Hlavní navigace

Je nutná neschopenka po IVF? Podle odborníka na asistovanou reprodukci ne

20. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Unica
Ženy, které na klinikách asistované reprodukce podstoupí metodu umělého oplodnění IVF, často zajímá, zda mají užívat doplňky stravy a jestli po přenosu embrya budou muset na neschopenku a následující dny či týdny proležet.

Opravdu si tím vším zvýší šanci na otěhotnění, nebo je to zbytečné? Přední český odborník odpovídá na tři okruhy dotazů, které se na klinikách reprodukční medicíny často opakují.

Je nutná neschopenka po transferu embrya?

Některá IVF centra skutečně dávají po transferu embrya automaticky neschopenku, o tématu se diskutuje na internetu, proto patří také k častým dotazům v klinikách asistované reprodukce. „Z mých zkušeností to ale ničemu nepomůže,“ říká Karel Řežábek, primář Institutu reprodukční medicíny Unica. Podle jeho zkušeností není důvod k tomu, aby žena šla do pracovní neschopnosti. Naopak některé ženy stresuje, že by po IVF transferu musely jít na neschopenku. „Mají obavy, že jim dá zaměstnavatel výpověď, jestliže budou muset ležet po každém IVF cyklu,“ vysvětluje primář.

IVF – oplodnění ve zkumavce

  • in vitro fertilizace
  • jedna z metod asistované reprodukce, která se používá při léčení neplodnosti
  • proces, při kterém se vajíčko oplodňuje spermií mimo tělo: in vitro

V Česku nejsou uzákoněny žádné konkrétní počty přenášených embryí a cyklů. Zákon pouze říká, že se smí přenášet pouze tolik embryí, kolik je podle současné lékařské vědy zapotřebí k úspěšnému těhotenství. Běžně se přenáší pouze jedno embryo. Pokud si ale žena v prvním a druhém cyklu přeje přenést dvě embrya, není jí už pojišťovnou uhrazen čtvrtý cyklus. Přečtěte si podrobněji o podmínkách pro umělé oplodnění v ČR a Evropě.

„Jiná situace nastává, pokud žena vykonává těžkou manuální práci nebo pokud v práci zažívá každodenně silný stres. Pak je samozřejmě pracovní neschopnost na místě,“ doplňuje lékař.

Měla by žena po IVF ležet a jak dlouho?

Žádná fyzická aktivita, nic nezvedat, nestresovat se, zbytečně neuklízet a nejraději jen ležet v posteli a čekat, jestli se embryo uchytí… I takové rady se objevují. Primář Řežábek s nimi však nesouhlasí. „Pokud je embryo zdravé a životaschopné a žena nemá žádné zdravotní potíže, otěhotní i bez jakýchkoliv režimových opatření. Naopak, po transferu by žena měla dělat všechno tak, jak je zvyklá. Tedy chodit do práce, pokud sportuje, tak dál sportovat, a nestresovat se tím, jestli to vyjde, nebo ne,“ doporučuje.

Když totiž žena otěhotní přirozeně, také žádná speciální opatření nedodržuje – a to z toho důvodu, že o svém těhotenství ještě minimálně dva týdny neví. „Snažíme se, aby celé IVF bylo co nejblíže přirozenému procesu. Po přirozeném otěhotnění žena dál sportuje, je aktivní, pije kávu… Po IVF můžete dělat totéž, stačí naslouchat vlastnímu tělu. Pokud máte chuť si zacvičit, zacvičte si. Jestliže máte chuť na kávu, dejte si ji. A jestli se vám chce spát, spěte,“ říká lékař. Podle něj závisí úspěšné otěhotnění především na kvalitě embrya a jeho správném vývoji, nikoliv na tom, jestli žena vykonává, nebo nevykonává fyzickou aktivitu.

TIP: Běhání v těhotenství – ano, nebo ne?

Je vhodné nebo nutné užívat doplňky stravy?

Ženy podstupující IVF se také často zajímají o vhodné stravování a nutnost doplňovat určité vitamíny či minerály. I zde je situace obdobná jako u maminek, které otěhotní přirozenou cestou, vhodné je dodržovat zásady zdravé výživy. Nejezte dvakrát tolik, ale dvakrát zdravěji, doporučují odborníci a radí 9 potravin ideálních do jídelníčku těhotné ženy.

Ani s doplňky stravy to před otěhotněním a během těhotenství není třeba přehánět. „Doporučil bych užívat určitě kyselinu listovou a železo. Kyselina listová působí jako prevence vývojových vad plodu a z přirozeně přijímané zeleniny ji žena těžko pokryje,“ říká Karel Řežábek.

Přirozené zdroje kyseliny listové:

  • špenát, chřest, růžičková kapusta, hlávkový salát, čínské zelí
  • květák, brokolice, pórek, avokádo
  • žitná mouka, čerstvé droždí, pšeničné klíčky, ovesné vločky
  • hrách, fazole, čočka
  • lískové, vlašské ořechy
  • vnitřnosti (ty však nejsou doporučovány v těhotenství)

Více v článku Kyselina listová je důležitá nejen v těhotenství.

„Železo je dobré užívat hned od začátku těhotenství, aby si žena udělala zásobu pro tvorbu červených krvinek svých i miminka, nebo kdyby například začala krvácet,“ vysvětluje lékař.

Ostatní doplňky stravy pro těhotné už jsou podle něj zbytečné. „Pokud žena nedrží nějakou drastickou dietu, což bych v těhotenství ani při snaze otěhotnět nedoporučoval, žádné dodatečné vitamíny ani minerály nepotřebuje. Tímto tématem se zabývalo několik dlouhodobých studií a žádná z nich nutnost užívat doplňky stravy nepotvrdila,“ uzavírá.

Odborná spolupráce:

MUDr. Karel Řežábek, CSc.

Primář kliniky reprodukční medicíny Unica v Praze.

Přední český odborník, který se zabývá diagnostikou a léčbou neplodnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).