Hlavní navigace

Játra si nejvíc ničíme jídlem, škodí i léky na bolest. Ostropestřec je nezachrání

23. 2. 2024

Sdílet

Máme tendenci myslet si, že játrům škodí hlavně alkohol, případně nějaká ta infekce. Jenže ono je to složitější. Hodně jim dává zabrat nezdravé stravování, které je aktuálně jedním z nejčastějších důvodů, proč tento orgán onemocní. Má smysl pravidelně podstupovat vyšetření jaterních enzymů.

Játra čistí organismus od toxických látek, vyrábí žluč, která je důležitá pro trávení tuků, regulují hladinu cukru v krvi a dokáží měnit přijaté živiny na energii. 

Přestože má tento největší orgán lidského těla relativně velkou rezervní kapacitu, vůči každému podnětu je velmi citlivý a při větší zátěži může přestat svou práci zvládat. 

Energie, kterou nespálíme 

Stále platí, že k přetěžování, a tedy následnému poškození jater dochází mnohdy kvůli přemíře alkoholu. Nicméně jedním z nejčastějších důvodů onemocnění jater momentálně je nadměrný příjem stravy bohaté na živočišné tuky a jednoduché cukry. Přijímáme nadbytek energie ve stravě, ale kvůli nedostatku pohybu nejsme schopni tuto energii zužitkovat. Ta se pak ukládá v játrech v podobě tukových kapének a může zpomalit jejich funkci a způsobit i nevratné poškození,upozorňuje lékařka Kateřina Pinterová, vedoucí laboratoře Synlab Brno. 

Přeneseme vás do Thajska, Peru nebo třeba Indie a Argentiny, říká pořadatelka festivalu jídla Přečtěte si také:

Přeneseme vás do Thajska, Peru nebo třeba Indie a Argentiny, říká pořadatelka festivalu jídla

Pomůže ostropestřec? 

Jakmile přijde řeč na játra, mnoha lidem se vybaví ostropestřec mariánský – coby potravinový doplněk má pověst přípravku, který játra preventivně chrání. Lékaři jsou nicméně k němu i dalším podobným výrobkům skeptičtí. 

Pokud dodržujete zdravý životní styl, jejich užívání je podle nich zbytečné, smysl mají až při zaznamenání problému. Užívání ostropestřce je v případě, že se člověk stravuje zdravě, netrpí nadváhou, nepije pravidelně alkohol a má v pořádku jaterní testy, zbytečné. Ostropestřec má sice ochranné účinky na jaterní buňku, jde však spíše o pomocný lék. Účinnou látku silymarin, která je v něm obsažená, doporučuji pacientům při zvýšených jaterních testech spolu se změnou stravovacích návyků a důsledným vysazením alkoholu, říká například hematoložka Kateřina Pinterová.

Čím ulevit játrům při oslavách? Paralen neberte, pomohou bílkoviny, vitaminy i voda Přečtěte si také:

Čím ulevit játrům při oslavách? Paralen neberte, pomohou bílkoviny, vitaminy i voda

Naopak doporučuje, aby si lidé občas nechali játra otestovat pomocí odběru krve. S ohledem na to, jak moc jsou játra současným životním stylem zatěžována, je podle lékařky kvůli tomu, aby se předešlo rozvoji onemocnění, ideální absolvovat jejich preventivní vyšetření každý rok. Test, při kterém se zkoumá hladina jaterních enzymů ALT, AST, GGT a bilirubinu, však není standardní součástí preventivních prohlídek. 

Lékař vyšetření jater předepisuje v případě, že má podezření na již rozvinuté onemocnění či pokud máte k onemocnění jater dědičný sklon, trpíte cukrovkou, dlouhodobě užíváte nějaké léčivo nebo se často vystavujete škodlivým vlivům.

Pakliže tedy například pijete alkohol, býváte v kontaktu s toxickými látkami nebo holdujete nezdravé stravě, nezapomeňte to svému lékaři při prevenci zmínit. Zdraví svých jater si ale můžete hlídat i z vlastní iniciativy. O jejich vyšetření lze požádat za poplatek, a to buď u lékaře, nebo bez objednání na odběrových pracovištích – cena se pohybuje kolem dvou set korun. 

Galerie: Jak se vyvíjí cirhóza jater

Zvýšené hodnoty jaterních testů

O výsledcích vyšetření jaterních testů vždy informujte svého lékaře. Pakliže vyjdou zvýšené, provede další vyšetření, většinou ultrazvukové, čímž zkontroluje, jestli jsou játra morfologicky v pořádku a zda v nich není například nějaké ložisko. 

S velkou pravděpodobností vám rovněž doporučí úpravu životního stylu, tedy vynechat alkohol, snížit kalorický příjem a obecně zlehčit jídelníček. Pokud se jaterní testy po těchto změnách časem nezlepší, je třeba začít pátrat po příčině.

Pozor na paracetamol 

Stav jaterních enzymů, a tedy výsledky vyšetření, může dočasně ovlivnit mnoho faktorů, jako je nadměrný příjem živočišné stravy, probíhající onemocnění nebo užívání léčiv. Je třeba si uvědomit, že léky jsou pro játra toxické, obzvlášť pak ty s obsahem paracetamolu. Paracetamol, jakožto volně prodejný lék, může být ve vysokých dávkách velmi nebezpečný. Při léčbě viróz je třeba si jeho obsah v léčivech hlídat. 

VIDEO: Jak funguje ostropestřec

Zdroj: YouTube

Lidé ve snaze co nejrychlejšího zmírnění příznaků často kombinují více preparátů s různým obchodním názvem, ale stejnou účinnou látkou. V případě paracetamolu může takové konání vést k předávkování a závažnému postižení jater až s fatálními následky, upozorňuje Kateřina Pinterová. Jaterní testy ideálně vždy podstupujte s odstupem alespoň dvou týdnů od prodělání onemocnění.

Nechali jste si někdy vyšetřit játra?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).