Hlavní navigace

Léčit znamená především lásku k přírodě a k lidem, říkal léčitel Jiří Janča

3. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Repro foto archivní rozhovor s Jiřím Jančou
Byl jedním z předních československých terapeutů alternativní medicíny. Jiří Janča po sobě zanechal nejen viditelné výsledky a mnoho vyléčených pacientů, ale také evropsky ojedinělou řadu publikací, ve kterých zpřístupnil cenné informace o svých léčebných postupech a o všem, co příroda nabízí. Jeho anatomické a biochemické znalosti o fungování lidského těla i o látkách v přírodě byly pozoruhodné.

Ostravský rodák ing. Jiří Janča, CSc., (1924–2005) byl průkopníkem československé alternativní medicíny. Původně báňský inženýr se díky lásce k netradiční medicíně, osobním zkušenostem s ní, píli, talentu a rozsáhlým znalostem a vědomostem stal mimořádně úspěšným terapeutem.

Co se dozvíte v článku
  1. Inženýr lidského těla
  2. Psal knihy pro každého a svoje poznatky sdílel
  3. Léčil alergiky, ale ministerstvo zdravotnictví mu nepřálo
  4. Janča léčil i rakovinu
  5. O peníze mu nešlo

Inženýr lidského těla

Léčitel Jiří Janča se narodil v „kraju razovitem“, jak zpívá písničkář Jaromír Nohavica. Ostrava budoucímu léčiteli nabídla studium na báňského inženýra a práci v dolech, kde vybudoval dopravní systém, který v Evropě neměl v minulém století obdobu. V té době psal také odborné publikace na toto téma, z nichž některé se staly celostátními učebnicemi.


Autor: Spagyria

Jiří Janča

Ovládal několik světových jazyků, četl i mluvil německy, anglicky, francouzsky, italsky a rusky, což mu umožnilo studovat cizojazyčné zdroje informací o alternativní medicíně v době, kdy u nás nebyly dostupné česky. Po roce 1968 musel odejít z pozice vedoucího dopravy celého Ostravsko-karvinského revíru. Stal se referentem v dole Staříč a měl čas studovat a praktikovat akupunkturu, reflexní terapii, čínské a japonské masáže, homeopatii, chiropraxi, a hlavně fytoterapii.

S akupunkturou se seznámil na západní frontě v roce 1944, při operaci doslova na vlastní paži. Díky akupunktuře přežil a od té doby mu zůstala jizva. Drsná zkušenost se mu stala nejen denně viditelnou vzpomínkou, ale také podnětem celoživotního bádání. Věnoval se komplexům metod, léčbě pomocí léčivých rostlin, reflexní terapie a homeopatie. Ovládal také psychotroniku. Kromě jiného se u nás stal průkopníkem významu stopových prvků v rostlinách a obsahu vitaminů a minerálů v naší stravě. Věděl, že spoustu zdravotních potíží způsobuje nedostatek konkrétních vitaminů a minerálů, což se v dnešní době často opomíjí a medicína většinou na určité symptomy nasazuje léky k potlačení příznaků namísto hledání skutečné příčiny. Ta může být mnohdy i docela jednoduše řešitelná.

Psal knihy pro každého a svoje poznatky sdílel

Jiří Janča byl fascinován tím, jak funguje lidské tělo, a dokázal poskládat jednotlivé dílky skládanky, které tvořily výsledný obraz zdravého člověka. Zásadní je podle něj prevence, kterou zdůrazňoval. Svými poznatky opřenými o dlouholetou praxi a vyzkoušení vlastnoručně vyráběných přírodních prostředků na sobě se netajil. Ve svých knihách zpřístupnil veškeré své znalosti a dovednosti tak, aby se po jejich přečtení člověk dokázal přírodními prostředky léčit sám.

Mezi Jančovy nejznámější knihy patří Alternativní medicína – Komplexní prevence a léčba přírodními prostředky, Co nám chybí: Kovy, jiné prvky a vitamíny v lidském těle, Stopové prvky a kovy života v přírodě: Skryté léčivé síly v našem okolí, Zdravé dítě a alternativní medicína, Reflexní terapie: Tajemná řeč lidského těla, Reflexní terapie rukou, Praktická homeopatie: Cesta ke zdraví – rádce pro celou rodinu, Psychotronika pro každého: Možnosti, užití, rozvoj schopností a další knihy, mezi nimi i autobiografická Můj život s alternativní medicínou.

Vystupoval v mnoha televizních a rozhlasových pořadech a s bylinářem Josefem Zentrichem připravili sedmidílný Herbář léčivých rostlin. Dlouhodobě spolupracoval s měsíčníkem Regenerace a léčil řadu významných osobností, ať už šlo o sportovce, nebo umělce. Sám se věnoval předávání svých vědomostí prostřednictvím přednášek a také měl několik žáků, které svým pacientům doporučoval.

Léčil alergiky, ale ministerstvo zdravotnictví mu nepřálo

Jiří Janča spolupracoval i s lékaři, ale často narážel na odsuzování, nedůvěru a nepochopení ze strany západní medicíny. V článku Petra Holuba s názvem Pravdu má ten, kdo uzdraví v časopise Respekt č. 24 z roku 1993 popisuje svůj zápas s klasickou medicínou:

„Zmínil jsem se, že mohu dát k dispozici přípravek proti všem alergiím nebo proti leukémii. Snažili se zahrát to do autu. Jediný závěr byl, že svůj přípravek proti alergiím odevzdám Státnímu úřadu pro kontrolu léčiv k posouzení. Od ředitele úřadu jsem dostal za 14 dní svazek materiálů, co všechno se musí splnit. Splnitelné je téměř všechno, kromě jediné věci. Výrobce musí být schválený ministerstvem zdravotnictví. Ale žádný výrobce můj přípravek proti alergiím nevezme, protože není schválený úřadem pro kontrolu léčiv. Čili hra na slepou bábu. Napsal jsem ministrovi poměrně sprostý dopis: buď neznají vůbec vlastní předpisy, anebo to dělají schválně.“

V témže článku také uvádí informaci: „Jedno alergické dítě spotřebuje na rok léků za 30 000 korun, a materiál pro celou moji kúru na alergie stojí 61 haléřů.“

Jiří Janča si svá tvrzení rozhodně nevycucal z prstu. Ve spolupráci s konkrétními lékaři prováděl několikaleté výzkumy s tisícovkami pacientů, potažmo dětských pacientů. Výsledky byly přesně zdokumentovány a vyjádřeny v procentech úspěšnosti léčby.

Klíčem k uzdravení byly Jančovy tablety AL, které jsou dnes volně dostupné. Ve spolupráci s lékaři prováděl v několika městech léčbu dětských pacientů. Výsledky byly opět přesně zdokumentovány a vyjádřeny v procentech úspěšnosti. Ve spolupráci s nakladatelstvím Eminent pořádal například v letech 1991 až 1993 bezplatné kúry pro léčbu alergických dětí, jejichž úspěšnost dosahovala více než sedmdesáti procent.

Janča léčil i rakovinu

Další Jančovy citace jsou rovněž převzaty ze zmíněného článku z Respektu z roku 1993.

„Proč se mi daří léčit i odepsané případy, po ozařování? Já nevycházím z toho, že člověk má rakovinu plic – v tom je chyba medicíny – ale hledám, kde je základ a příčina nemoci. Zabývám se léčitelstvím intenzívně třicet let. Ale netroufal bych si říci, že to umím. Oni si myslí, když mají šest roků studia, které přitom udělá kdekdo, kdo má trochu hlavu v pořádku, tak už umějí všechno. To jsou doktoři, ale lékařem se člověk teprve stane. Staří Římané říkají – Pravdu má ten, kdo uzdraví.“

Proslulý terapeut alternativní medicíny patřil mezi naše přední a zároveň nejpopulárnější odborníky v této oblasti. Autor zcela ojedinělé knižní řady mapující nejrůznější obory alternativní medicíny, uvádí Československá bibliografická databáze
Autor: ČBDB

Autor zcela ojedinělé knižní řady mapující nejrůznější obory alternativní medicíny, uvádí Československá bibliografická databáze

Jiří Janča preferoval individuální přístup k nemocnému. Z každé rostliny dokázal udělat lék, vážil si darů přírody a propagoval levnou výrobu léků. Nechtěl podporovat farmaceutické firmy a drahé dovážené léky ze zahraničí.

„Za 400 milionů let se nevyskytli dva lidé, kteří by byli totožní. Čínská medicína říká, že každý má svou nemoc. Moderní medicína má jeden jediný postup na všechny případy. Já dělám pro každého pacienta jinou homeopatickou tinkturu… Nakonec za svoje výsledky vděčím i tomu, že poslouchám lidi. Kolik lidí trpí tím, že je nikdo v nemoci nevyslechne? Padesát procent! A to se projeví i na jejich zdravotním stavu.“

O peníze mu nešlo

„Každý mi platí, kolik chce. Já dělám léky sám, ale kupuji některé suroviny atd., to mi samozřejmě nikdo nedá zadarmo. Stává se, že dám léky, pacient mi potřese rukou a jde. Já se jen usměju a jedu dál. Jakmile mě začnou zajímat peníze, tak je to můj konec. Jistě, jsou lidi, kteří řeknou: Kolik vám dlužím? Abych byl upřímný, dají i více. Ale kdybych neměl honoráře za své knihy, tak bych to nemohl dělat…“

Originální přírodní prostředky podle receptů Jiřího Janči dnes vyrábí společnost Spagyria.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).