Hlavní navigace

Léčivá a chutná bylinka pro každou příležitost – sedmikráska

26. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Sedmikrásky jsou vhodné k jídlu a jejich květy mají léčivé účinky. Hojně u nás volně roste sedmikráska obecná neboli chudobka, na udržovaných plochách pak zahradní šlechtěné sedmikrásky.

Ačkoli v hlavních rolích jarních sklizní léčivých a jedlých bylinek jsou obvykle česnek medvědí, jarní kopřivy nebo lesní pažitka, lze při přípravě různých pokrmů a pochutin využít mnohem širší spektrum bylin.

Jednou z těch opomíjených je přitom sedmikráska chudobka (Bellis perennis, sedmikráska obecná), rostoucí navíc celoročně téměř všude kolem nás.

Nenápadná kráska má řadu výhod

Dostupnost sedmikrásek je možná opticky největší jejich výhodou, zdaleka ale ne jedinou.

Například to, že si sedmikrásky nelze splést, a když, tak pouze s jinou buď neškodnou, nebo dokonce také léčivou bylinkou, jako je třeba heřmánek (ten má ale úplně jiné listy).

Další výhodou pak je, že se dají květy sedmikrásek konzumovat ještě čerstvé rovnou při sběru (samozřejmě v případě, že příslušná lokalita, kde sedmikrásky sbíráme, není nijak chemicky ošetřena). To je výhodné mimo jiné pro rodiny s malými dětmi, které mají tendenci cokoli strkat do pusy. U sedmikrásek to ale nevadí, a někteří sběratelé dokonce uvádějí, že konzumace sedmikrásek přímo „při sklizni“ působí jako prevence proti bolení hlavy.

Léčivé účinky sedmikrásky

Příznivých účinků sedmikrásek je ale mnohem víc a mnohé z nich se hodí právě na jaře.

Látky obsažené v sedmikráskách totiž mimo jiné pomáhají při onemocnění dýchacích cest a kašli (podporují odkašlávání) a jsou přírodním lékem proti zimničné horečce a chřipce.

Konzumace květů sedmikrásek se doporučuje i jako močopudný prostředek a zlepšuje látkovou výměnu v játrech či žlučníku.


Autor: Wikipedia.org, podle licence: CC BY-NC 2.5

Sedmikráska obecná neboli chudobka je jediným českým druhem rodu sedmikráska

Rozdrcené listy sedmikrásek lze použít jako obklad na rány po bodnutí hmyzem, výluh ze sedmikrásek ulevuje od bolesti zubů a je prevencí vůči zánětům dásní. Látky obsažené v sedmikráskách mají totiž protizánětlivé vlastnosti, takže bylinku lze využít i při kožních chorobách a obecně v kosmetice.

Sedmikráska v kuchyni

Z květů sedmikrásek lze podomácku vyrobit celou řadu produktů, zdaleka nejen všeobecně známý čaj.

Připravit si lze mimo jiné také sedmikráskový med, olej, sirup nebo různé tinktury pro kosmetické účely.

Sedmikrásku lze ale samozřejmě také použít do různých jarních salátů a uvařit si lze i sedmikráskovou polévku, kde je ovšem květ sedmikrásky především zdobným prvkem.

Ještě nerozvinuté květy sedmikrásek lze také naložit, zavařit, a připravit si tak nepravé kapary.

A konečně lze sedmikrásky použít do různých pomazánek či omáček, případně si jimi ozdobit normální chléb s máslem a… sníst. Svým způsobem tak lze říci, že sedmikráskami lze obohatit jakýkoli pokrm.

Galerie: Co všechno se dá v přírodě na jaře sníst

Jak už bylo řečeno, sedmikrásky rostou jednak po většinu roku a jednak téměř všude. Na loukách i podél polních cest tvoří často velmi husté koberce, takže i jejich sběr je poměrně snadný a jde rychle od ruky. A kromě toho se dá kytičkou natrhaných sedmikrásek potěšit nějaká spřízněná duše.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).