Hlavní navigace

Bez roušek i u lékaře. V ČR končí respirátory ve zdravotnictví a sociálních službách

29. 4. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
ČR se přinejmenším na čas rozloučí s povinností nosit respirátory a roušky, a to i u lékařů, v nemocnicích či lékárnách. Konec povinnosti přináší vládou schválené ukončení pandemické pohotovosti. Ve hře je datum 3. května. Vše ještě musí posvětit poslanci.

Stav pandemické pohotovosti, který při řešení pandemické krize nahradil opakovaně vyhlašovaný nouzový stav, byl v ČR zaveden 27. února 2021. Tedy hned v den nabytí účinnosti nového pandemického zákona. Ministerstvu zdravotnictví (MZ) umožňuje vyhlašovat některá protiepidemická opatření.

Ministr chce konec pohotovosti od 3. května, vláda návrh schválila

Ve středu 27. dubna ale ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vládě navrhl, aby stav pandemické pohotovosti byl ukončen. A to od úterý 3. května 2022. 

„Aktuální čísla nakažených a hospitalizovaných s covidem vypadají stále příznivěji. Není tak nutné nadále setrvávat ve stavu pohotovosti, když je epidemiologická situace stabilizovaná,“ vysvětlil krok ministr zdravotnictví v tiskové zprávě.

Vláda jeho návrh odsouhlasila. K tomu, aby začal platit, jej ještě musí posvětit Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR.

Konec pandemické pohotovosti znamená i konec roušek

Pokud poslanci odsouhlasí ukončení pandemické pohotovosti, skončí s ní i platnost všech mimořádných opatření zavedených MZ. To mimo jiné znamená i konec povinnosti nosit respirátory v sociálních službách a zdravotnictví včetně lékáren. Serveru Vitalia.cz to potvrdil mluvčí MZ Ondřej Jakob.

S koncem stavu pandemické pohotovosti všechna mimořádná opatření pozbudou platnosti. Z těch vztahujících se na ‚běžné občany‘ je platné již jen mimořádné opatření nařizující používání respirátorů ve zdravotnických zařízeních a vybraných zařízeních sociálních služeb, uvádí Ondřej Jakob.

ČR tak – minimálně na čas – dá sbohem této povinnosti, protože zdravotnictví a sociální služby jsou nyní jedinými oblastmi, kde povinnost zakrývat si dýchací cesty stále trvá. MZ ale v budoucnosti tuto povinnost může opět zavést.

Podle mluvčího MZ je v současnosti platných již jen velmi málo mimořádných opatření.Většina se týká vesměs ‚administrativních‘ souvislostí a zavazují pouze poskytovatele zdravotních služeb (hlášení do Informačního systému infekčních onemocnění apod.),dodává Ondřej Jakob.

Respirátory skončí 3. 5. nebo o pár dnů později

Konec pandemické pohotovosti ale má jeden zádrhel. A tím je ono nutné schválení Poslaneckou sněmovnou. MZ předpokládá, že pohotovost skončí v úterý 3. května. Jenže poslanci její zrušení mají mít na programu schůze, která začíná v úterý 3. května dopoledne. Projednání tohoto bodu proto teoreticky nemusí stihnout. Tím by se ukončení pandemické pohotovosti posunulo.

„Teoreticky to možné je, pak by ukončení pandemické pohotovosti platilo o den nebo pár dnů později,“ připouští mluvčí MZ.

Než tedy lidé odloží respirátory u lékařů, v nemocnicích či v lékárnách, musí pro jistotu vyčkat až na hlasování poslanců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).