Hlavní navigace

Stojí několik set korun, ale pravá vanilka to není

8. 1. 2020

Sdílet

 Autor: SZPI
Vanilka patří k nejdražším potravinářským ingrediencím na světě. Mnohdy je proto předmětem falšování. Jeden takový produkt je nyní na našem trhu, upozorňuje potravinářská inspekce.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v tržní síti nevyhovující potravinu označenou jako Bourbon vanilka mletá. Výrobek původem z Indonésie však spotřebitele klame. Když si vyberete tuto „vanilku“, kupujete ve skutečnosti syntetický ethylvanilin.

Uměle vytvořený výrobek nesmí být označen jako pravá vanilka

Vanilovník je vlastně orchidej, jejíž plody používali jako koření již staří Aztékové nejen kvůli příjemnému aromatu, ale také k povzbuzení srdeční činnosti a k celkovému vzpružení organismu. I dnes je pravá vanilka využívána v lidovém léčitelství či kosmetice. Orchidejí ale na naší planetě ubývá, a cena tudíž neustále roste. Proto se například ve vanilkovém cukru skutečná vanilka využívá spíše sporadicky, většinou se jedná o výrobky označené jako vanilínový cukr, které obsahují levnější náhražky – aromata vanilin či častěji ethylvanilin.

Tyto látky se vyrábějí synteticky a výrobky s nimi nesmí být označovány jako přírodní vanilka. SZPI při kontrolním nákupu narazila na výrobek, který v tomto směru podvádí:

„Širokospektrální analýza potraviny prokázala přítomnost látky ethylvanilin v množství 144 miligramů na kilogram (mg/kg). Vzhledem k tomu, že informace uvedené na obalu odkazovaly pouze na vanilku přírodního rostlinného původu a přítomnost syntetické látky nebyla na obalu uvedena, údaje na potravině byly zavádějící a klamaly spotřebitele,“ uvádí mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

„Mletá vanilka“ se syntetickým ethylvanilinem

  • Bourbon vanilka mletá
  • datum minimální trvanlivosti do 14. 5. 2021
  • výrobce: bio nebio s.r.o., Bavoryně ČR
  • země původu: Indonésie

Inspektoři SZPI odebrali potravinu prostřednictvím kontrolního nákupu realizovaného na e-shopu www.kitchenette.cz, provozovaného společností KITCHENETTE s.r.o. Zde je výrobek stále uveden (k 8. 1. 2020) s informací: „Jedná se o jemně namletý vanilkový lusk vanilky bourbon.“

Dalším šetřením vyplynulo, že výrobcem potraviny je společnost bio nebio s.r.o. a dodavatelem suroviny je dle nabývacího dokladu společnost Božské príchute s.r.o.

S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty. Nicméně stejný produkt je i nadále k mání v několika internetových obchodech. Cena desetigramové lahvičky přesahuje tři sta i čtyři sta korun.

Spotřebitel, ale mnohdy ani prodávající, nemá šanci podvod odhalit.

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2019

„Vanilka je nákladná komodita a zjištění jejího falšování různými způsoby nejsou v zahraničí ojedinělá,“ uvádí inspekce. „Mj. byl zaznamenán případ, kdy výrobce z vanilkového lusku nejprve extrahoval vanilin, lusk poté naložil do lázně se syntetickým vanilkovým aroma a následně jej nabízel jako čistě přírodní produkt.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).