česka, které musely nyní od zahájení procesu umělého oplodnění upustit, na kliniky po skončení pandemické vlny vrátí. „Touha po dítěti je silná a ani za několik měsíců nucené přestávky se nevytratí,“ komentuje Štěpán Machač.

Horší je situace s těmi, kteří za českými specialisty na reprodukční medicínu přilétají ze zahraničí. V tomto případě je konec restrikcí v podobě uzavřených hranic v nedohlednu a i poté, co dojde k jejich otevření, se řada zahraničních klientů bude podle lékařů rozmýšlet, zda za umělým oplodněním pocestuje do jiné země.

 „Obavy z komplikací a nákazy budou s největší pravděpodobností přetrvávat mnohem déle,“ dodává Pavel Otevřel. 

Jak Češi využijí dlouhé jarní večery?

„Jsem přesvědčen, že lidský pud zvítězí nad jinou zábavou a za pár měsíců se dočkáme dětí narozených za časů koronaviru,“ říká i Štěpán Machač. Jak se domácí izolace projeví na počtu nově narozených dětí, bude jasné za pár měsíců. Kromě pudu se totiž čím dál více zmiňuje krize partnerských vztahů, následující pandemii koronaviru. Například v Číně, kde pandemie prvně propukla, již teď pozorují významný nárůst rozvodů.

Na vině je vysoká míra stresu, který lidé v karanténě nebo v důsledku sociální izolace a strachu pociťují. Partneři jsou rovněž kvůli omezením volného pohybu nuceni trávit většinu volného času spolu, nebo naopak zcela odděleně. A běžné jsou i konflikty ohledně domácího vzdělávání dětí nebo rozdílného postoje k pandemii samotné. Polepšit si ale mohou ty vztahy, v nichž na sebe partneři neměli dostatek času kvůli pracovnímu vypětí nebo kde pokulhával milostný život.

Odborná spolupráce:

 MUDr. Štěpán Machač, Ph.D.

IVF specialista

Klinika asistované reprodukce IVF Clinic Olomouc


MUDr. Pavel Otevřel

IVF specialista

Klinika asistované reprodukce Reprofit Brno



Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).